De eerste iPad ervaringen en indrukken

Inleiding

De iPad is een van de meest besproken productlanceringen van 2010. Apple staat keer op keer voor de uitdaging de torenhoge verwachtingen over nieuwe producten waar te maken. Inmiddels is de Ipad ook in Nederland te koop. De eerste gebruikers hebben ook hun eerste ervaring en indruk opgedaan. In dit artikel worden de belangrijkste punten van de verschillende ervaringen beschreven.

De eerste ervaringen en indrukken van de Ipad

De eerste gekte in de Verenigde Staten is inmiddels geluwd nu het apparaat al enige tijd te verkrijgen is. In Nederland is de iPad nog maar enkele weken verkrijgbaar. De prijs van een iPad varieert tussen de 530 Euro en 800 Euro, afhankelijk van type en winkel. Helaas verkoopt Apple haar producten in Nederland voor dezelfde Euro prijs als de Dollar prijs in de V.S.. Dus als een Ipad in Amerika 500 Dollar kost, dan kost deze in Nederland 500 Euro. Terwijl de Euro toch meer waard is dan de Dollar! Enfin, hieronder volgen de opmerkelijkste eerste ervaringen en indrukken van gebruikers die tot nu toe gepubliceerd zijn.

Gewicht

De meningen over het gewicht van de Ipad komen redelijk overeen. Het apparaat wordt als redelijk zwaar ervaren. Zie bijgaand citaat, wat zoals gezegd overeenkomt met meerdere ervaringen en indrukken: 'het eerste wat opvalt als je een iPad vast houdt is het gewicht, hij voelt zeer degelijk aan. Ik denk dat de verhouding afmeting en gewicht overeenkomt met die van de iPhone die opzich ook een ‘zwaar’ toestel is. Sommige mensen ervaren het gewicht van de iPad als zwaar' . (Bron 1)

Het beeldscherm (Touchscreen)

Het scherm voldoet absoluut aan de hoge verwachtingen. Bij Apple weet je dat de beeldschermkwaliteit zeer hoog is. Dat is zo met een iMac, een iBook en een iPhone. Ook bij de iPad zit het helemaal goed. Zie ook het volgende citaat: 'het touchscreen is ongelofelijk mooi en helder. Net als de iPhone is de touch-gevoeligheid super. Door het grote scherm is het nog natuurlijker om op deze manier met touchscreen te navigeren. Als het scherm uit staat, en dus zwart is, kun je wel goed de vieze vingers zien. Als het scherm aan staat zie je daar bijna niks van. In de zon kun je de maximale helderheid gebruiken waardoor je dus ook buiten met de iPad kunt werken. Binnen kun je volstaan met de helft of nog minder. De iPad heeft hiervoor een automatische functie. Op deze manier bespaar je batterijen zonder toe te geven aan de gebruikerservaring, kwaliteit en helderheid van het scherm.' (Bron 2)

Batterijduur

Het gewicht van de iPad wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de twee accu’s die zich in het apparaat bevinden. Over de batterijduur zijn de eerste gebruikers positief gestemd. Na veelvuldig gebruik gedurende de dag is de batterij nog zeker niet leeg. Bij normaal gebruik moet de IPad het ongeveer 10 uur volhouden. Volgens de eerste ervaringen is dat ook daadwerkelijk het geval.

Belangrijk verschil met een laptop

Er is natuurlijk wel een groot verschil in het gebruik van een iPad ten opzichte van een Laptop. Het is goed om je daarvan bewust te zijn voordat je er een aanschaft. Bedenk goed waar je de iPad voor wilt gebruiken. Citaat:' Het gebruik van de iPad is volledig gericht op het vergaren van content en niet zozeer op het produceren ervan. De iPad is in die zin dan ook op geen enkele manier te vergelijken met een laptop of desktop. Je hebt ook geen folders en mappenstructuur. We zijn gewend documenten op te slaan in verschillende mappen maar bij bijvoorbeeld Pages, het tekstverwerkingsprogramma van iPad, heb je geen mappen. Als je dus 25 documenten hebt opgeslagen, moet je door al deze documenten heen bladeren om het goede document te vinden. Met de zoekfunctie van de iPad kun je niet zoeken op documentnaam. Dit is toch wel een gemis wanneer je veel tekstdocumenten op je iPad hebt staan.' (Bron 2)

Voor het lezen van een boek of de krant is de iPad bij uitstek geschikt

Nadelen?

  • Er zit geen webcam op de IPad. Dat kan voor veel mensen een beperking zijn
  • Gezien de functie van de iPad is het apparaat in veel mindere mate geschikt voor het typen van veel tekst en het uitvoeren van vele bewerkingen. Het is zogezegd geen 'productie' apparaat.
  • Niet alle websites worden direct goed getoond. Soms zal de iPAd de website behandelen als een mobi format, met minder goede browsereigenschappen als gevolg.

Conclusie

De eerste gebruikers van de iPad zijn onverminderd positief. Het uiterlijk van het apparaat maakt zeer veel indruk. Ongelofelijk hoe men bij Apple in staat is om zo'n mooi design te bedenken en te maken. Het gebruik is zeker goed te noemen. Weet wel waar je de iPad voor gaat gerbuiken. Het is geen computer om veel 'productie' op te draaien.

Bronnen

De genoemde ervaringen zijn gebaseerd op ervaringen vanuit eigen omgeving en op eerder gepubliceerde ervaringen. Zie hier de links naar de gebruikte bronartikelen: 1) Apple tips 2) StyleCowboys