Planten:Vaste plantenborders

Vaste planten borders beplanginsgplan

Voor het maken van een beplantingsplan is het als eerste belangrijk om kennis van planten op te doen. Als je niet weet hoe hoog de planten worden, dan kun je ook niet bepalen waar deze het beste ingeplant zouden moeten worden. Over het algemeen is dit ook iets, wat aan een hovenier over gelaten wordt, omdat deze veel kennis van planten behoort te hebben. Helaas laat dit bij sommige hoveniers nog wel eens te wensen over. Daarom is het verstandig hier eerst even navraag naar te doen.

Bloeitijden

Belangrijk is het ook, te weten wat je wilt. Wil je dat er in alle tijden wat bloeit. Wat zeker aan te raden is, voor de gezelligheid van de tuin. Dan is het heel belangrijk om de bloeitijden van de beplanting in de gaten te houden. Ook hiervoor komen we dus terug op de kennis die van de beplanting nodig is, voor het maken van een goed beplantingsplan. Want weet je niet wanneer bloemen bloeien, dan kun je geen rekening hiermee houden. De mooiste borders krijg je als het hele seizoen er elke keer iets bloeit.

Verschillende lagen

In de vaste planten borders is het erg mooi om van voor naar achteren verschillende lagen te maken, vooraan de lagere en naar achteren toe de hogere lagen. De hogere beplanting moet dan dus achteraan worden ingeplant. Hierbij moet er rekening mee gehouden worden dat dit een richtlijn is en geen strakke regel. Het is ook best wel weer mooi, als er tussen de lage beplanting nog iets hogers staat, dat eruit springt.

Dezelfde leefomstandigheden

Belangrijk is ook, te weten of de beplanting ongeveer dezelfde behoeften heeft, ten opzichte van droogte, zon en grondsoort. Het is tenslotte niet verstandig om planten die veel water verlangen, bij de planten te zetten, die graag op de droge zandgronden staan.

Kleuren van de beplanting

Welke kleuren gebruikt worden is in principe een kwestie van smaak. Aan te raden is wel, om de kleuren niet alleen te basseren op de bloemen, maar ook op bijvoorbeeld het blad of van de stelen. Dat omdat deze kleuren, veel langer blijven dan de bloemen. Kleuren van bijvoorbeeld roodkleurig blad, kunnen in de vaste planten border erg mooie kleurschakeringen geven, die dan het gehele seizoen zichtbaar blijft, tussen de andere groen bladige beplanting.

Groepen beplanting

Om rust in de border te krijgen, moet er bij de uitgezochte soorten in groepen worden in geplant. Wanneer er van elke soort maar een plantje staat, dan krijg je een heel erg druk geheel. Wat ook nog eens een keer, veel meer onderhoud vergt, dan wanneer er groepen tegen elkaar aan kunnen groeien

Kennis van planten

Duidelijk is dus in ieder geval, dat voor een mooie border kennis van deze planten niet gemist kan worden.

Om vast wat te helpen in wat kennis van wat planten, zal op LeerWiki catagory tuin elke keer wat verteld worden over planten. We proberen dit hier op een zo gezellig mogelijke manier te doen. Hiervoor worden de Gezellige tuinpagina's gebruikt. In deze pagina's valt elke keer wat te leren, zonder een studie idee te krijgen. Het zijn leuke pagina's om elke keer iets over de tuin op te steken.

De volgende pagina's kunnen een klein hulpmiddel zijn hierin.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden