Hoe krijg je het hoogste rendement op een starterslening of koopsubsidie bij aankoop woning

Stel je voor: op een goede dag zie jij jouw ideale huis. Het is jouw droomhuis waar je al zo lang naar hebt gezocht. Jouw droomhuis staat in de mooiste straat van jouw stad of dorp. En stel je nou eens voor dat er een bordje "te koop" in de tuin staat! Vol enthousiasme ga je meteen op internet kijken naar de vraagprijs van jouw droomhuis. Ach wat een pech, de vraagprijs is erg hoog. De vraagprijs lijkt hoger dan jouw budget. Teleurgesteld kijkt je nog eens na wat foto's van jouw droomhuis. Je kan nog drie dingen doen:

 • Je geeft op
 • Je gaat praten met de makelaar of hypotheek verstrekker om jouw maximale hypotheek te laten berekenen
 • Je gaat naar de gemeente om een starters lening of koopsubsidie aan te vragen.

Mij overkwam hetzelfde. Ik heb de opties twee en drie onderzocht hieronder vind je de resultaten van mijn zoektocht.

Maximale hypotheek laten berekenen

Een hypotheek verstrekker zoals een bank, kan helderheid verschaffen over http://www.rente-tarieven-hypotheek.nl@@hypotheek tarieven en de hoogte van jouw maximale hypotheek. De hoogte van jouw maximale hypotheek hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De hoogte van jouw brutosalaris
 • jouw leeftijd
 • de waarde van jouw huidige woning
 • de hoogte van jouw spaargeld en andere tegoeden

Het is logisch dat er een verband is tussen de hoogte van een hypotheek en de hoogte van jouw salaris. Heb je nog andere bronnen van inkomsten zoals inkomsten uit beleggingen? Meld dit dan aan jou hypotheek adviseur. Wellicht kan je door dit hogere inkomen ook een hogere hypotheek krijgen. Het lijkt minder logisch dat er een verband is tussen jouw leeftijd en de hoogte van jouw hypotheek. Naarmate je ouder wordt ga je waarschijnlijk meer geld verdienen. De bank redeneert echter iets anders. De bank weet dat zij meer geld gaat verdienen, maar de kans dat jij komt te overlijden wordt ook groter als je ouder wordt. De bank wil graag zoveel mogelijk risico's uitsluiten en daarom kun je niet altijd je maximale gewenste hypotheek krijgen. En als de bank jou al een hoge hypotheek geeft, dan betaal je waarschijnlijk een extra hoge rente om het risico van de bank te beperken.

Waarde huidige woning

voordat je het gesprek aangaat met de hypotheek verstrekker, kan je het best een makelaar of erkend taxateur een waardebepaling van jouw woning laten uitvoeren. De huidige waarde van jouw huis kan van belang zijn bij het kopen van een nieuwe woning. De bank zal immers kijken naar de huidige schuld op jouw woning, en de huidige waarde van jouw woning. Is de huidige hypotheek schuld lager dan de marktwaarde? Dan heb je overwaarde die je kan verzilveren. Het verzilveren van overwaarde betekent dat je geld overhoudt aan de verkoop van je huidige woning. Het geld van de overwaarde kan je inbrengen als vermogensbestanddeel in je nieuwe woning. Over dat gedeelte hoef je geen lening af te sluiten. Over dat gedeelte hoef je dus ook geen hypotheek rente te betalen.

Hoogte spaargeld en overige tegoeden

Ben jij in het bezit van eigen spaargeld? Wist je dat je in Nederland wel € 18.000 spaargeld mag hebben? Zonder dat je daarover belasting hoeft te betalen? De hypotheekverstrekker vindt het fijn als je eigen geld hebt of inbrengt in de nieuwe woning. Dan kan je maximaal geld lenen voor de aanschaf van het huis. En je kan je eigen geld gebruiken voor het verbouwen van de keuken of badkamer.

Tot slot: verkoop tips

Stel je hebt besloten je huis te verkopen en je droomhuis te gaan kopen. De eerste stap kan zijn dat je je eigen huis te koop gaat zetten. Kijk eens kritisch naar je eigen huis. En stel jezelf de volgende vragen:

 • Is jouw tuin aan een opknapbeurt toe?
 • Kunnen de kozijnen wel een likje verf gebruiken?
 • Staat jouw huis erg vol met spullen?

Interieur styling

Het zijn soms kleine details waren potentiële kopers op afknappen. Schakel de hulp in van deskundigen indien u er zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld:

 • een interieur adviseur,
 • styling adviseur of
 • styliste

Zij letten op deze details. Het is verstandig een interieur adviseur om advies te vragen, voordat je de foto's van jouw huis op internet. Er zijn ook mensen die speciaal hiervoor zelf een http://www.kennisradar.nl@@training volgen. Op deze wijze besteed je het geld van de interieuradviseur aan een leuke cursus waar je jaren plezier van kan hebben.

Exterieur styling

Kijk ook eens kritisch naar de buitenkant van jouw woning. Denk daarbij aan een mooi aangelegd tuin. Een mooie vlaggenmast kan het geheel stijlvol afmaken. Wist u dat het aanleggen van een mooie siertuin niet extreem veel geld hoeft te kosten? Ook de http://www.goedkope-vlaggenmasten.nl/nl/vlaggenmast-of-vlaggenmasten-kopen-tegen-scherpe-prijzen @@vlaggenmast prijzen zijn zeer acceptabel.

Met bovenstaande tips komt jouw droomhuis hopelijk binnen handbereik. Succes met de keuze voor een nieuwe woning!