Hoe maak ik gebruik van een wereldwijde krediet crisis

Aandelenbeurzen storten in, banken vertrouwen elkaar niet meer, miljardenverliezen stapelen zich op, in Amerika dreigt een Recessie. Wat begon als een crisis op de Amerikaanse huizenmarkt, leidt nu uit tot regelrechte paniek op de financiële markten. Daar gaan inmiddels duizenden miljarden dollars om en niemand weet nog iets zeker. Moeten Nederlanders ook vrezen? Wat gebeurt er met onze huizen?

Stappen om gebruik te maken van de krediet crisis en de aandelen crash

Sinds de zomer van 2007 zeurt de kredietcrisis maar door. Eind 2008 raakt de gehelewereld definitief in een recessie. Voor velen betekent dat een persoonlijke crisis, want de baan staat op het spel. Belangrijke aandachtspunten begin 2008 zijn:

 • Internationale banken nemen verliezen van tientallen miljarden dollars;
 • Bankverzekeraar Fortis geeft een forse winstwaarschuwing af;
 • Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, zegt in dertig jaar nog nooit zo'n aanpassingsproces te hebben gezien;
 • De Tweede Kamer houdt uit bezorgdheid een hoorzitting met somber gestemde experts; de in problemen verkerende NIBC bank raakt zijn redder in nood kwijt omdat die de overname van de zakenbank niet kan financieren;
 • De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verlaagt de rente met een historisch grote ingreep;
 • Het vertrouwen van Europese inkoop managers daalt, en de inflatie blijft stijgen - ofwel geld wordt in een steeds sneller tempo minder waard.

2009: ABN AMRO in handen van de overheid. ING krijgt overheidssteun. DSB bank failliet. En dat terwijl Rabobank miljarden euros winst maakt… . In de financiële sector worden eind 2009 hogere bonussen betaald aan topmanagers dan voor de krediet crisis…. Wat betekent dit nu voor de gewone man?? Biedt deze onzekere periode kansen, keuzes of bedreigingen?

Recessie: kans of keuze

Gaat het nu voor iedereen bergafwaarts? Zeker niet. Wel zien wij enorme verschuiving van welvaart en macht. Mede door de daling van onroerend goed en aandelen hebben vele ´rijken´ veel geld verloren. Door de waarde daling van onroerend goed worden dure huizen bereikbaar voor de gewone man. Een goede kans doet zich dus voor! Voordat u nu overhaast een nieuwe woning koopt, aandacht voor de volgende vragen. ´Is het verstandig in de komende periode een woning te kopen?´, of ‘Is het juist nu verstandiger te huren?’ Dat antwoord hangt mede af van uw eigen verwachtingen omtrent de begrippen Inflatie en Deflatie.

Inflatie en deflatie

Het begrip inflatie geniet een grote bekendheid. Bijvoorbeeld bij huizen bezitters. Voor huizenbezitters is inflatie een zege. Elk jaar gaat de hypotheek schuld in waarde omlaag, terwijl de woning in waarde stijgt. De afgelopen jaren wordt de inflatie steeds kleiner. Wat gebeurt er indien de inflatie lager wordt dan nul? Dat heet deflatie. Stel nu dat wij dankzij de krediet crisis overgaan van inflatie naar deflatie? Deflatie bestaat al meer dan 15 jaar in Japan. Dus het fenomeen bestaat al jaren. In augustus 2009 was er in Belgie al sprake van deflatie. In deflatie gebeurt het omgekeerde bij inflatie: de hypotheek schuld op uw huis wordt groter en de waarde van uw woning gaat dalen. Indien u deflatie verwacht kan u dus beter een woning huren dan bezitten.

Tips over geld verdienen aan de krediet crisis

 • Ga niet mee in de golf van paniek verkopen. Wellicht is juist de komende periode gunstig om te profiteren van andermans paniek. Zodat u voor een lage prijs aandelen of zelfs bedrijven te kopen.
 • De komende periode zal een hoge volatiliteit laten zien: veel grote bewegingen in prijzen op aandelenmarkten en huizenmarkten. Tussentijds instappen voor korte ritjes is riskant en kan u veel geld opleveren. Het kan u ook veel geld kosten. Risico en rendement gaan immers hand in hand. U begrijpt ondertussen dat de auteur van dit artikel een neerwaartse prijsontwikkeling voorziet op de belangrijke aandelen en huizen markten.
 • Olie en goud: houden, kopen of verkopen? Daarover vindt u binnenkort een volgend artikel op Leerwiki!

Opmerkingen, vragen of suggesties? Uw reactie wordt zeer gewaardeerd.

Ontslagen door de crisis

Steeds meer mensen worden ontslagen. Zorg voor een goede ontslag advocaat die kan helpen bij een goede ontslag vergoeding. bijvoorbeeld in de vorm van een gouden handdruk. Dan kan u met dat geld voor u zelf beginnen. Een eigen zaak starten dus. De fiscus geeft bovendien goede fiscale faciliteiten voor starters, ook wel ZZPer (vroeger: freelancer) genoemd.

Links en lees suggesties

Lees eens artikelen van Elmer Hogervorst Bijvoorbeeld op de site van het Financiele Dagblad, www.fd.nl. Zie ook:

 • www.goudtekoop.nl
 • http://eigenzaak.2link.be@@eigen zaak starten
 • http://www.advocaatvoorontslag/ontslag_nemen@@ontslag nemen

Let op: ontvangt u een ontslagvergoeding of gouden handdruk? Dan hebt u waarschijnlijk geen recht op een http://www.werk-en-inkomen.com/Uitkering/ww-uitkering@@ww uitkering.