Record Bank: een kennismaking met deze bank

Wie is Record Bank

Record bankIk vond een reclamefolder van Record Bank in mijn brievenbus. Een groot rood stopbord kondigt een gratis zichtrekening aan. Zelf zit ik niet bij Record Bank maar bij Fortis en Dexia: daar moet ik maandelijks betalen voor de kosten van mijn zichtrekening. Dus ben ik er eens voor gaan zitten en heb eens naar de website van Record Bank gesurft.

Wie is Record Bank?

Sinds 2003 bestaat de Record Bank groep uit Westkrediet, AGF Belgium Bank, Mercator Bank en Eural. Ze beweren van zichzelf dat ze de 3de retailbank in België zijn (na AXA en Argenta maar voor Centea en Fintro).

Onbekend voor mij is dat Record Bank bij de ING groep hoort. Dat verklaart waarschijnlijk waarom je geen extra kosten moet betalen als je geld afhaalt bij een ING automaat.

Record Bank beschikt over 700 professionele, zelfstandige bankagenten. Niet alle kantoren hebben een bankautomaat.

Openingsuren (in het algemeen): Maandag t/m vrijdag van 8.30-12.30 en van 14.00- 18.00 uur. Zaterdag: van 08.30 tot 12.30.

Wat is GRATIS bij Record Bank?

  1. Voor particulieren is de zichtrekening,  2 bancontactkaarten (inclusief Maestro en Proton) en 1 Visakaart = gratis;
  2. Alle verrichtingen zijn gratis behalve: geld opnemen aan een niet Record of ING automaat. Hiervoor betaalt u 0,70 euro per opname. Dit lijkt vrij veel ten opzichte van andere banken. Dit hoge tarief voorkomt wel dat u 'vreemd' gaat naar andere banken en dat zal wel de bedoeling hiervan zijn. 

Bankieren

Het programma om thuis te bankieren heet Record@Home. Het programma is gratis te gebruiken. De beveiliging wordt uitgebreid uitgelegd op de website.

Sparen

Er zijn 4 spaarmogelijkheden (1/6/2010):

  1. Gold-spaarrekening: 1,90% basisrente + 0,50% getrouwheidspremie. Intresten: vrijgesteld van roerende voorheffing tot 1.730 euro (inkomsten 2010).
  2. MAX-spaarrekening: 1,50% basisrente + 0,40% getrouwheidspremie.
  3. Beleggersrekening: idem.
  4. Klassieke spaarrekening: 1,20% basisrente + 0,30% getrouwheidspremie.

Pensioensparen

  1. Record Top Pension Fund. Hier kunt u ‘gewoon’ pensioensparen zoals elke bank dit aanbiedt. Voornaamste doel van dit spaarplan: het belastingvoordeel! Dit kan oplopen tot 30% à 40% van het gestorte bedrag (het maximale fiscaal aftrekbare bedrag is 870 euro in 2010). In euro’s uitgedrukt kunt u een direct belastingvoordeel behalen tussen 261 en 348 euro.
  2. Record Flexiplan: wilt u nog meer sparen voor uw pensioen, maar dan zonder belastingvoordeel, dan is er het Flexiplan. Dit is een gespreid beleggingsplan: elke maand of elke 3 maanden (bijvoorbeeld) koopt u een deelbewijs van één of meerdere kapitalisatiefondsen. Deze spaarformule kan reeds vanaf 25 euro!

Autolening

Uit alle aangeboden leningen bespreken we als referentiepunt de autolening voor een nieuwe auto. Lenen kan vanaf

€ 2500, maximaal 7 jaar, tot 100% van de aankoopprijs. Lenings%: onbekend.

Conclusie

De intrest die vrijgesteld zijn van roerende voorheffing ten bedrage van 1.730 euro (inkomsten 2010) zijn bij elke bank hetzelfde. Dit bedrag is wettelijk bepaald: Record Bank moet dit bedrag dus gewoon overnemen.

De rente op de Gold-spaarrekening (1,90% basisrente + 0,50% getrouwheidspremie) is niet slecht ten opzichte van de concurrentie.

De gratis zichtrekening is wel uitzonderlijk tenzij je goed kan onderhandelen bij je eigen bank. Bij Dexia bijvoorbeeld valt er over te praten; je moet wel zelf het initiatief nemen (uiteraard).