Opleiding in het ziekenhuis volgen

Opleiding in het ziekenhuis volgen

Een opleiding in het ziekenhuis volgen is erg praktijkgericht en is handig voor mensen die geen hele MBO of HBO studie in de schoolbanken willen volgen. Vrijwel ieder ziekenhuis biedt opleidingstrajecten aan. De duur van de studie hangt helemaal van de opleiding af. Er zijn opleidingen die maar 6 maanden duren, maar je hebt ook opleidingen die 6 jaar duren. Vaak is een opleiding die je in het ziekenhuis volgt korter dan op een Hogeschool of Universiteit.

Welke opleidingen zijn er?

De opleidingen zijn verdeeld in een aantal categorieën. De meest voorkomende categorieën zijn:

  • (Bio)Medisch
  • Specialistenopleiding
  • Medisch ondersteunend
  • Verpleegkundig
  • Trainingen
  • Klinische gezondheidswetenschappen
  • Bijscholing of vervolgopleidingen
In ziekenhuizen kan een verkorte leerroute worden gevolgd. Je loopt dan vaak 4 dagen stage in de week en 1 dag in de week krijg je theorie. Onder Medisch Ondersteunend vallen beroepen als: Anesthesiemedewerker, Operatieassistent, Doktersassistent, Radiodiagnostisch Laborant, Radiotherapeutisch Laborant. De reden dat ik juist deze categorie pak is omdat er zware tekorten zijn in ziekenhuizen. Er zijn veel vacatures voor Anesthesiemedewerkers die niet ingevuld worden. Als je zo’n opleiding zou kiezen, is de kans op een baan erg groot. De opleiding Anesthesiemedewerker duurt 3 jaar.

Bij een specialistenopleiding kun je bijvoorbeeld een opleiding tot Internist (specialist Infectieziekten) volgen. Er zijn wel toelatingseisen aan zo’n opleiding gesteld. Je moet eerst de opleiding Geneeskunde gedaan hebben tot minimaal huisartsenniveau. Of als je bijvoorbeeld een SEH-arts (specialist Spoedeisende Hulp) wilt worden, moet je ook eerst tot het niveau huisarts gekomen zijn. Je wordt dus niet zomaar toegelaten in het ziekenhuis. Er worden hoge eisen gesteld.

Voor- en nadelen van een opleiding volgen in het ziekenhuis

Een groot voordeel van een opleiding in het ziekenhuis volgen is dat het een verkorte leerroute is. De mensen die een opleiding in het ziekenhuis volgen zijn gemiddeld midden 20 en dan hebben de meeste mensen geen zin meer om in de schoolbanken te gaan of ze voelen zich te oud, dan biedt een verkorte leerroute uitkomst. Een ander voordeel is dat je al betaald wordt. Het salaris is niet zo hoog als na de opleiding maar het is zeker een goed begin. Een nadeel kan zijn dat de theorie zeer pittig is. Omdat je maar 1 dag in de week op school zit, moet je thuis veel leren. Je moet goed kunnen plannen, anders is zo’n opleiding te zwaar.

Specialiseren

Als je al in de zorg werkt, kun je jezelf gaan specialiseren. Dit kan ook altijd in het ziekenhuis zelf en vaak zijn dit korte trajecten. Heb je bijvoorbeeld de opleiding Verpleegkunde afgerond maar wil je op de Spoedeisende Hulp gaan werken? Dan kun je de opleiding Spoedeisende Hulp Verpleegkundige gaan volgen. Dit traject duur een jaar.

Conclusie

Een opleiding in het ziekenhuis volgen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet veel discipline hebben en strak kunnen plannen. Ook moet je er echt voor willen gaan want als ze geen potentie in jou zien, is de kans op een baan in het ziekenhuis waar je de opleiding hebt gevolgd een stuk kleiner.

Misschien ook interessant?

Cursus Medische Basiskennis