3 informatieve overheidswebsites

Inleiding

Prinsjesdag 2011 zit er inmiddels weer op, dus op naar het volgende jaar. De media staan momenteel vol van de verwachte gevolgen voor de burger. Wat de daadwerkelijke effecten zijn, dat merkt u in uw beurs. In de media wordt relatief weinig aandacht besteed aan de resultaten van het afgelopen jaar, op zich is dat jammer. Daarom is het handig om van een aantal websites gebruik te maken die de materie inzichtelijker maken. Hieronder een aantal informatieve websites met een toelichting er bij.

Website waar gaat mijn belastinggeld naar toe

De website De Nationale Begrotingswijzer 2012 laat belastingbetalers zien hoeveel belastinggeld zij in 2012 bijdragen aan posten als onderwijs, defensie en natuur. Daarvoor hoeven ze alleen maar hun jaarsalaris in te voeren. De internettool is een idee van ProDemos, een organisatie die burgers informeert over de democratie en de rechtsstaat.

Iemand met een inkomen van 33.000 euro betaalt ongeveer 12.300 euro aan belasting per jaar, berekent de website. Dat komt neer op 33,71 euro per dag. Hiervan gaat bijna een tientje op aan volksgezondheid en krap 4 euro aan onderwijs en wetenschap. De posten cultuur en migratie krijgen van iemand met een modaal inkomen respectievelijk 25 cent en 14 cent per dag.

De begroting voor 2012 staat vooral in het teken van bezuinigingen. Op de begrotingswijzer kunnen mensen aangeven op welke posten er volgens hen bezuinigd moet worden.

Waar gaat mijn geld naar toe

Website Verantwoordingsdag

Elke Derde Woensdag in mei is het Verantwoordingsdag. Dan legt het kabinet verantwoording af over de financiën en het gevoerde beleid van het afgelopen jaar. De minister van Financiën biedt dan het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) en de departementale jaarverslagen (rijksjaarverslag) aan de Tweede Kamer aan.

Ook biedt minister-president de Verantwoordingsbrief aan de Kamer aan. In de Verantwoordingsbrief licht de minister-president namens het kabinet de behaalde beleidsresultaten toe. Deze documenten liggen inmiddels al bij de Tweede Kamer, die zich zo kan voorbereiden op het debat. De meest relevante informatie is voor het publiek te bekijken op www.verantwoordingsdag.nl. De economische crisis heeft de Nederlandse overheid tot dusverre ruim honderd miljard euro gekost door minder inkomsten en meer uitgaven. Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2009, dat openbaar is gemaakt in de aanloop naar de jaarlijkse verantwoordingsdag, dit keer op 19 mei. Door de crisis is het in september 2008 verwachte begrotingsoverschot van 1,2 procent bbp omgeslagen naar een tekort van 5,3 procent. Een dramatische verslechtering, aldus het jaarverslag, die in harde bedragen neerkomt op 37 miljard euro.

Verantwoordingsdag

Website voor advies over werken of wonen in Duitsland

Minister Donner van SZW heeft samen met minister Laumann van Arbeid, Gezondheid en Sociale Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen in Venlo de internetportal www.startpuntgrensarbeid.nl gelanceerd. Deze site voorziet mensen die in Nederland of Duitsland wonen en aan de andere kant van de grens werken van antwoorden op praktische vragen. In Nederland werken ongeveer 45.000 mensen die wonen in Duitsland. Naar schatting zijn er 10.000 mensen die in Duitsland werken en in Nederland wonen. Via de portal kunnen deze grensarbeiders informatie krijgen over bijvoorbeeld belastingen en sociale zekerheid. Ook biedt de website, via een checklist, individuele informatie en verwijst het naar persoonlijke adviseurs en betrokken instanties, zoals de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.

Startpunt grensarbeid

Bron

De Nationale Begrotingswijzer 2012

Ministerie SZW

Ministerie van Financiën