Verschil tussen advertentieprijs en winkelprijs: welke prijs geldt

Introductie

Soms komt het voor dat in een advertentie een belachelijk lage prijs genoemd wordt voor een product. Als je vervolgens in de winkel komt dan blijkt de prijs een stuk hoger te liggen. Kan je de winkelier nu aan de prijs van de advertentie houden? In dit artikel uitleg over deze vraag.

Verschil tussen advertentieprijs en winkelprijs

Over het algemeen geldt de advertentieprijs. Je zou de winkelier dus in theorie aan deze prijs kunnen houden. Meestal lukt dat echter niet. In de reclamefolder zal de adverteerder namelijk vaak zetten: drukfouten voorbehouden. Door dit voorbehoud kan de winkelier gemakkelijk zeggen dat de prijs in de reclamefolder niet klopte. Gevolg: je kan de winkelier niet aan de prijs houden.

Geen voorbehoud is niet direct "prijs"

Ook al heeft de adverteerder geen voorbehoud gemaakt, dan wil dit nog niet zeggen dat de prijs zoals die in de advertentie staat direct geldt. Een advertentie is namelijk niet direct een geldig document. Juridisch is het namelijk zo dat een adverentie een uitnodiging om in onderhandeling te treden is. Dit wil zeggen dat u niet simpelweg "ja" kunt zeggen tegen de winkelier waarop er een (koop)overeenkomst tot stand komt. Vaak is dit wel het geval in de praktijk, maar in de juridische theorie gaat het niet zo.

Aanbod en aanvaarding

Het totstandkomen van een overeenkomst gebeurt namelijk "door aanbod en aanvaarding". De aanvaarding moet zo gemakkelijk zijn dat de andere partij die het aanbod kan accepteren dit simpelweg kan doen door te zeggen "ja ik wil". Als dit kan dan is er sprake van een aanbod. Kan dit niet, zoals in een advertentie het geval is, dan is er sprake van een uitnodiging om in onderhandeling te treden.

Interessant detail: als partij A een aanbod doet om een boot te verkopen voor €500,- en partij B zegt: akkoord, ik neem hem voor €400,- dan is er geen overeenkomst. Er is namelijk door partij B een tegenbod gedaan. Er zijn dus twee aanboden: Partij A biedt de boot aan voor €500,- en partij B biedt aan de boot te kopen voor €400,-. Er is een overeenkomst tot stand gekomen want geen van de partijen heeft aanvaard.

Drukfouten voorbehouden

Heeft de adverteerder wel het bekende "drukfouten voorbehouden" bij een advertentie gezet, of dit elders in de advertentiefolder gezet dan kan je als koper niets doen. De adverteerder heeft een voorbehoud gemaakt en hij kan zich hier op beroepen. Het enige wat u kunt doen is proberen af te dingen. Dit is ten alle tijde toegestaan. Wel is het zo dat veel mensen niet zo snel zullen gaan afdingen omdat dit redelijk ongebruikelijk is bij kleine transacties.

Vragen

Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben over het verschil tussen de advertentieprijs en de daadwerkelijke prijs, laat dan een reactie achter.

Aanvullingen/tips/verbeteringen zijn ook altijd welkom! Wederom het verzoek om hiervoor een reactie achter te laten.