Wie zijn Butch Cassidy en the Sundance Kid

Algemeen

Twee bandieten die op 19 september 1900 samen met de “Wild Bunch” hun eerste van vele treinberovingen pleegden. Bekend om hun overvallen waar opvallend weinig geweld bij werd gebruikt, maakten zij velen honderdduizenden dollars buit. Als zij gepakt zouden zijn, was de strop hun straf. Wie waren Butch Cassidy en Sundance Kid.

Butch Cassidy

Mormoon emigrant Robert Parker vertrekt halverwege de 19e eeuw vanuit Engeland naar de Verenigde Staten. Hij sterft halverwege de reis en zijn vrouw en zoon Maximillian gaan samen verder naar Salt Lake Valley. Daar leert Maximillian zijn vrouw (uit Schotland komende) Ann Campbell Gillies kennen. Samen krijgen ze twee kinderen. Dochter Lula en op 13 april 1866 zoon Robert LeRoy. Robert zal later beroemd worden onder de naam “Butch Cassidy” (the King of the Wild Bunch).

In 1880 had Parker zijn eerste veroordeling achter de kiezen. Hij brak in bij een gesloten kleermaker, nam een broek mee. Wel liet hij netjes een briefje achter dat hij de volgende keer zou betalen. Echter de kleermaker nam hier geen genoegen mee en gaf hem aan.

Samen met Warner, Thomas McCarty en nog een persoon waar de naam niet van bekend is overvalt hij de San Miguel Valley Bank te Telluride. Op deze 24e juni 1989 maken zij $ 21.000 buit, een ongekend hoog bedrag voor die tijd. In de jaren die volgen, overvalt Parker met zijn bende regelmatig de banken in Idaho. De bijnaam van Parker wordt Butch en hij plakt daar zelf de achternaam Cassidy aan vast. Uit eerbetoon aan zijn mentor Mike Cassidy.

In 1986 komt Cassidy vrij uit de gevangenis, maar begint gelijk weer contact te zoeken met andere bandieten. Hij formeert een nieuwe bende “Wild Bunch”. Hiertoe behoren Ben Kilpatrick, Harvey Logan, William Carver, George Curry, Elza Lay, Bob Meeks en Harry Longabaugh (Sundance Kid).

Bekend is dat Butch gedurende zijn leven twee vriendinnen had, beiden ook op het criminele pad, namelijk:

  • Ann Basset in de periode van 1894-1896 (en vanaf 1897)
  • Jossie Basset in de periode van 1896 en 1897

Sundance Kid

Op 19 april 1868 krijgen Josih en Annie Longabaugh hun vijfde en laatste kind. Dit is een zoon en zij noemen hem Harry Alonzo. Harry heeft al 2 oudere broers (Elwood & Harvey) en 2 oudere zusters (Samanna & Emma). Harry zal de geschiedenis ingaan als de beroemde bandiet “The Sundance Kid”. Het gezin woont in Mont Clare in de staat Pennsylvania.

Op zijn 14e verjaardag is hij het ouderlijk huis ontvlucht. Harry komt wegens paardendiefstal in de gevangenis terecht op 15 jarige leeftijd. Nadat hij na 18 maanden op vrije voeten kwam, had hij zijn bijnaam te pakken. The Sundance Kid, vernoemd naar de the Sundance Woyoming jail, waar hij al die maanden zat.

Rond 1896 komt Kid in contact met Butch Cassidy, welke hem in zijn bende toeliet. Samen met Butch en de Wild Bunch, begint een lange rij van overvallen. De eerste die Butch Cassidy en the Sundance Kid samen plegen is op 19 september 1900.

Wanneer Harry leeft onder de pseudoniem Harry Place, trouwt hij met Ethel (ook een crimineel). Ongeacht welke namen Harry aanneemt, Ethel blijft de naam Ethel Place dragen. In 1901 vluchten De beide heren en Ethel naar Argentinië. Ethel echter keert in juni 1906 terug naar Amerika waar zij volledig in rook is opgegaan.

Butch en Sundance

The Wild Bunch was een beruchte bende. Deze outlaws van Amerika stonden te boek als geweldloos, echter er vielen toch af en toe slachtoffers te betreuren bij hun overvallen. De bendeleden hadden opdracht gekregen om op de paarden te schieten in plaats van op de berijders. Butch zelf heeft gedurende zijn leven geen enkele man “omgelegd”.

Voordat Butch en Sundance de definitief vluchten vanuit Amerika, maakte deze bende één hele grote fout; zij lieten zich namelijk vereeuwigen op de gevoelige plaat. Deze foto werd door vele detectives gebruikt om hen uiteindelijk te vinden.

Tot ongeveer 1901 heeft de Wild Bunch grote bedragen buit gemaakt tijdens hun overvallen. Na 1901 is er van de bende weinig meer over. Curry word in 1990 door de sheriff dood geschoten. Carver en Kilpatrick vielen in een hinderlaag, waarbij Carver stierf. Logan werd in 1901 gearresteerd.

Butch en Sundance vonden dat het leven dat zij leidden voor Amerika te gevaarlijk werd. In februari 1902 verlaten zij Amerika en gaan naar Argentinië. Hier bouwen zij hun eigen ranch. Dit hielden zij precies vier jaar vol. Toen overvielen zij een bank in San Luis Province, hierna volgden al snel andere overvallen op banken.

De ranch verkopen zij op 1 mei 1905, gewaarschuwd door de bevriende sheriff dat het “Pinkerton acency” hen op het spoor is. Ze vluchten, maar zijn in december dat jaar weer terug. Dan beroven ze de Banco de la Nacion in Villa Mercedes. Hierna volgt een vlucht naar Chili.

Wanneer Ethel door Sundance wordt begeleid terug naar America gaat Butch in de mijn werken tot zijn vriend terug is. Dan hebben zij plannen om zich definitief te vestigen als rancher, althans dat schrijft Butch aan vrienden.

De dood van beide heren

Zo gevaarlijk en openlijk als de heren hebben geleefd, zo onduidelijk is hun dood.

Begin november 1908 wordt een koerier van de Boliviaanse zilvermijn Armayo franke y Cia (bij San Vicente) overvallen. De woning in San Vicente van deze twee bandieten wordt op 6 november omsingeld door vertegenwoordigers van de wet. Na een vuurgevecht vindt men twee doden in de woning. Deze worden in zeer snel tempo begraven, in een onbekend graf vlak bijeen Duitse mijnwerker. Echter uit later plaatsgevonden DNA onderzoek heeft men kunnen vaststellen dat deze twee doden niet Butch en Sundance zijn. Men twijfelt of de doodgeschoten mannen dan ook de zo gezochte outlaws waren.

De zuster van Butch, de schrijfster Lul Parker Betenson, heeft herhaaldelijk verkondigt dat haar broer terug is gekomen naar Amerika en daar zijn sociale leven heeft opgebouwd. Wel te verstaan na 1908, onder de naam William Phillips. En gestorven zijn in 1937 aan de gevolgen van kanker. Deze Philips liet een niet uitgegeven manuscript na over het leven van Cassidy. Hierin omschrijft hij Cassidy als een levenslange vriend. De geoloog David Love heeft ooit gehoord dat Butch in Parijs een operatieve gezichtsverandering heeft ondergaan.

Ook zijn er bewijzen dat Sundance pas in 1936 is overleden. Hij leefde verder onder de naam William Henry Long. Uit onderzoek dat op zijn stoffelijk overschot in 2008 is uitgevoerd, blijkt dat dit lichaam ook niet van Sundance was. Ook gaan er geruchten dat Sundance bij een bankoverval in 1911 omgebracht zou zijn.

Pseudoniemen

Gedurende hun criminele leven hebben de beide heren onder diverse namen bekend gestaan. Namelijk:

Butch Cassidy:                                                Sundance Kid:

Butch Cassidy                                                  The Sundance Kid

George Parker                                                  Frank Smith

George Cassidy                                                 H.A. Brown

Lowe Maxwell                                                   Harry A. Place (meisjesnaam moeder was Anne Place)

James “Santiago” Maxwell                                  Harry Long

James Ryan