Je woning verkopen via makelaar of notaris

Inleiding

Overweeg je jouw woning of appartement om de een of andere reden te verkopen, dan is dé vraag op welke manier je er een koper voor wil zoeken. Wie over het verkopen van een woning of appertement spreekt, denkt in de allereerste plaats aan de vastgoedmakelaar en de notaris als mogelijke tussenpersonen. Zijn zij inderdaad eerste keuze of zijn er nog andere mogelijkheden om voor je vastgoed zo vlug mogelijk een geschikte koper te vinden? Op wat moet je vooral letten bij de verkoop van je woning door derden, of ga je uiteindelijk zélf op zoek naar een geschikte koper?

Verschillende mogelijkheden

Voor de verkoop van je woning of appartement kun je naast de vastgoedmakelaar en de notaris, op nog andere personen beroep doen die eveneens over voldoende kennis en ervaring beschikken om dergelijke transactie tot een goed einde te brengen. Om de juiste keuze te kunnen maken, moet je zowel de voor- als de nadelen van alle mogelijkheden tegen elkaar afwegen. Kies uiteraard voor de persoon met de meeste kennis van zaken, maar ook voor diegene met wie het écht klikt. Je moet je bij de verkoopvan je woning ook goed in je vel voelen. Dit is immers té belangrijk om aan de eerste de beste over te laten.

Vastgoedmakelaar té commercieel ingesteld?

De vastgoedmakelaar is meestal de eerste persoon waar aan gedacht wordt bij de verkoop van je woning of appartement. Is hij inderdaad de meest aangewezen persoon om deze belangrijke klus te klaren? De vastgoedmakelaar is in de eerste plaats een commercieel ingesteld tussenpersoon. Hoe hoger de prijs en hoe vlugger hij jouw woning aan de man/vrouw brengt, hoe beter voor hem. Als tussenpersoon heeft hij er immers alle belang bij je woning binnen een aanvaardbare termijn te verkopen. Dat heeft wellicht een invloed op de schatting van je vastgoed. Sommige vastgoedmakelaars zullen je eigendom té hoog schatten, om hun commissieloon de hoogte in te jagen en om jou aan hem te binden. Anderen zullen je woning dan weer lager inschatten om het zo vlug mogelijk verkocht te krijgen. Dat is denken op langere termijn, want referenties zijn in deze sector enorm belangrijk. Ging je een overeenkomst aan met een vastgoedmakelaar, dan bestaat nog altijd de mogelijkheid je woning via een andere weg te verkopen. Je zal de makelaar dan wel een gedeelte van zijn afgesproken commissieloon moeten betalen. Het inschakelen van een vastgoedmakelaar is vooral interessant als het om speciale locaties of exclusieve panden gaat.

Notaris bij echtscheiding of overlijden

Een notaris wordt voor de verkoop van vastgoed vooral ingeschakald bij echtscheidingen en overlijdens. Hij is de aangewezen persoon bij waardebepaling, nodig bij zogenoemde boedelscheidingen. Een notaris is hoe dan ook minder commercieel ingesteld dan een vastgoedmakelaar. Iedere verkoop van vastgoed moet immers langs hem passeren. De notaris is best geplaatst om de waarde van je woning of appartement naar zijn juiste waarde te schatten. Het inschakelen van de notaris is in de meeste gevallen ook heel wat voordeliger dan een vastgoedmakelaar.

Architect kan woning best beoordelen

De architect is enkel voor kandidaat- kopers interessant, omdat hij je woning naar zijn échte waarde kan schatten. Hij zal in de eerste plaats de kwaliteit van de woning toetsen aan de vraagprijs. Hij kan eventueel noodzakelijke aanpassingswerken juist inschatten.

Zélf verkopen kan, maar...

Je vastgoed zelf verkopen kan uiteraard ook, maar dan moet je wel perfect de waarde ervan kunnen inschatten. Moet je écht niet zo nodig en vlug een koper vinden, dan is het beslist het overwegen waard. Je zal er misschien wel wat langer overdoen, maar je zal ongetwijfeld veel geld besparen.