Algemeen onderhoudsadvies meubelleer

Inleiding

Leolux Kikko

Veel mensen hebben leren meubels in huis. Leer is dan ook mooi en comfortabel. Het onderhoud van leer is echter heel belangrijk. Dat komt omdat het een natuurproduct is. Dit betekent niet alleen dat het goed onderhouden moet worden, maar ook dat het niet perfect is. Elk stukje leer heeft zijn eigen eigenschappen. Op internet is een hoop te vinden over leer. Het beste advies echter is het advies dat, net als het meubel zelf, uit de winkel komt. Dit is dan ook een advies dat sowieso voor leren meubels geldt. Bijna elke soort leer apart gezien heeft ook nog jaarlijks onderhoud nodig in de vorm van een goede reiniging.

Algemeen onderhoudsadvies

Dagelijks

Het dagelijks onderhoud van leer bestaat uit het afstoffen. Hierdoor kun je eventueel ook vlekken wegwerken. Het mag niet met een pluizige doek gebeuren. Bij zachte leersoorten, bekend als suède of velours (de officiële benamingen zijn onder andere Nubuck en Suède), bestaat het dagelijks onderhoud uit borstelen en/ of stofzuigen.

Belangrijk onderhoud

Minstens twee keer per jaar licht inwrijven met een product dat geschikt is voor het reinigen van je type leer. Dit is verschillend voor verschillende typen leer.

Wat voor leer heb ik?

De meeste lederen meubels zijn bekleed met aniline, semi- aniline of gepigmenteerd leer. Mocht je niet weten wat voor leer je hebt, kun je de test doen door een natte duim op het leer te drukken. Als na 8 seconden de vlek van de duim nog niet weg is, is het aniline. Anders is het semi- aniline of gepigmenteerd leer. Als je 100% zeker wilt zijn staat het misschien nog in de offerte of factuur of ga je naar de winkel waar het meubel vandaan komt. Het hoeft namelijk niet een van deze drie soorten te zijn. Er zijn veel verschillende soorten leer.

Het is belangrijk dat het reinigingsproduct een goede is en dat je deze koopt bij een vakman, zoals de winkel waar het meubel is gekocht. Het product reinigt niet alleen, maar verzorgt het leer ook in andere opzichten. Het ‘voedt’ bijvoorbeeld ook.

Schoonmaken

Voordat je het meubel schoon gaat maken, moet je er eerst over heen gaan met een vochtige doek, en vervolgens weer afnemen. Ook dit mag niet met een pluizige doek. Er zijn dingen waarmee je rekening moet houden. Een meubel dat gestoffeerd is met Old Saddle leer bijvoorbeeld, mag je niet met water of met een schoonmaakmiddel reinigen, als je bijvoorbeeld een vlek hebt. Dit leer kan niet tegen schoonmaakmiddelen vanwege de finishlaag van was die erop zit. Je mag er ook niet over wrijven. Het enige waarmee je het schoon kan maken is speciale was of andere speciale producten. Licht afstoffen mag altijd. Bij schapenleer moet je bij het reinigen ook uitkijken; dit is qua afwerking verwant aan Old Saddle.

Bij een vlek

Als je iets morst moet dit zo snel mogelijk weg gehaald worden. Bij bijvoorbeeld wijn moet dit zo snel mogelijk opgedept worden. Bij bijvoorbeeld curry moet je beginnen met weghalen aan de buitenkant van de vlek en dan verder naar binnen werken. Haal het resterende deel voorzichtig weg door met een witte doek te deppen. Wrijf het in ieder geval niet uit. Als er nog een vlek overblijft kan die weggewerkt worden met verschillende middelen. Zie de vlekkentabel voor hoe je de vlek weg krijgt. Een oude vlek zal uiteindelijk in het leer trekken.

Vlekkentabel

Voordat je schoonmaakmiddelen voor leer gebruikt moet je er zeker van zijn dat het middel geschikt is; dit kan, door het bijvoorbeeld na te vragen bij de winkel. Sommige afwerklagen worden namelijk afgebroken door schoonmaakmiddelen.

Algemeen

  • Wrijf nooit hard op leer.
  • De ideale vochtigheidsgraad voor leer is 60%. In het algemeen is de ideale vochtigheidsgraad voor in een woning 50%.
  • Als je je bank of stoel schoon gaat maken is het belangrijk dat je eerst een klein stukje probeert dat niet in het zicht zit, bijvoorbeeld achter de kussens van de zitting.
  • Als je wax/ olie leer schoonmaakt en het leer geeft kleur af aan de spons of doek, is dit meestal niet erg. Mochten er beschadigingen op dit leer komen kunnen deze worden weggewerkt door de plek een beetje te verwarmen met bijvoorbeeld een föhn.
  • Als je een doek, zeem, spons of wat dan ook gebruikt om je leer schoon te maken is het belangrijk dat je deze nergens anders voor gebruikt. Als je bijvoorbeeld ook je auto ermee schoonmaakt, kunnen er vlekken en bacteriën op het leer komen die er niet horen.
  • Kijk uit met jeansstof, nagels (ook van huisdieren), armbanden, ringen, horloges enz. En: zet het meubel bij voorkeur niet in de volle zon, wat voor leersoort het ook is. Dit is niet goed voor het leer en kan verkleuring veroorzaken. De gedeeltes van je meubel waar je huid in aanraking komt met het leer, moet je extra goed verzorgen. Dit in verband met de huidvetten en het zweet. Zweet kan nog ergere gevolgen hebben als je bepaalde medicijnen slikt.
  • Zet een leren meubel ook niet dicht bij de radiator of open haard.
  • Door de plooien in een zitting zachtjes weg te wrijven slijt deze minder.
  • Als je bepaalde delen insmeert met talkpoeder maken deze minder schurend geluid als iemand gaat zitten of opstaat.
  • Voor aniline leer zonder beschermlaag geldt dat het voor gebruik ingesmeerd moet worden met een leerbeschermingsproduct, omdat het geen beschermlaag heeft. Dit is goed tegen de vlekken. Dan nog is het belangrijk aniline leer goed te onderhouden door het dus minstens dagelijks af te stoffen. Ook Nubuck en soortgelijke soorten leer (leer dat zacht aanvoelt) zijn gevoelig en moeten ook goed onderhouden worden.

Tot slot

Kijk voor meer tips op internet. Hier staan dingen op die eventuele gevolgen hebben waar ik niet voor in kan staan en die hier dus niet genoemd zijn.

Links