Hoe vind ik een kamer in Utrecht

Inleiding

Het vinden van een kamer in Utrecht is een lastige opgave. Er zijn veel studenten en weinig kamers, dus elk jaar is er weer een tekort. Hieronder staan wel enkele praktische tips voor het vinden van een kamer in Utrecht. Kamerzoeksites zijn een goede optie, maar die gebruikt iedereen. Het gevolg is dat er vaak heel veel aanmeldingen zijn voor één kamer. De bewoners kiezen vaak de eerste (dat kunnen er alsnog tientallen zijn) reacties uit voor een kijk- of hospiteeravond. Het is dus verstandig om simpelweg een dag achter je computer te gaan zitten en het aanbod van kamers continu in de gaten te houden. Door het steeds verversen van het aanbod op de kamersites zie je onmiddellijk waar een nieuwe kamer wordt aangeboden en kun je meteen reageren. De kans is groot dat je dan in ieder geval uitgenodigd wordt om langs te komen. Op een kennismakings- of hospiteeravond moet je dan wel een goede indruk maken. De beste tip is om gewoon jezelf te blijven. Klikt het niet met de bewoners, dan heeft het weinig zin jezelf voor te doen als iemand anders om toch in de smaak te vallen. Je zult met een aantal mensen moeten samenwonen en als jullie niet bij elkaar passen is dat niet bevorderlijk voor de sfeer.

Stappen

Je kunt je ook inschrijven bij een kamerbemiddelingsbureau. Je moet er wel rekening mee houden dat deze vaak lange wachtlijsten hebben. Het is dan verstandig al voor je gaat studeren in Utrecht je daar in te schrijven. Je kunt advertenties nasporen in lokale en regionale kranten. De universiteitskrant is ook een goede optie. Naast het zoeken van advertenties die een kamer aanbieden kun je natuurlijk ook zelf een advertentie plaatsen waarin je laat weten dat je op zoek bent naar een kamer. In dagbladen en dergelijke zitten hier wel kosten aan verbonden dus dat kan erg duur worden. Je kunt ook bijvoorbeeld in een wijk waar je graag wilt wonen in supermarkten (gratis) advertenties ophangen waarin je aangeeft dat je op zoek bent naar een kamer in Utrecht.

Tips

  • Tip1

Zoek begin januari weer opnieuw. Veel studenten stoppen halverwege het jaar met hun studie en daardoor vertrekken er ook een boel uit Utrecht. Dan zijn er dus weer een aantal vrije kamers in Utrecht. In de zomer is het daarentegen erg druk op de kamermarkt, aangezien dan alle nieuwe eerstejaars op zoek gaan.

  • Tip2

Schakel vooral veel bekenden in. Niet alleen familie en vrienden, maar bijvoorbeeld ook leden van een studie-, sport-, of studentenvereniging, Als iedereen weet dat je op zoek bent naar een kamer is de kans groter dat je via via een kamer krijgt aangeboden. Via via een kamer regelen is nog altijd de beste manier om wat te vinden. Je hebt dan vaak aan een kennismakingsgesprek met de huidige bewoners genoeg en hoeft niet moeilijk te doen met hospiteeravonden.

Links

  • Link1
  • Link2