Wintertuin:Winterbes

Bessen die nog lang in de winter blijven hangen

Wat veel kleur kan geven in de winter, zijn de heesters die niet zo snel hun bessen verliezen. Als het niet te hard gaat vriezen, is hierin nog best wel veel keuze. Wel geld voor bijna alle soorten. Dat als de vogels teveel honger krijgen, zij zich wel tegoed gaan doen aan deze bessen. Maar op zich is dat niet erg, want dat geeft weer leven in de wintertuin.

Sorbus aucuparia, Lijsterbes
Sorbus aucuparia, Lijsterbes

De lijsterbes is een vaak onder gewaardeerde boom. En wordt in tuinen weinig gebruikt. Toch is het een hele mooie winterkleur gever. Dat de boom niet zo vaak gebruikt wordt, is waarschijnlijk te wijten aan het feit, dat de boom regelmatig in het wild verschijnt. En daardoor het idee, dat deze in de tuin hoort verdrukt.

Een paar voorbeelden van Winterbessen

Kleur in de winter ? Dat zou leuk zijn. Maar welke soorten moet je daarvoor hebben, als het om de kleurrijke bessen gaat. We zullen een paar voorbeelden aan de hand doen.

Rode Bessen in de Winter
Wintergroen en winterbes

Een toevallige combinatie van een struik die in de winter groen blijft, en rode bessen die lang blijven hangen. Geven samen een sprookjesachtige sfeer mee. Op de achtergrond is te zien de Prunus lauroserassus en de bessen zijn van de Viburnum opulus. Het is prachtig om te zien, hoe deze combinatie in de winter kleurt.

Schoonvrucht

Callicarpa bodinierii, Schoonvrucht
Callicarpa bodinierii, nog met zijn laatste blad

Een bijzondere bes is wel die van de Schoonvrucht (Callicarpa bodinierii) De naam is te danken aan de schoonheid die juist de bessen, dus de vrucht van de plant uitstraalt. De bessen pronken al rijkelijk aan de plant als het blad er nog aan het einde van de zomer. Maar als de heester het blad laat vallen, dan komt de schoonheid volledig tot uiting.

De Callicarpa is een prachtige bes, om ook voor op de vaas te gebruiken. De takken dan pas afknippen als de bessen mooi paars zijn. Deze paarse bessen, geven een heldere kleur in huis.

Het kerstgevoel in de tuin

Ilex aquifolium, Scherpe hulst

De bij iedereen bekende hulst is toch wel het pronkstukje van de kersttijd, als het om de levende materialen gaat, die met de kerst nog even extra tot leven komen. Voor de kerst zijn we ons dat ook wel bewust. Maar de scherpe hulst kan ook als een echt winterpronkstuk in de tuin worden beschouwt.

Ook veel gebruikt bij de kerst, voor de kerstversieringen is de Skimmia reevesiana Een laag bij de grond groeiende heester. Deze heester blijft in de winter groen, en krijgt rode bessen. Juist die combinatie, geeft een kleurig geheel.

Skimmia reevesiana

Een Skimmia soort die nog veel bekender is, is de Skimmia japonica, deze hoort alleen niet thuis, bij een omschrijving over winterbessen. Omdat deze de sierwaarde ontleent, aan de kleurige bloemknoppen. Hierover meer op de pagina Wintertuin:Winterbloei

Lees ook eens:

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde