Hoe free is free-publicity

Gratis publiciteit

Na eerder een artikel over free-publicity te hebben geschreven zijn er ondanks de positieve reacties ook wat negatieve kantekeningen bij free-publicity te zetten.

In de meeste gevallen als mensen volmondig spreken over free-publicity, is het vaak eerst goed om te overwegen of je wel free-publicity wilt, wat de toegevoegde waarde zal zijn van free-publicity en of het niet beter is om gebruik te maken van een andere manier van adverteren. Na een grondige analyse komen bedrijven er dan pas achter dat het in sommige gevallen zelf beter is geen gebruik te maken van freepublicity en eerder in te stappen in een vergoedingsmodel voor geleverde prestatie.

Je kan daarnaast ook de kanttekening plaatsen of free publicity wel echt zo free is. Als je kijkt naar hoeveel tijd het invullen van een reclamecampagne kost en waar je eigenlijk op zou moeten letten, kan je je ook afvragen of deze manier van de publiciteit zoeken wel hetgeen doet en zal doen wat jij wilt.

Free-publicity, hoe free is free-publicity?

Als bedrijf zijnde kan je je kanttekeningen zetten bij free-publicity. Want free, ook wel gratis, heeft vele nadelen tov betaalde publiciteit.

Betaalde publiciteit heeft een bepaalde betrouwbaarheid, het bedrijf wat achter deze manier van adverteren zit kent zijn doelgroep, weet wat deze graag wil zien en weet welke behoeften deze groep heeft.

Als je het spreekwoord 'alle waar is naar zijn prijs' moet geloven, zal free-publicity niets tot weinig opleveren.  is alle waar naar zijn prijs. En niets is minder waar, een klant wil graag moeite zien door een verkopende partij.

Er zijn ook kanttekeningen te zetten of je een actie wel free-publicity wilt noemen, een actie kan een klant een negatieve associatie geven met jou product. 

Hierbij komt ook nog dat free-publicity vaak niet aanspreekbaar is op de kwaliteit van presenteren en een potentiele klant kan zijn vraagtegens zetten bij de verkoopemethode en daarmee ook de betrouwbaarheid van jou product.

In gevallen waarbij dit voorkomt spreekt men als gauw van cheap-publicity, een goedkoop en verkeerd verkoopmodel kan dus je product en naamsbekendheid schaden!

Service en kwaliteit

Een echte vorm van free-publicity is vaak pas te onderscheiden nadat er al een groep klanten ervaring hebben met jou product of dienst. Hierbij zullen ze letten op de prijs-kwaliteit verhouding en de manier waarop je de problemen oplost ontstaan met jou product. Helaas heet deze vorm van reclame geen fre-publicity maar 'mond-op-mond reclame'....

bekende nederlanders

Lukt het jou om een bekende nederlander iets goeds te laten zeggen over jouw dienst of product? Dan ben je goed bezig om gratis publiciteit te krijgen Recentelijk deed voetballer Ronald Koeman uitspraken over het dieet van Dr. Frank. De verkoop aantallen van het boek schoten meteen omhoog. Ook de bekende afslank goeroe http://www.creatieveworkshops.info/Leuke_workshops_voor_kinderen@@Sonjabakker heeft mee geholpen aan het genereren van free publicity voor andere, zoals enkele goede doelen.

Conclusie

Free-publicity is een vorm van publiciteit die vaak niet goed te sturen is, vaak veel tijd kost en niet altijd erg betrouwbaar is in de wijze waarop het jou doelgroep benadert en activeert. Echte free-publicity is eigenlijk mond-op-mond reclame, en deze vorm van publiciteit gebeurt pas nadat klanten ervaring hebben met jou dienst of product.

Het is de vraag of je free-publicity wel wilt inzetten voor de verkoop van jou dienst of product, want een te voordelig verkoopmodel kunnen potentiele klanten weren en/of de manier van verkopen koppelen aan jou product of dienst. Dit kan leiden tot cheap-publicity, wat blijvende reputatieschade aan jou product of dienst geeft.

Gratis workshops en meer gratis tips

Er zijn vele workshops voor ondernemers en startende ondernemers. Kijk voor gratis workshops eens op http://www.ondernemersbijeenkomst.nl/startende-ondernemer@@startende ondernemers.

http://www.gratiscontracten.nl/Hoofdpagina@@Gratis contract.

http://www.gratisovereenkomsten.nl/Hoofdpagina@@Gratis overeenkomsten.