Wat is en doet de fiod-ecd

Wat is en doet de fiod-ecd: inleiding

Wanneer heeft u de meeste kans om 'FIOD - ECD: Fisciale Inlichtingen- en Opsporings Dienst - Economische Controle Dienst' tegen te komen: Omzet en winst lager voorspiegelen, Illegaal personeel inhuren, Sjoemelen met rechtsvormen en/of Luxemburgse rekeningen openen en zwarte jachten bezitten.


Wat is en doet de fiod-ecd: het ontstaan

De 'FIOD - ECD: Fisciale Inlichtingen- en Opsporings Dienst - Economische Controle Dienst' is de recherche van de Belastingdienst in Nederland en in 1999 ontstaan door het samengaan van:

  • de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) van de Belastingdienst, onderdeel van het Ministerie van Financiën; en
  • De Economische Controledienst (ECD), toen onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Wat is en doet de fiod-ecd: werkterrein en verantwoordelijkheden

De FIOD-ECD richt zich op het strafrechtelijk tegengaan van:

  • fiscale fraude (onder andere BTW-/carrousel fraude, accijns fraude, verzwegen buitenlands vermogen)
  • financiële/financieel-economische fraude (misbruik van voorkennis, faillissementsfraude, fraude met vastgoed, witwassen, etc.)
  • fraude met specifieke goederen (strategische goederen en sancties, precursoren, intellectueel eigendom, etc.)

Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de bestrijding van georganiseerde criminaliteit en aan een integer beroeps- en bedrijfsleven.

Wat is en doet de fiod-ecd: opdrachtgevers en samenwerking

De opsporingstaken worden verricht in opdracht van vijf ministeries: Financiën, Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Binnen de handhavingsketen wordt nauw samengewerkt met de Belastingdienst en met andere toezichthouders als de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Deze kunnen zaken voordragen voor strafrechtelijke aanpak; besluitvorming daarover vindt plaats in samenspraak met de aanmeldende instantie en met het Functioneel Parket.

Tevens wordt samengewerkt met het Korps Landelijke Politiediensten (de Dienst Nationale Recherche), de Financial Intelligence Unit FIU-Nederland (voorheen MOT/BLOM) en de andere drie bijzondere opsporingsdiensten (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Algemene Inspectiedienst, Dienst onderdeel Opsporing).

Wat is en doet de fiod-ecd: van fraude melding tot onderzoek en vervolging

Elke dag komen fraudemeldingen bij De FIOD-ECD binnen. Die meldingen zijn voornamelijk afkomstig van de Belastingdienst en de Douane, maar ook van verschillende toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Verder melden brancheorganisaties, ondernemingen en particulieren fraude bij de FIOD-ECD. Een klein deel van de meldingen komt binnen via de Criminele Inlichtingen Eenheid, een speciale afdeling van de FIOD -ECD .

Stap 1: Melding selecteren - We (de FIOD-ECD) verwerken inkomende fraude meldingen in een projectplan. In dit projectplan staat welke strafbare feiten en welke verdachten we willen gaan onderzoeken. Het projectplan gaat naar het Tripartiete Overleg voor acceptatie.

Stap 2: Tripartiete Overleg - Samen met het Openbaar Ministerie en de toezichthouders (Belastingdienst, de AFM, DNB en de NZa) wegen we (de FIOD-ECD) projectplannen (fraudemeldingen) op verschillende criteria tijdens het zogenaamde Tripartiete Overleg. We kijken ondermeer naar het financieel en maatschappelijk belang om te vervolgen.

Stap 3: Capaciteit inschatten - Voor elke zaak schrijven we eerst een onderzoeksvoorstel. In dit voorstel maken we een inschatting van de capaciteit die wij en het Openbaar Ministerie nodig hebben voor het onderzoek.

Stap 4: Onderzoeksvoorstel accepteren - Elk onderzoek bespreken we met de officier van justitie aan de hand van het onderzoeksvoorstel. De officier van justitie beoordeelt het onderzoeksvoorstel. Als hij zijn goedkeuring geeft, kan de opsporing beginnen.

Stap 5: Dwangmiddelen bepalen - Zetten we telefoontaps in, houden we een verdachte aan voor verhoor, gaan we observeren of betreden we het (bedrijfs)pand zonder toestemming van de eigenaar? Kortom, welke dwangmiddelen gebruiken we om tot een onderzoeksresultaat te komen?

Stap 6: Het onderzoek: Op basis van specifieke competenties van opsporingsmedewerkers stellen we een team samen dat het onderzoek gaat draaien. Nu begint de daadwerkelijke opsporing: het vergaren van bewijs en het doen van waarheidsvinding. De bevindingen leggen we vast in een proces-verbaal.

Stap 7: Overdragen en vervolgen - Op basis van het proces-verbaal beslist het Openbaar Ministerie of het tot vervolging overgaat. De rechter bepaalt vervolgens of de verdachten schuldig zijn aan de ten laste gelegde strafbare feiten.

Wat is en doet de fiod-ecd: samenwerking tegen fraude

Om fraude zo effectief mogelijk te bestrijden, werken we (de FIOD-ECD) vaak intensief samen met andere (opsporings)organisaties in Nederland, zoals de aid, siod, de vrom-iod en de politie.

Door de toenemende complexiteit van de onderzoeken zoeken we daarbij steeds meer toegang tot elkaars middelen en informatie, voor zover de privacywetgeving en geheimhoudings verplichtingen dat toelaten.

Gerelateerde artikelen over: financieel en maatschappij


Reacties (5)

Reageer
#VERW reageerde 9 jaar geleden
20 Mar 22:29
Via de website van de belastingdienst heb ik het volgende gevonden; www.meldmisdaadanoniem.nl. Al geprobeerd?
Boontje-loontje reageerde 9 jaar geleden
19 Mar 01:28
ik wil anoniem iemand aangeven voor zwartwerk die zogezecht ivalide verklaart is, geniet van een ivalide uitkering, werkt dagelijks aan 20 euro per uur int zwart en gaat de eerlijke werkmens beetje gaan uitlachen!!
hoe kan ik dit aangeven?

ik wil anoniem blijven!
zijn naam is ( sebatstiaan thuislier )
werkt bij sunparks ( nieuwpoort ) in het restaurant en kamping
#VERW reageerde 11 jaar geleden
28 Nov 21:00
Persoonlijk denk ik dat je met een WO opleiding fiscaal recht behoorlijk in de buurt komt. Aangezien FIOD staat voor ''Fiscale Inlichtingen- en OpsporingsDienst''. Het is tenslotte een opsporingsdienst van de Belastingdienst.

Ook met de opleiding accountancy kan je er wel komen. Tijdens deze opleiding wordt je gespecialiseerd in ''cijfertjes'' en dit is nodig om belastingfraude te kunnen ontdekken.
Chaya reageerde 11 jaar geleden
27 Nov 13:04
Wat voor opleiding moet je volgen om bij het fiod-ecd te werken?
Diepenbroek reageerde 11 jaar geleden
05 Jun 10:38
verleent fiod-ecd diensten in het kader van de WABB?