Wat is verschil tussen het kopen van een appartement en een normale woning

Wie een appartement koopt, koopt een heleboel gemak. Zo heeft u niet meer de zorg voor een tuin. Een appartement is erg makkelijk af te sluiten als u met vakantie gaat. Naast het gemak van een lift is er meer sociale veiligheid. Zo is een appartement op een hoger gelegen verdieping per definitie minder inbraak gevoelig. Een entree met een video-intercom en een afsluitbare parkeergarage, schrikt inbrekers af.

Stappen bij het kopen van een appartement

Er is een groot verschil tussen het kopen van een appartement of een eengezinswoning. In feite koopt u bij een appartement geen eigen huis, maar appartementsrechten. Met het appartementsrecht verwerft het gebruikersrecht van uw privé woongedeelte en bent mede eigenaar van het gehele complex. U hebt te maken met de akte van splitsing. De akte van splitsing vormt de juridische basis van het appartementsrecht. Hierin wordt de verdeling van de afzonderlijke woon eenheden geregeld – straat, huisnummer met de bijbehorende gegevens van het kadaster – en er valt uit af te lezen wat privé- en wat gemeenschappelijke gedeelten zijn.

Vereniging Van Eigenaren

Van rechtswege bent u lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Uw rechten en plichten worden nader omschreven in het huishoudelijke reglement. Het lidmaatschap is niet opzegbaar; ook al bent u het volstrekt oneens met het gevoerde beleid. Slechts bij verkoop van het appartement of bij overlijden eindigt het lidmaatschap. Nauwkeurig staat omschreven voor welk breukdeel u maandelijks bijdraagt in de totale kosten: de zogenaamde servicekosten. Dat zijn kosten voor onderhoud van:

 • gemeenschappelijke tuin,
 • buitenschilderwerk,
 • parkeerkelder,
 • lift,
 • schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimtes,
 • opstalverzekering,
 • gas,
 • kosten van vergaderingen
 • enz.

De VvE is verplicht een meerjaren raming voor groot onderhoud te maken. U kunt uzelf verkiesbaar stellen voor een bestuursfunctie van de VvE. U bent gebonden aan regels, zoals: Huisdieren moeten aangelijnd worden. U mag in principe geen harde vloerbedekking leggen, tenzij de ondervloer het contactgeluid met 10 dB of meer verbetert. U mag in de gemeenschappelijke ruimtes niet roken.

Tips bij de aankoop van een appartement

Vraag inzage in de akte van splitsing en in het huishoudelijk reglement van de VvE. Vraag welke kosten reeds in de servicekosten zijn opgenomen. Bereken van tevoren of u de maandlasten kan dragen.

Handige links bij de aankoop van een eigen huis

http://www.bankenforum.nl/Hypotheek_DSB_Bank@@Problemen hypotheek DSB bank

Een eigen woningen laten bouwen of verbouwen...

http://www.isinorde.nl/wonen/veh@@Vereniging eigen huis

Wat doet de VVE niet

De VVe bemoeit zich niet met zaken in eigen appartement. U hebt geen toestemming nodig voor kleine verbouwingen of aanpassingen, zoals:

 • een http://www.bouwwiki.nl/Lamp_met_dimmer_aansluiten@@dimmer aansluiten,
 • een deur verplaatsen
 • badkamer verbouwen