Studeren in Amerika

Inleiding

Veel mensen die in Nederland wonen, willen vaak na hun middelbare school naar een ander land/continent om daar te studeren en/of te werken. Amerika is een populaire keuze, maar toch moeilijk en duur om te regelen. Dit artikel biedt wellicht wat inzicht en helpt je misschien met stappen te zetten om in Amerika te studeren.

Oriëntatie

Voordat je ergens heen wilt, moet je je eerst natuurlijk oriënteren. Het is aan te raden minstens een jaar voor je eindexamenjaar te beginnen. Als je besloten hebt dat je naar Amerika wilt gaan, moet je gaan bedenken wat voor universiteit in welke staat je wilt gaan. Hiernaast moet je ook stilstaan bij welk niveau je aan kan. Als je in Nederland VMBO hebt gedaan, gaat het erg moeilijk worden om in Amerika naar een universiteit te gaan. High school in Amerika staat ongeveer gelijk aan Havo, dus vanaf Havo is de kans groter dat je toegelaten wordt. Het is handig om te bepalen hoe lang je in Amerika wil studeren. Wil je er één jaar studeren? Je bachelor doen? Je hele studie? Studeren in Amerika is erg duur, vooral als je voor één van de universiteiten van The Ivy League wil gaan, (dit zijn de 8 voornaamste universiteiten van Amerika), zit je op ongeveer 70.000 dollar per jaar. Dit is omgerekend ongeveer 55.000 Euro. De Ivy League universiteiten zijn:

  • Harvard
  • Yale
  • Brown
  • Princeton
  • Columbia
  • Cornell
  • Dartmouth
  • University of Pennsylvania

Voorbereiding

Als je ongeveer een idee hebt van welke universiteiten je geïnteresseerd bent, kan je je gaan voorbereiden. Om je te helpen kiezen bij universiteiten is hier een link voor de beste universiteiten van Amerika, gesorteerd per staat: http://www.usastudyguide.com/usuniversities_uscollegeslist.htm Hier een aantal tips voor de voorbereiding.

SAT test

De SAT test, oftewel The "Scholastic Aptitude Test", is noodzakelijk bij elke universiteit. Deze toets test je wiskundige vaardigheden, schrijfvaardigeden en leesvaardigheden. Let op: Deze test is helemaal in het Engels. Het is aan te raden deze test in de herfst van je laatste jaar voordat je naar Amerika gaat te nemen, zodat je tijd genoeg hebt om je resultaten terug te krijgen en vervolgens op te sturen naar je universiteit. Het hoogste aantal punten wat je kan halen is 2400. 800 voor Lezen, 800 voor Schrijven en 800 voor Wiskunde. Voor Universiteiten als Harvard/Yale, wordt minstens een score van 2100/2200 verwacht. Maar ook als je onder de 2100 scoort heb je nog een kans om toegelaten te worden, aangezien 25% van de studenten die naar vooraanstaande universiteiten gaan een score onder de 2100 hebben. De SAT test kost $47, en je kunt je aanmelden/inschrijven/oefenen op www.collegeboard.com

GPA

Naast je SAT scores, willen universiteiten in Amerika ook je GPA weten, je Grade Point Average. Om te weten wat voor GPA je ongeveer hebt, kun je op deze site kijken: http://www.uu.nl/NL/faculteiten/geowetenschappen/Onderwijs/informatievoorstudenten/bacheloropleidingen/praktischezaken/studieresultaten/GPA/Pages/BerekeningGPA.aspx Hierop kan je zien dat als je gemiddelde op alle vakken minstens een 8 is, dat je GPA een 4.0 is. 4.0 is de beste GPA die je kan halen en je zult dan ook vrijwel zeker toegelaten worden op een universiteit. Houd er nogmaals rekening mee dat een 4.0 op Highschool dus een 8 is op Havo. Als je een 7.5 staat op het Gymnasium, komt dat overeen met een 4.0 GPA. Laat altijd weten of je gewoon High school (Havo) doet, of Grammar School (VWO).

TOEFL

Als laatste noodzakelijke test, geldt de TOEFL test. Dit is een test die laat zien hoe goed je Engels is. Dit bestaat uit een deel schrijven, lezen en praten. Deze test is duurder dan de SAT test en kost op dit moment $225 euro. Deze test wordt vaker gehouden dan de SAT test maar ook hier wordt aangeraden dat je deze in de herfst voor het jaar dat je naar Amerika gaat neemt. Voor meer informatie over deze test, ga dan naar www.ets.org

Studiefinanciering

Als je ouders geen miljonairs zijn, heb je een paar mogelijkheden. 1= Je neemt een lening, maar dat is een duur grapje, er zijn universiteiten die rond de 16.000 dollar per jaar zijn, inclusief woning, maar ook universiteiten van 70.000 dollar per jaar. Het hangt natuurlijk erg van je ambities af, maar je zult hoe dan ook financiële hulp nodig hebben. 2= Je gaat voor een studiebeurs. Er zijn genoeg sites op internet die over studiebeurzen gaan en je kan altijd bij je bibliotheek het fondsenboek ophalen. Het helpt ook dat je een studiebeurs van Nederland naar veel universiteiten in Amerika mee mag nemen. Er zijn veel opties, maar het kan verstandig zijn om hier hulp bij te vragen van bijvoorbeeld je studiebeleider op school. Verder heeft bijna elke universiteit in Amerika zijn eigen beurzen, waar je je voor kunt aanmelden.

Laatste stappen

Als je je ingeschreven hebt voor deze tests en ze gedan ehbt, financiële hulp hebt gekregen, of denkt te krijgen, kan je je inschrijven bij een universiteit. Vaak moet je nog een bedrag betalen bij inschrijving van universiteiten, dus het is het slimst om er 1 tot 3 te kiezen, anders ben je al duizenden euro's kwijt aan inschrijfgeld. Als dit allemaal gelukt is, is het het slimst je in te schrijven in December, zodat je zeker weet dat je op tijd bent met je inschrijving van je toelatingsformulier. Vaak krijg je rond Maart/April bericht of je toegelaten bent tot de universiteit. Als dit gelukt is hoef je alleen nog een visa te regelen en een reis naar Amerika te boeken. Het handigste is om alles rustig aan te doen, babysteps. Hierom is het ook belangrijk om op tijd te beginnen en niet pas in de winter te beginnen. Als je denkt dat je er echt niet uitkomt, kan je altijd hulp vragen aan je studiebegeleider op school. Die heeft verstand van deze zaken, zal je helpen en kan je misschien ook in contact brengen met andere mensen die naar Amerika zijn gegaan.

Succes!