Milieuvriendelijk schoonmaken

Milieu onvriendelijke schoonmaakmiddelen

Veel van onze schoonmaakmiddelen zijn verre goed voor ons milieu. We zijn er aan gewend geraakt dat alles gewoon bij de supermarkt meegenomen kan worden. We vinden het normaal dat we allemaal deze onvriendelijke spullen gebruiken. Deze middelen maken alleen wel veel van het bacterie leven kapot. Dit zal uiteindelijk op veel meer invloed hebben, maar daar ga ik hier niet direct op in. Dit weten we namelijk eigenlijk allemaal wel. Wat we ons vaak niet bewust zijn is dat deze middelen vaak ook erg slecht zijn voor onze eigen gezondheid tijdens het gebruik ervan. Op het moment dat we schoonmaakmiddelen gebruiken geeft dit een onzuivere lucht.

Een andere oplossing is er wel

Wanneer je om deze redenen besluit geen milieu onvriendelijke middelen meer te willen gebruiken dan moet er wel een andere oplossing zijn. Om te beginnen kunnen veel dingen al vrij goed schoon worden door het gebruik van helder warm water. Soms zijn we zo gewend wat in het water te doen, dat we hier gewoon overheen kijken.

Zo werkte ze vroeger ook, het werkt nog steeds

Groene zeep

Ken je het nog, dat spul bij je moeder in de kast. Het heeft een wat vreemde geur, maar maakt best goed schoon. Het is te koop als driehoekzeep. Zowel vloeibaar als in een emmertje met een dikke substantie erin. Het is een ouderwetse zeep, maar werkt nog altijd prima. Groene zeep bestaat totaal uit natuurlijke stoffen. Deze zijn ook niet dusdanig bewerkt dat ze schade aan het milieu toebrengen. Het blijft alleen een wat typische geur die de zeep heeft, verder is het een prima alternatief.

Azijn

Azijn is het hulpmiddel bij het tegen gaan en verwijderen van kalkaanslag. Het is bij velen wel bekend als schoonmaakmiddel. Dit omdat het ook bij de schoonmaakmiddelen als schoonmaak azijn in de winkel staat.

Soda

Krijg je sommige dingen lastig schoon, dan werkt het weken in soda nog altijd heel goed. Soda is een zout en totaal onschadelijk. Het ontsmet en het ontvet. Even na poetsen en alles wordt schoon. Soda moet altijd wel heel goed worden nagespoeld met schoon water. Er blijft anders een aanslag van zout achter. Krijg je het dan nog niet schoon en moet je nog wat schuurmiddel erbij, dan kun je er ook altijd nog ouderwets wit zand als schuurmiddel bij gebruiken. Zo deed je betovergrootmoeder het vroeger tenslotte ook.

Uien

Een minder bekend voorbeeld van milieuvriendelijk schoonmaken is de ui. Toch kan deze uitkomst bieden. Wanneer je namelijk met de bovenstaande producten je ramen probeert te zemen, dan zullen er strepen achter blijven. Een alternatief is dan de ui. Een ui werkt ontsmettend en ontvettend. Ramen worden er streeploos schoon van. Het werkt heel simpel. Je snijdt een ui doormidden of in grote stukken. Deze doe je in je warme water. Even met een microvezeldoekje erin en daar je ramen mee schoonmaken zoals je dat normaal ook zou doen. Probeer het maar eens en sta versteld van het resultaat.

Op een goedkopere manier biologisch schoonmaken kan niet. Dus wie zegt dat aan het milieu denken slecht voor de portomonee is, heeft bij het schoonmaken geen gelijk. Ook azijn, soda en groene zeep zijn niet erg duur.