Wat is de Verkiezing voor het Gouden Windei

Verkiezing Gouden Windei

gouden windei leerwiki

De boer kent het wel een windei. Geen alledaags woord. Het Gouden Windei is een nieuw initiatief dat de meest bedrieglijke reclame bekend maakt. Verwacht wordt dat de consument zijn stem uitbrengt op de reclame die ons het meest bij de neus neemt. Want bedrieglijke reclame mag niet. De term windei is geleend van de Duitse verkiezing.

 

Gouden Windei uit Duitsland

♦ Daar kiest men al enkele jaren de slechtste producten en het merk dat wint is een jaar lang drager van de titel Gouden of Zilveren windei. In Nederland volgt het consumentenprogramma Kassa! sinds enige tijd Foodwatch dat nu ook in Nederland actief is.

♦ En wie is Foodwatch? Ze bestempelen zichzelf als een onafhankelijke consumentenorganisatie die opkomt voor het recht op eerlijke, heldere informatie over voedsel. Ook vermelden ze duidelijk op hun website dat ze geen geld ontvangen van overheden of bedrijven.

Foodwatch en Actimel

Als voorloper op de verkiezing van het Gouden Windei kraakte Kassa! enkele weken geleden Actimel helemaal af. De link omtrent dit artikel staat onderaan dit artikel.

Wie is genomineerd?

► Foodwatch Nederland heeft sinds januari 2010 een aantal producten getest. Oorspronkelijk waren dat er 15. Daar zijn er 5 van overgebleven die naar hun mening onder de noemer consumentenbedrog vallen. Op deze 5 misleidende merken kunt u stemmen. Uiteindelijk wil men komen tot de grootste misleider onder de voedselproducenten: het Gouden Windei.

► De genomineerden en waarom:

1. Actimel van Danone Het effect van Actimel op je darmflora is niet significant groter dan het effect van gewone yoghurt, maar is wel tien keer zo duur en bevat veel extra suikers.

2. Active O2 van Adelholzener Zuurstof in een drankje? Pure onzin! Active O2 is gewoon een duur frisdrankje met suikers en een smaakje.

3. Knorr Vie van Unilever Unilevers claim dat 1 flesje Knorr Vie 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit bevat is slechts op een illusie gebaseerd.

4. Mona Yoki Drink van FrieslandCampina De grote aarbei is in werkelijkheid niet meer dan een plakje; de lekkere smaak komt vooral van aroma's en véél suikers die verborgen zitten achter de '0% vet'-claim.

5. Sourcy Vitamin Water van Heineken Niks mineraalwater, gewoon een prijzig frisdrankje dat naast overbodige vitamine C vooral veel aroma's, suiker, citroenzuur en kleurstof bevat.

De jury

In de jury zetelen Pierre Wind (televisiekok), Hanneke Groenteman (presentatrice) en Frans Kok (hoogleraar Voeding en Gezondheid).

Conclusie

Je bent voor of tegen dit soort verkiezingen. De bewijsvoering door Kassa! is niet altijd sterk gemotiveerd. En als men alle voedingsproducten in de supermarkt kritisch en onafhankelijk zou onderzoeken hoeveel blijven er dan nog over? Echter: geen slecht woord voor de huidige trend: het is goed dat men (europees en nationaal) bedrieglijke reclame aanpakt. Dat is goed voor de consument en slecht voor de merken. Deze laatste hebben té lang ongestraft hun gang kunnen gaan! Uiteindelijk zal kwaliteit dan boven drijven!

Update

Actimel heeft gewonnen! Ze waren er niet bepaald blij mee. Dat is begrijpelijk!

Links

Hier kun je stemmen: Stem hier!

Kassa! heeft geen goed woord over voor Actimel

Foodwatch Nederland