Laptops en notebooks vergelijken

Laptop en netbook

De huidige laptops (ook wel notebooks genoemd) zijn een geschikt alternatief voor desktop computers, want ze zijn klein en krachtig. Het gebruiksgemak is groot en er zijn draagbare systemen die minder dan 2kg wegen. De draadloze technologie zorgt ervoor dat iedereen middels dit notebook altijd en overal met elkaar in contact blijven. Nu het aanbod laptops zo groot is geworden zien vele mensen door de bomen het bos niet meer. Hieronder volgt een daarom antwoord op veel gestelde vragen over notebooks. Als u zich goed heeft ingelezen op dit onderwerp bent u beter voorbereid voor allerlei vergelijkingssites.

De basis eisen voor een laptop

Goedkope laptops van de bekende merken zoals Dell, Sony, Toshiba en Fujitsu Siemens zijn te koop voor onder de 500 euro. Deze notebooks zijn dan vooral geschikt voor standaard Office applicaties en email. Deze notebooks beschikken veelal over:

 1. 14" scherm,
 2. een goedkopere Mobile Intel Celeron processor (die overigens vaak van goede kwaliteit zijn),
 3. een 60GB hard drive,
 4. 512MB RAM, een 56k modem,
 5. een CD-RW drive en
 6. een Ethernet poort voor netwerkaansluiting.

De middenklasse laptop

Net onder de 1000 euro heeft Dell de Inspiron 1720, heeft Acer de Aspire 7720 en heeft Toshiba de Satellite A200. Deze notebooks beschikken over:

 1. 15" scherm (of zelfs 17" met breedbeeld display),
 2. Pentium 4 processor,
 3. 80GB hard drive,
 4. ten minste 1GB RAM.
 5. DVD-ROM met CD-RW combinatie drive voor het opnemen en bekijken van CD's en DVD's en
 6. een 3D grafische kaart met dedicated memory (voor presentaties en digitale bewerkingen) en
 7. totaal gewicht minder dan 3kg.

De multimedia laptop

Voor rond de 1200 euro biedt Apple het MacBook Pro 15", heeft Sony de AR51 en biedt HP de Compaq Business Notebook nc6400. Stuk voor stuk goede laptops die kwamiteit bieden. Prijs en kwaliteits verschillende zijn groot. Denk dus goed na waarvoor het notebook gebruikt zal worden. Hieronder worden nog enkele veel gebruikte termen uitgelegd. Laptop hard drive De computer gebruikt de harde schijf om uw programma's en bestanden op te slaan. De opslagcapaciteit van een standaard 80GB hard drive is voor de meeste gebruikers meer dan genoeg.

De beeldschermen

De liquid crystal display (LCD) schermen die gebruikt worden in laptops variëren in grootte tot ongeveer 17" (diagonaal gemeten). TFT (Thin Film Transistor) schermen zijn ontworpen om beter te presteren in scherp licht of zonlicht en kunnen afbeeldingen duidelijker weergeven.

Randapparatuur

Elke computer heeft randapparatuur nodig, zoals een optische drive.

USB

De Universal Serial Bus maakt verbindingen met randapparatuur mogelijk. Handig voor mogelijke uitbreidingen in de toekomst.

Optische drives

CD-ROM (compact disc, read-only memory) is vaak standaard op alle notebooks en laptops. CD-RW (compact disc, re-writeable) is handiger omdat u CD's kan lezen (afspelen en ook ook kan 'branden' en er op kan opnemen. DVD-ROM (DVD, read-only-memory) leest zowel DVD's als CD's. Dit is het handig wanneer u DVD films wilt kijken op uw laptop en software van DVD of CD wilt installeren. Combinatie schijven. Het beste is de DVD+RW/+R with CD-RW. Hiermee kunt u gegevens naar DVD's branden en ook DVD's en CD's lezen.

Batterijen

De meeste laptops gebruiken Lithium Ion batterijen.

Docking station

Super handig als je de notebook veel meeneemt onderweg en ook als desktop pc gebruikt. De laptop maakt verbinding met het docking station in plaats van met alle apparaten individueel.

Tips: Netbook. De goedkoopste mini laptop

Als je weinig functionaliteit nodig hebt, denk dan eens aan een zeer eenvoudige laptop. Zo'n eenvoudige laptop wordt ook wel Netbook genoemd. Het is raadzaam om je vooraf goed te (laten) informeren over een goedkoop netbook. Dan heb je jaren lang plezier van een computer die aan jouw eisen voldoet.

Links naar andere kantoorartikelen

http://www.tonerprintercartridges.nl/Philips@@Philips toner