De beste tips voor succesvolle goede voornemens

Inleiding

Het loopt alweer tegen het einde van het jaar, de dagen worden korter, en we denken na over het afgelopen jaar. Wat willen we anders gaan doen in het nieuwe jaar? En dan komen de goede voornemens in je op. De meeste bekende goede voornemens zijn: afvallen, stoppen met roken en meer sporten. Het blijkt dat veel mensen goede voornemens hebben maar in de praktijk komt er vaak weinig van terecht en is men na een paar weken de goede voornemens al weer vergeten. Wat moet je doen om je goede voornemens wèl te laten slagen.

Kies één doel

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen beginnen met goede voornemens maar dat maar weinig mensen het waar maken. Moet je je daarom voornemen om geen goede voornemens te hebben? Nee, maar in plaats van veel doelen en voornemens te hebben is het handiger je te concentreren op één doel dat voor jou het meest belangrijk is. Heb je meerdere voornemens, doe ze dan na elkaar en niet allemaal tegelijk.

SMART

Maak je goede voornemen SMART. Op deze manier word je kans op succes alleen maar groter.

  • Specifiek: maak je doel duidelijk en concreet voor jezelf.
  • Meetbaar: wanneer is je doel bereikt, je moet een methode voor jezelf ontwikkelen om bij te houden of je vorderingen maakt bv wil je meer conditie opbouwen door te sporten, doen dan regelmatig een conditietest.
  • Acceptatie: accepteer de weg die je wilt gaan
  • Realistisch: Is je doel haalbaar? Ga met jezelf een uitdaging aan maar zorg wel dat je je doel kunt halen.
  • Tijdgebonden: Begin met een voor jou goede begindatum maar koppel daar ook een einddatum aan. De begindatum hoeft natuurlijk niet 1 januari te zijn, het hele jaar door kun je immers een goed voornemen hebben.

Visualiseren

Probeer de verandering die je met je goede voornemen in je leven wilt bereiken te visualiseren. Hoe ziet je leven eruit na inspanningen die je hebt geleverd. Zie het eindresultaat duidelijk voor je en geniet van het resultaat.

Moeilijke situaties

Je zult zeker ook te maken krijgen met moeilijke momenten. Als de verandering makkelijk was had je het immers al lang gedaan. Houd rekening met deze momenten bereid je erop voor. Wat ga je doen als je het moeilijk krijgt, denk hierover na zodat je ook in een moeilijk moment toch door gaat om je doel te bereiken.

Niet te streng

Wees niet te streng voor jezelf. Als je een keer de fout ingaat wil dat niet zeggen dat alles mislukt is. Richt je op de dingen die wel goed zijn gegaan en beloon jezelf voor het behaalde resultaat, zie de misstapjes als leermomenten. Ga gewoon door en houd je doel voor ogen.

Zoek steun

Vertel je goede voornemens aan mensen in je omgeving. Zij kunnen je steunen op moeilijke momenten en weer een zetje in de goede richting geven.

Dagboek

Houd een dagboek bij, schrijf per dag je vorderingen, maar ook je moeilijke momenten op. Op deze manier krijg je inzicht in je behaalde resultaat maar weet je ook waar je valkuilen liggen. Maak gebruik van die wijsheid.

Tenslotte

Goede voornemens omzetten in resultaat is een proces, het gaat niet van vandaag op morgen en heeft tijd nodig. Als je blijft werken met je doel voor ogen zal het je zeker lukken. Succes!