Welke rechten heb je bij on line kopen

Rechten bij kopen in een webshop

webshopHet kopen op internet zit in de lift. Elk jaar stijgt de elektronische omzet. Kopen via internet is immers gemakkelijk en kost weinig tijd. Ook zijn de producten op internet meestal goedkoper dan in de echte winkel. Belangrijk nadeel is dat je het product niet kan ‘vastpakken’ hetgeen achteraf bij levering tot teleurstelling kan leiden. Welke rechten maar ook plichten, heb je bij een on line aankoop.

 

Plichten van de online verkoper

In elk geval is de verkoper verplicht om voor de aankoop voldoende en duidelijke informatie over het product (of dienst) te geven. Deze informatie moet in elk geval vermelden:

 1. Wie de leverancier is en waar die te bereiken is: naam en adres dus.
 2. De prijs, inclusief BTW, en hoe lang het aanbod tegen die prijs geldig is,
 3. De betalingswijze,
 4. De leveringswijze en eventuele leveringskosten,
 5. Het recht om de overeenkomst binnen 7 werkdagen na ontvangst te beëindigen,
 6. Waar en door wie eventuele klachten worden behandeld,
 7. Garantievoorwaarden.
 8. Ook moet elke on line aankoop schriftelijk worden bevestigd aan de koper.
 9. Nadat de aankoop op papier rond is, is de leverancier verplicht om binnen 30 dagen te leveren. Mocht dit om een of andere reden niet lukken dan moet hij de koper daarvan tijdig op de hoogte brengen. Het niet tijdig kunnen leveren mag door de koper worden ingeroepen om van de koop af te zien.
 10. Eventueel mag de verkoper een alternatief product aanbieden indien hij niet tijdig kan leveren of bijvoorbeeld de voorraad is uitgeput. Dit moet echter steeds in overleg gebeuren met de koper en met dit verschil: indien het vervangende product bij ontvangst niet bevalt, valt het terugsturen in dit geval ten laste van de verkoper!

Niet tevreden, geld terug?

 • Zoals eerder uitgelegd, kan het on line bestelde product bij levering wel eens voor teleurstelling zorgen. Daarom is in de wet een bedenktijd of, met andere woorden, een opzegtermijn voorzien die is vastgesteld op 7 werkdagen na ontvangst van de bestelling. Heb je geen schriftelijke bevestiging van de bestelling ontvangen dan is de opzegtermijn zelfs 3 maanden.
 • Als je afziet van de koop, hoef je daarvoor geen reden op te geven.
 • Aan deze beëindiging zijn geen kosten verbonden, behalve het terugsturen van het product: de leverancier kan eisen dat dit op kosten van de besteller is.
 • Normaal gezien heb je dan al betaald. De leverancier is verplicht om binnen 30 dagen het geld terug te storten.

Behalve bij

De bedenktijd geldt niet voor:

 1. Producten op maat;
 2. Specifieke producten die niet terug gestuurd kunnen worden, bijvoorbeeld dingen die kunnen bederven;
 3. Periodieke producten zoals kranten, tijdschriften, weekbladen, maandbladen;
 4. Ook belangrijk om weten is dat tickets voor concerten, het boeken van een hotelkamer of een vakantie ook niet onder de bedenktijd vallen en dus niet te retourneren zijn.
 5. Deze lijst met uitzonderingen is niet volledig.