Hoe krijg ik films op de iPad

Inleiding

De iPad is in 2010 door Apple geïntroduceerd en is inmiddels een product dat bij vrijwel iedereen bekend is. Het product is een doorslaand succes en Apple doet er goede zaken mee. De iPad2 is de opvolger en ook aan de iPad3 wordt al gewerkt. Een groot voordeel van de iPad is het formaat en daarmee ook het gemak om het apparaat mee te nemen: op zakenreis, op vakantie of gewoon onderweg. Voeg daarbij de zeer lange batterijduur en het erg heldere beeldscherm en men zal tot de ontdekking komen dat de iPad zeer geschikt is voor het bekijken van films. Ideaal voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Bedenk het maar: achterin de auto of tijdens een lange vliegreis. Een film is dan een welkome afleiding of zoethouder. Echter, het is lastig om films met Nederlandse ondertiteling of Nederlands gesproken films voor de iPad te downloaden via de formele weg, de App store. In dit artikel wordt beschreven hoe je toch de goede (Nederlandstalige) films op de iPad krijgt.

Nederlands gesproken films voor de iPad in de App store

Die zijn er dus (vrijwel) niet. Apple is continue in gesprek met leveranciers over de rechten om films te verkopen voor de iPad. De Nederlandse markt is relatief klein voor Apple en dat is dus terug te zien in het schrale aanbod van officieel te downloaden films (tegen betaling). Toch is de iPad te geschikt voor het opslaan en afspelen van films om het er dan maar bij te laten zitten. Vooral op vakantie, voor op reis en voor tijdens een vriendenbezoek is het met name voor kinderen ideaal om een film te kijken op de iPad. Rust voor de ouders en kijkplezier voor de kinderen: een echte win-win situatie.

De films voor de iPad downloaden of van DVD overzetten naar de PC

De eerste stap is te zorgen voor de filmbestanden. Dat kan voornamelijk door deze te downloaden via torrentsites of door ze van een DVD over te zetten op de PC. Voor deze laatste optie is specifieke conversie software beschikbaar.

De gedownloade films converteren naar iPad formaat

De truc is vervolgens om de filmbestanden geschikt te maken voor de iPad. Een iPad speelt niet alle filmformaten af. Daarom is deze handeling noodzakelijk. Een makkelijk hanteerbaar software programma om de filmbestanden naar het goede iPad formaat te converteren is Handbrake. Dit is gratis te downloaden. Het programma spreekt vrijwel voor zich. Na het opstarten van Handbrake moet de brondirectory (source button) worden geladen. Dit is de directory op de PC waar de eerder gedownloade filmbestanden staan. Vervolgens wordt via de ' Toggle presets' button het uitvoerformaat 'iPad' gekozen. Druk nu op start en de rest gaat vanzelf. Handbrake converteert de filmbestanden of het filmbestand naar een formaat dat door de iPad afgespeeld kan worden. Het converteren neemt wel de nodige tijd in beslag, maar goed, de computer doet het werk. Het door Handbrake geconverteerde filmbestand wordt opgeslagen op de bestandslokatie zoals dat is ingesteld in Handbrake.

De geconverteerde films overzetten naar de iPad met behulp van iTunes

De laatste stap is eenvoudig en feitelijk een standaard handeling voor de iPad gebruiker. Het geconverteerde filmbestand moet in het iTunes archief worden geladen (moet worden toegevoegd aan de iTunes bibliotheek). Vervolgens kan het bestand via de synchronisatie worden overgezet op de iPad. Nu is het klaar en kan de film op de iPad worden gevonden in de 'Video' App die standaard aanwezig is op de iPad.

Conclusie

De iPad is een fantastisch apparaat om films op te kijken. Vanwege het fromaat van een iPad is deze vrijwel overal mee naar toe te nemen en de lange batterijduur en het heldere beeldscherm volmaken het apparaat voor de functie van films kijken. De mogelijkheden voor het via de officiële weg downloaden van films voor de iPad zijn echter nog zeer beperkt, vooral als het gaat om Nederlandstalige of Nederlands ondertitelde films. Via de werkwijze zoals beschreven in dit artikel is het echter toch voor elkaar te krijgen om de films op de iPad te zetten.

Links

Handbrake downloaden voor films iPad

Handleiding Handbrake