Hoe goedkoper surfen met een smartphone

Goedkoper surfen smartphone

Leuk om te hebben zo’n smartphone! Je kunt er van alles mee en dat is nu net de bedoeling! Die dingen heten niet zomaar smartphone! Kijk maar naar de letterlijke vertaling: slimme telefoon! Maar dat surfen kost stiekem veel geld als je niet uitkijkt. En dan wordt smart écht smart in de zin van kommer en kwel! Daarom enkele slimme tips om (te) duur surfen te voorkomen!

Tips om goedkoper te surfen met uw smartphone

Tip 1: aantal megabytes dataverkeer

Bepaal bij het afsluiten van je abonnement eerst en vooral hoeveel dataverkeer je denkt nodig te hebben. De operatoren spelen hierbij een slim spelletje: hoe meer je wenst, hoe goedkoper ze het voorstellen. Ze maken daarbij gebruik van stappen: wil je 250, 750 of 1000 megabyte? Dat kan zonder problemen maar elke stap is wel dubbel zo duur dan die daar net onder…bij sommige aanbieders. Neem dus het kleinste aantal bytes en experimenteer een tijdje voor jezelf hoeveel je er op soupeert. Heel eenvoudig en anders geformuleerd: je koopt toch ook geen twee fietsen als je maar van één gebruik maakt?

Tip 2: zorg een ‘teller’

Hoe doe je dat? Heel eenvoudig: voor elk merk smartphone is er wel een applicatie beschikbaar die nauwkeurig voor je bijhoudt hoeveel data je deze maand al hebt opgesoupeerd. Dank zij deze app weet je na verloop van tijd hoeveel je zoal nodig hebt… Vergelijk het maar met hoeveel geld je per maand uitgeeft aan andere dingen: meten is weten!

Tip 3: wie slorpt het meeste op?

Geld kun je maar één keer uitgeven. Dat is een waarheid als een koe. Zo ook met je smartphone: je kunt er dan wel allerlei applicaties op willen en hebben maar bedenk wel dat de ene app veel meer data verbruikt dan de andere. Wees dus verschrikkelijk selectief welke app je jezelf toeeigent. Hoe meer toeters en bellen, hoe meer je verbruikt en dat tikt allemaal lekker aan.

Tip 4: klein maar fijn?

Gelukkig is er concurrentie op de markt. Gelukkig zijn de operatoren met naam en faam niet meer alleen baas! Ook de kleinere operatoren hebben vandaag interessante datatarieven. Ga dus ook zeker een bij hen op hun website kijken hoe het zit. Maak eventueel gebruik van hun promoties!

Tip 5: Wi-Fi er op los!

Tegenwoordig is er overal wel een ‘publieke’ Wi-Fi-hotspot. Ze zijn niet altijd gratis. en bij sommige operatoren telt het mobiele verbruik mee voor uw maandelijkse datalimiet. Een tip hierbij is misschien het netwerk van ‘’’free-hotspot.com’’’: biedt gratis hotspots aan doorheen heel Europa maar je vindt hem niet overal.

Tip 6: roaming!

Weet je niet goed wat roaming is? Klik dan even op de link onderaan dit artikel. Ben je wel bekend met het begrip ‘roaming’ dan maak je geen illusies: smartphonen buiten de landgrenzen mag dan een luxe zijn, het kost wel geld, veel geld. Nog steeds ondanks de bemoeienissen en inspanningen van de Europese Unie om de roamingtarieven aan te pakken. En dan hoeft u niet eens te bellen vanuit uw zonnige strandstoel, ook snel en nieuwsgierig je mailbox kost al snel tientallen euro’s. De oplossing? Wees slimmer dan je slimme telefoon en stel je speeltje zo in dat ‘data roaming’ niet mogelijk eens de landsgrens gepasseerd. Nog een betere oplossing? Koop bij aankomst ter plekke een prepay-kaart! Ben je wel tijdelijk niet bereikbaar op je gewone nummer maar so what? Kijk voor je vertrekt de website van de lokale operatoren!

Tip 7: één simkaart voor alles!

Of anders gezegd: deel je smartphone-abonnement met je laptop én je tablet! Dat alles met 1 abonnement (‘tethering’) en zonder je simkaart te wisselen. Let wel: tethering kan mits een beetje handigheid op elke smartphone maar dan wel alleen op toestellen die gebruik maken van het Android-besturingssysteem.

Links

Wat is roaming?

Wat is dateroaming?