Hoe maak je een beeldscherm schoon

Beeldscherm poetsen

De ergernis van ongeveer iedereen: een vuil beeldscherm. Vingerafdrukken, stof, vegen, rookaanslag, zwarte puntjes zijn dagelijkse schermtoestanden bij computergebruik. Dat geldt niet alleen voor laptops, ook desktops, televisieschermen, ipads, iphones en Tomtoms zijn slachtoffer. De touch screens zijn uiteraard wereldkampioen.
 
 

Hoe poets je een beeldscherm?

Gebod 1

Spring voorzichtig en heel spaarzaam om met vocht. Nattigheid kan in het beeldscherm sijpelen en storingen, en in het slechtste geval, een kortsluiting veroorzaken. Dan kun je je computerscherm zo ongeveer bij het oud vuil zetten.

Gebod 2

Gebruik een uiteraard propere maar ook zachte doek. Anders maak je krassen.

Gebod 3

Bij voorkeur een ‘kale’ doek dus geen pluizig of wollig geval. Katoen is zonder meer aan te bevelen. Doe je dit niet dan heb je dubbel werk: je mag de pluisjes ook nog eens gaan verwijderen. Een gewoon stukje papier (keukenrol, WC papier) mag zelfs en dat kost helemaal niets!

Tip: gebruik een brillendoekje. Deze doekjes zijn zacht en speciaal gemaakt voor het reinigen van glas.

Gebod 4

Haal het vooral niet in je hoofd om de in de handel aanwezige speciale sprays rechtstreeks op het scherm te spuiten. Neem als tussenstation je poetsdoek! De meeste winkels voor computers of kantoorartikelen verkopen speciale reinigingssets voor het schoonmaken van beeldschermen. 

Gebod 5

Zet bij voorkeur de computer uit! Apple-schermen bijvoorbeeld kun je alleen maar reinigen als de computer helemaal op non actief staat. Een goed initiatief!

Gebod 6

Gebruik zeker geen ammoniak of andere bijtende stoffen: zij kunnen de beschermende coating van het scherm gemakkelijk beschadigen. Gewoon eenvoudig water is het algemene advies!

Gebod 7

Lees altijd de gebruiksvoorschriften van de fabrikant! In de gebruikershandleiding is het namelijk wettelijk verplicht om te vermelden hoe er moet schoongemaakt worden! Dit in verband met het mogelijk vervallen van de garantie!

Gebod 8

Begin met een droge, propere doek voor de eerste algemene schoonmaakbeurt. Ben je dan niet tevreden over het resultaat ga dan over tot fase 2: een licht met gewoon water bevochtigde, katoenen doek of micro-vezel doek. Ben je toch gehecht aan een detergent: gebruik dan een milde of speciale spray (zie boven).

Gebod 9

Behandel het scherm tijdens uw poetsbeurt met respect: niet te ruw, niet te veel druk uitoefenen (denk aan de scharnieren van uw laptop: ondersteun het scherm aan de achterzijde!)

Gebod 10

Poets één keer in de week, in elk geval als je rookt voor uw scherm! In de handel: Desktop Cleaner enz… Je hebt ze wellicht al eens gezien: voorverpakte zakjes met hulpmiddelen om het je gemakkelijk te maken. Bij Desktop Cleaner heb je alles voor handen: een droge doek en een vochtige doek. Kost een paar centen maar je kunt er dan ook je hele bureau apparatuur mee onder handen nemen: beeldscherm, toetsenbord, telefoon, printer, muis, CD’s kortom de hele mikmak! En altijd: eerst droog, daarna vochtig en weer droog napoetsen!

!

Conclusie

Een slecht schoon gemaakt beeldscherm veroorzaakt meer ergernis dan een helemaal niet gepoetst scherm dus … neem tijd en maak er geen haastklus van!

Het is geen must om geld te besteden aan speciale sprays en cleaners. In elk huishuiden zijn tegenwoordig microvezeldoekjes aanwezig en die heten toch ook ‘wonderdoekjes’? Zelfs Tante Kaat beveelt ze aan…