Wat is illegaal vuurwerk

Inleiding: Wat is illegaal vuurwerk?

Ieder jaar is het weer zo ver! Oud en Nieuw! Voor sommigen een ramp (denk aan bejaarden, kleine kinderen en dieren), maar voor de meesten een waar festijn. Een nostalgisch feest welteverstaan, met vanuit oudsher een gezellig (familie) feest met oliebollen, appelflappen, sjoelen, spelletjes spelen, champagne drinken en bovenal natuurlijk: vuurwerk!

Vuurwerk in alle soorten en maten; groot klein, knallend of spuitend, je kunt het zo gek nog niet bedenken. Echter niet al het vuurwerk wat in de wereld geproduceerd wordt is toegestaan in Nederland. Slechts een beperkte aantal grammen en een laag geluidsniveau mag het vuurwerk in Nederland hebben.

Vuurwerk dat niet aan de Nederlandse norm voldoet, wordt bestempeld als 'illegaal vuurwerk'.

Wat is illegaal vuurwerk?

Vuurwerk kan te hard zijn, een strijkkop bevatten, geen gebruiksaanwijzing hebben of te veel kruit naar Nederlandse norm bevatten.

Bekendste voorbeelden wanneer men over illegaal vuurwerk praat zijn; strijkers, lawinepijlen, chinese rollen, nitraten en vlinders. Het zijn echter juist deze laatste knallers die relatief 'ongevaarlijk' zijn (mits goed gebruikt). De meeste ongelukken gebeuren vooral door het onjuist afsteken van vuurwerk, en vooral het afsteken van Nederlands vuurwerk!

Dit Nederlandse vuurwerk bevat vaak zo weinig kruit dat het bij een beetje wind gewoon omwaait. Daarbij komt, dat mede door de strengere regelgeving in België, het vuurwerk daar veel steviger verpakt is als in Nederland, voorzien is van betere lonten en de beschikking heeft over een meer uitgebreidere gebruiksaanwijzing. Het bezitten van iets meer kruit zorgt voor een stabielere stand van het vuurwerk.

Waar kan ik illegaal vuurwerk kopen?

Illegaal vuurwerk kan niet in de winkels in Nederland worden gekocht. Alles wat van over de grens komt is illegaal (waar slaat dat EU met open grenzen dan op?). Vuurwerk uit landen als Belgie, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Oostenrijk of Sri Lanka, het maakt niet uit, maar het mag niet.

België is een bekend land waar vele Nederlanders naar toe gaan om daar vuurwerk inkopen te doen. Het vuurwerk is daar immers mooier en bovenal is hetzelfde vuurwerk dat je in Nederland kunt kopen daar stukken voordeliger!

Op het nieuws en in de kranten heeft België altijd een slechte naam, maar in feite ligt daar het vuurwerk probleem niet. Men spreekt op het nieuws altijd wanhopig over nitraatbommen, vlindergranaten, lawinepijlen etc. Allereerst worden deze grotere stukken vuurwerk als lawinepijlen en dergelijke niet (meer) verkocht in België. De wetgeving is daar immers ook streng. Zelfs de ouderwetse nitraten en vlinders mogen daar niet verkocht worden, evenals de flink gevulde chinese rollen.

Het echte probleem zit hem in het vuurwerk dat aangeleverd wordt vanuit Oostbloklanden en China. Hier komt het grote knalvuurwerk vandaan, zonder gebruiksaanwijzing, met snellont en vaak met ruime hoeveelheden kruit. Via handelaren kun je aan dit vuurwerk komen.

Is vuurwerk uit België gevaarlijk?

Zoals hierboven beschreven, is vuurwerk uit België niet gevaarlijk. De wetgeving is daar ook streng, het vuurwerk is er goed verpakt, voorzien van goede lonten en gebruiksaanwijzingen.

Wat is het hardste vuurwerk?

Een aantal jaren geleden waren de bekendste stukken vuurwerk de Fishcrackers, de grote gekleurde toffee's, betonstrijkers en de (zilver)nitraten. Die werden toen inderdaad verkocht in België, maar nu niet meer.

Het hardere werk van nu zijn vooral de knallers uit de oostbloklanden, zoals de Pantzervuist en Titanium Salutes en bepaalde 'lawinepijlen'. Dit jaar zijn vooral de zogenaamde Cobra 6 knallers zeer in trek!

Wat zijn Chinese vlinders of Spaanse vlinders?

Spaanse of Chinese vlinders zijn een bekend stuk knalvuurwerk. Belangrijkste kenmerk is de gedraaide staart van karton aan het uiteinde van de knaller. Vlinders zijn er in diverse kleuren en maten. Meestal zijn ze lichtbruin. Vroeger werden ze ook vaak toffee's genoemd, uitereerd vanwege hun uiterlijk. Omdat er flashpoeder in zit zijn ze verboden in Nederland. Ze zijn echter wel voorzien van een lont en kleinere maatjes zijn eigenlijk niet gevaarlijk te noemen. De grootste daarentegen (de gigavlinders) zijn echter niet aan te raden. De knal is enorm, maar toch echt te gevaarlijk in een woonwijk.

Wat zijn nitraten of nitraatbommen?

Ook zeer bekend bij de vuurwerkliefhebbers; de nitraatklappers. Tegenwoordig alleen te verkrijgen via het illegale circuit, vroeger nog te koop in België. Lekkere knallen voorafgegaan door een stukje sierspuitwerk (soms met fluit zoals de milleniumnitraat). Vanwege de harde knal niet toegestaan in Nederland, maar in feite ongevaarlijk en mooi!

Wat is de cobra 6 en waar kun je de Cobra 6 kopen in Nederland?

De cobra 6 is een zwaar stuk illegaal vuurwerk uit Italië. Het heeft het uiterlijk als een soort xplod of zwarte fishcracker en prijzen varieren van 5 tot 15 euro per stuk. De knal is te vergelijken met kleine granaten en is dus zeer gevaarlijk. De knal lijkt op die van de Italiaanse bom. Deze knallers zijn uiteraard niet te koop in België maar echt puur alleen via de illegale wegen van de handelaar. Wil je ze hebben, moet je dus op zoek in het illegale circuit en dat is verboden. tip: koop deze dingen niet. Mocht het fout gaan, dan gaat het ook echt goed fout. Kun je het toch niet laten, gebruik dan je gezonde verstand.

Links

vuurwerk.startpagina.nl

freakpyromaniacs.com

vuurwerkcrew.nl