Wat is een rechtshandeling

Introductie

Wat de meeste mensen meerdere keren per dag doen zonder het te weten is een rechtshandeling uitvoeren. Juristen zullen dit herkennen, maar de meeste mensen niet. Daarom in dit artikel uitleg over de rechtshandeling.

Rechtshandeling: actie in het recht

Een rechtshandeling is een handeling die iets verandert in de wereld van het recht. Dit klinkt gemakkerlijker dan het is, want het geeft nog niet direct duidelijkheid. Wanneer verandert er namelijk iets "in de wereld van het recht"? Wanneer je iets koopt bij de lokale bakker dan komt er een koopovereenkomst tot stand: je koopt bijvoorbeeld een broodje bij de bakker. Dit klinkt erg officieel, maar dit is wat er juridisch gebeurt: je sluit een koopovereenkomst af over een broodje. Hierdoor verandert er iets in de wereld van het recht: waar het broodje eerst van de bakker was is het nu van jou. Dit is een rechtshandeling: er heeft een actie plaatsgevonden in de wereld van het recht.

Wat echter geen rechtshandeling is, is bijvoorbeeld naar de bakker lopen. Er verandert op dat moment niets juridisch gezien: geen rechtshandeling. Ook geen rechtshandeling is bijvoorbeeld iets simpels als koffie zetten. Ga je echter bij de supermarkt de koffie kopen, dan is het wel een rechtshandeling.

Rechtshandelingen vind je dus overal terug, en je verricht rechtshandelingen vaker dan je denkt. Ga je een huurovereenkomst aan met een verhuurder van een huis of een studentenkamer, dan is dit een rechtshandeling.

Soorten rechtshandelingen

Er zijn twee soorten rechtshandelingen: eenzijdige en meerzijdige. Of een rechtshandeling eenzijdig of meerzijdig is, is voornamelijk afhankelijk van de vraag of de rechtshandeling door een, of door meerdere personen wordt verricht.

Is er maar één persoon die een juridische actie uitvoert, dan is er sprake van een eenzijdige rechtshandeling. Zijn er echter twee of meer personen betrokkken bij de actie, dan is het een meerzijdige rechtshandeling.

Meerzijdige rechtshandeling

De meeste rechtshandelingen die je uitvoert zullen dus meerzijdige rechtshandelingen zijn. Het kopen van broodje kan weer als voorbeeld worden gebruikt: dit is een meerzijdige rechtshandeling. Jij wordt als koper namelijk verplicht om te betalen, en de bakker moet het broodje leveren. Dit zijn twee acties en er zijn twee personen betrokken bij de rechtshandeling: het is een meerzijdige rechtshandeling.

Eenzijdige rechtshandeling

Een eenzijdige rechtshandeling is een rechtshandeling die door één persoon tot stand wordt gebracht. Bij het kopen van het broodje bij de bakker zijn er twee personen nodig: de bakker moet instemmen met de koop. Een eenzijdige rechtshandeling heeft deze instemming niet nodig.

Het opzeggen van een bepaalde overeenkomst (huurovereenkomst, arbeidsovereenkomst etc.) is zo'n eenzijdige rechtshandeling. Als je je huurovereenkomst opzegt dan deel je aan de verhuurder mee dat je de huurovereenkomst opzegt. Dit is een eenzijdige rechtshandeling: de verhuurder ontvangt de mededeling, maar hoeft er niet mee in te stemmen.

De eenzijdige rechtshandeling komt dus vooral voor als er al iets van een juridische relatie tussen twee personen is. Het zal vaak gaan om een opzegging of een vernietiging van een bepaalde overeenkomst.

Eenzijdige rechtshandeling Meerzijdige rechtshandeling
Gericht tot Andere persoon Andere persoon
Aantal personen vereist Minimaal 1 Minimaal 2
Juridische relatie al aanwezig? Vaak wel Mogelijk
Voorbeeld Opzeggen overeenkomst Broodje kopen bij de bakker