Hoe onderhoud ik mijn zwembad

Controleer regelmatig de alkaliniteit, de pH- en chloorwaarden.

Controleer door middel van een testset de waarden van het chloor, de pH-waarde en de alkaliniteit van het zwembadwater.Het kan voorkomen dat er onvoldoende producten in het water zijn waardoor algen gaan ontstaan en het water een vieze kleur krijgt of raar gaat ruiken. Gladde wanden aan de rand van het zwembad kunnen ook op het begin van algenvorming wijzen. Ook nitraten en chloriden kunnen zich ophopen in het zwembad en de metalen delen van het zwembad aantasten. Daarom moet men jaarlijks een testkit aanschaffen zodat men de waterkwaliteit kan testen. Er zijn zowel strips als tabletten en vloeistoftesten te koop. Na deze test kan men zien hoeveel chloor of andere producten er toegevoegd moeten worden om het zwembad weer schoon te krijgen.

De pH-waarde van een zwembad ligt idealiter tussen 7.0 en 7.4.

  • Chloor werkt onvoldoende bij een waarde lager dan 7.0 en is te snel uitgewerkt bij een waarde hoger dan 7.4
  • Deze waarde benaderd het pH van de menselijke huid. Bij een te hoge waarde is er irritatie van de ogen en de slijmvliezen, verhoogde kans op kalkneerslag.

Andere producten die het zwembad kunnen schoonhouden zijn o.m:

  • UV-lamp die algen en bacterien doodt die niet bestand zijn tegen UV-stralen.
  • Een ionisator die zilver of koperionen in het water brengt waartegen algen niet bestand zijn.
  • Poolnet, product tegen troebel water.

Ververs het water regelmatig.

Naast het toevoegen van producten om het schoon te houden moet men het water ook regelmatig verversen. Bij zwembaden met warm water resulteert de verdamping van het water tot hogere concentraties van zouten en is het noodzakelijk om het water aan te vullen. Dit is ongeveer 3-5% van het totale volume van het water dat elke week ververst moet worden. Ook een zwembadafdekking kan helpen. Er treed dan minder verdamping op en minder vers water moet dan toegeveogd worden.

Maak de filter regelmatig schoon.

Als de drukmeter op de filterinstallatie oploop van 0,5 naar 1 Bar betekent het dat de filterinstallatie vuil is. Daarom moet je het filterinstallatiesysteem terugspoelen, want kleine vuildeeltjes kunnen voor een vertroebeling van het zwembadwater zorgen. Je kan ook het best een vlokmiddel gebruiken. Dit middel zorgt er voor dat de kleine vervuilende deeltjes gaan samenklonteren tot een formaat dat op het filter kan achterblijven en er niet steeds doorgaan. Hierdoor wordt het water helderder. De filter kan best om de drie maanden schoongemaakt worden om verstopping te voorkomen.