Subtiel reclame maken

Reclame maken

20110120NeonReclame.jpg
NeonReclame

Eigenlijk zijn er maar twee vormen van reclame maken. De ene vorm is open en bloot en flamboyant reclame maken. Wat je doet moet opvallen en moet iedereen dwingen naar je te kijken. Dit is de bekende overdreven grote flitsende of flikkerende neon reclame of het supergrote billboard aan de buitenmuur. De andere vorm van reclame maken is subtiel en bedekt. Dat is de mond-op-mond reclame of de advertorial of het affiliate artikel. Daar tussenin zit natuurlijk van alles en nog wat. Maar de grote lijn is wel een tweedeling in opvallen en subtiel zijn.

╦ Index

Reclame

20110120Koplamp.jpg
Koplamp

Het doel van reclame is natuurlijk het bekendheid geven aan een product of dienst. In zekere zin betekent zo’n definitie dat voorlichting en propaganda ook vormen van reclame zijn. Hoewel je natuurlijk ook kunt stellen dat reclame een bijzondere vorm van voorlichting is, namelijk gericht op het geven van bekendheid aan commerciële producten. Terwijl voorlichting ook informatie van algemeen niet commercieel nut omvat.

Maar goed reclame is dus in te delen naar opvallen en zichtbaar zijn of subtiel informeren, met als doel een product te verkopen. Waarbij de neon reclame of het uithangbord de opvallende reclame is en het tijdschrift artikel over een product of een productplaatsing in een soap de subtiele vorm is.

╦ Index

Zelf doen

Met betrekking tot reclame maken is er sinds het ontstaan van web 2.0 echter een groot verschil met de tijd voor web 2.0. “Vroeger” om het maar even eufemistisch te noemen, want het is nog geen tien jaar geleden moest de persoon die reclame wilde maken zoeken naar locaties om zijn

20110120Ru%C3%AFne.jpg
Ruïne

reclame te plaatsen. Je had de media en enkele websites waar je reclame kwijt kon en dan had je het eigenlijk gehad. Tegenwoordig kan iedereen die kan schrijven en het leuk vindt om reclame te maken voor zichzelf of voor een product meedoen. Je hoeft als producent of verkoper zelfs niet meer zelf opzoek naar een plek om reclame te plaatsen. Het enige wat je hoeft te doen is je reclame uiting klaar te zetten en heel veel website beheerders pakken je reclame op en plaatsen het op hun website in de hoop dat iemand via hun site het artikel zal kopen. Waarna ze hopen een vergoeding te ontvangen voor de medewerking aan de verkoop. Je kunt als reclamemaker dus redelijk passief zijn, het enige wat je moet doen is bepalen hoeveel je uit wil geven aan je reclame uiting en hoeveel je wilt betalen per verkocht product aan de plaatser van de reclame.

Het enige dilemma dat je als aanbieder van reclameruimte hebt is de keuze voor openlijk en opvallend reclame maken of subtiel.

╦ Index

Openlijk

Als je openlijk reclame wilt maken en dan specifiek op internet sinds web 2.0, dan kun je kiezen uit banners en reclameblokken. Je maakt dus gewoon reclame naast je eigen uiting op internet of dat nu een tekst, een afbeelding of een video is. Het is de internet versie van de neon reclame of het uithangbord zullen we maar zeggen. Hiervoor kies je uit Google Adsense, Daisycon, Tradetracker of één van de vele andere affliliate programma’s.

Maar je kunt ook subtieler zijn in het maken van reclame.

╦ Index

Subtiel

20110120Rood.jpg
Rood

Subtiele reclame zou je van kunnen zeggen dat het geen reclame is. Maar eigenlijk is alles waarin geschreven wordt over een commercieel product of commerciële dienst reclame. Zelfs een vergelijkend warenonderzoek is reclame voor het product dat op basis van de gekozen criteria als beste uit het onderzoek komt. Niet voor niets al die fabrikanten of importeurs die er als de kippen bij zijn om te vermelden dat hun product de beste keus was in het onderzoek van de Consumentenbond. Ze weten namelijk allemaal dat deze onafhankelijke uitkomst de verkoop van hun product stimuleert.

Subtiele reclame is dus eigenlijk alles waarbij niet duidelijk is of de gegeven informatie een specifiek product betreft of productgroep. Ik zou dus bijvoorbeeld in een artikel met subtiele reclame zowel positieve als negatieve informatie kunnen geven over het product waarvoor ik reclame maak. Ik zou het product daarnaast kunnen vergelijken met andere producten en aangeven dat andere producten veel beter zijn. Maar ja, dat product waar ik reclame voor maak is toevallig wel het goedkoopste. Maar de keus blijft uiteindelijk toch aan de lezer om te beslissen. Ik heb ondertussen echter wel reclame gemaakt voor het product. Want aan het eind van mijn artikel zet ik dan bijvoorbeeld een affiliate link naar het product, waar ik geld mee wil verdienen. Of als ik slim ben koppel ik de affiliate link aan de naam van het product. Als dat dan de enige link in mijn artikel is, dan vergroot ik daarmee natuurlijk wel de kans dat iemand op de link klikt.

╦ Index

Subtiele reclame

Meestal is reclame opdringerig en in het oog springend. Maar je kunt ook subtiele reclame maken. Het voordeel van subtiele reclame is dat het de klant informeert over een product, maar

20110120Klanten.jpg
Klanten

veel breder dan alleen maar over de positieve kanten. De klant kan dus met veel minder moeite een keuze maken voor een product dan wanneer hij af moet gaan op openlijke reclame. Want bij openlijke reclame moet hij vaak nog extra informatie verzamelen over het product, voordat hij een keuze kan maken. Subtiele reclame gaat dus veel meer uit van wat de klant wil, namelijk complete informatie om een gefundeerde keuze te maken, dan uit van wat de verkoper wil.

Extra

Afbeeldingen

Index van koppen

☢ Reclame maken ☣ Reclame ☝ Zelf doen ䷓ Openlijk ↝ Subtiel ⤻ Subtiele reclame ♹ Extra ☮ Afbeeldingen ✇ Index van koppen