Hoe werkt garantie bij elektrische apparatuur

Inleiding

Stel, je koopt een product, zeg, een nieuwe wasmachine bij een winkel. De verkoper zegt dat je een jaar garantie hebt. Na 1 jaar en 2 weken gaat de wasmachine kapot. Je gaat verontwaardigd terug naar de winkel. "Sorry, uw garantie is verlopen!". Wat nu?

Wat is garantie?

Garantie is de tijd waarin jij niet hoeft aan te tonen dat het product kapot is gegaan buiten jouw schuld om. Dit betekent dus dat je, als je wasmachine kapot is gegaan in de garantieperiode de machine mee kan nemen naar de winkel en dat zij het de machine moeten repareren. Je hoeft niet aan te tonen dat je er geen rare dingen mee hebt gedaan (er bijvoorbeeld een trap tegen hebt gegeven).

En na de garantieperiode?

Even terug naar de wasmachine van de winkel. Je ging dus terug naar de winkel met je product nadat de garantie was verlopen. Volgens de verkoper is je garantie verlopen en hij wil dan ook niet je product repareren. Dit is NIET terecht.

Het juridische gedeelte

Juridisch gezien is het zo dat je als je iets koopt (bijvoorbeeld een wasmachine) bij een bedrijf je een overeenkomst aan gaat met dat bedrijf. Er ontstaat twee verplichtingen; jij moet betalen en het bedrijf moet een goed product leveren. Er van dat product verwacht worden dat het zijn normale levensduur haalt. Als het dat niet doet dan heeft het bedrijf geen goed product geleverd. Het levert wanprestatie. Hier kan je het bedrijf op aanspreken. Je moet wel kunnen aantonen dat je het product niet hebt misbruikt of anders hebt gebruikt dan waar het voor gemaakt is.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Je kan nu een paar dingen doen:

  • Je kan het bedrijf (bijv. de winkel) vragen om het product voor je te repareren (dit moeten ze kosteloos doen)
  • Je kan ze vragen om het kapotte onderdeel te vervangen (indien mogelijk)
  • Je kan vragen om een ander product (vervanging)
  • Je kan je geld terug vragen

Let wel dat dit niet zomaar allemaal kan. Je moet eerst de mogelijkheid geven om het product te repareren. Direct je geld terug vragen is niet mogelijk. Ook kan het onredelijk om wegens een klein gebrek (bijvoorbeeld een kapotte asbak in een auto) om vervanging te vragen van de hele auto. In dat geval zal je eerst gelegenheid aan het bedrijf moeten geven om het ontbrekende of kapotte te vervangen of te repareren.

En mijn wasmachine?

Een wasmachine gaat over het algemeen langer mee dan 1 jaar. Zelf zou ik de normale levensduur op 3-5 jaar schatten. Dat het ding na 1 jaar kapot gaat is dus te snel. Ook al zegt de winkel dat je garantie verlopen is, omdat het product niet voldoet aan zijn levensduur en je er niets raar mee gedaan hebt (daar ga ik even van uit) moet de winkel je product repareren.

Opmerkingen

Wat ik hier geschreven heb is toegespitst op bedrijven. Tussen burgers onderling gelden andere regels. Deze zal ik uitwerken in een ander artikel.

Links

* http://www.consuwijzer.nl/Ik_wil_advies_over/Elektronica_en_huishoudelijke_apparatuur/Garantie