Intelligente kurk verstrekt informatie over kwaliteit fles wijn

Inleiding

The enjoyment of wine, Auteur: Michal OsmendaJe staat op het punt om een fles wijn te kopen. Je bekijkt allerlei etiketten om de informatie van verschillende flessen wijn te vergelijken. Hoe zou het zijn als je die informatie niet via het etiket te weten zou komen maar via de kurk en je eigen smartphone?

Een Portugese onderzoeker heeft een "intelligente" kurk ontwikkeld die ons de basisinformatie van een fles wijn kan doorspelen via een unieke ingebouwde RFID chip. Deze intelligente kurk is nog niet op de markt verkrijgbaar maar er bestaat al wel een werkend eerste prototype.

Wat is een "intelligente" kurk?

Kurk met RFID chip

Onderzoeker Ricardo Gonçalves is verbonden aan de Universiteit van Aveiro (Portugal) en heeft het afgelopen anderhalf jaar een speciaal soort flessenkurk ontwikkeld: een kurk inclusief RFID chip en hele kleine antenne.

De afkorting RFID staat voor Radio Frequency Identification oftewel identificatie via radiogolven. De ingebouwde chip en antenne staan, via een RFID reader, in verbinding met computer, smartphone of tablet en op deze manier kan basisinformatie over de wijn worden weergegeven. Elke chip heeft een uniek identificatienummer voor elke fles wijn.

Bij de ontwikkeling van het prototype is er gebruik gemaakt van een doodgewone kurk die, óók met RFID chip en antenne, op vrijwel iedere fles past.

Wie zou interesse kunnen hebben in deze kurk?

Verschillende sectoren kunnen profijt hebben van een intelligente kurk die informatie verschaft over de kwaliteit van een bepaalde wijn. Denk hierbij aan wijnproducenten, distributeurs, restaurants en natuurlijk ook de uiteindelijke consumenten.

Welke informatie kan deze "intelligente" kurk aan ons doorgeven?

Het gaat hier om verschillende basisgegevens zoals de herkomst en naam van de wijn, de datum waarop de wijn is geproduceerd en gebotteld, diverse serienummers en, mogelijk, zelfs de temperatuur waaraan de wijn is blootgesteld.

Hoe is men tot dit idee gekomen?

Het idee voor dit project is ontstaan naar aanleiding van een bezoek aan een Porthuis waarbij opgemerkt werd dat het goed zou zijn als er een extra veiligheidsmaatregel zou bestaan om vervalsing van etiketten tegen te gaan.

Wat zijn de kosten van een "intelligente" kurk?

Het onderzoeksproject is uitgevoerd door Ricardo Gonçalves, promovendus aan de Universiteit van Aveiro, en heeft geleid tot een werkend eerste model. Het prototype kost één euro. Mocht het echter komen tot een massaproductie van dit eerste model, dan zal het aangebrachte intelligente systeem slechts enkele centen kosten.

Hoe nu verder?

Deze nieuwe technologie is momenteel vooral interessant voor wijnproducenten en distributeurs aangezien vervalsing van etiketten nu gecontroleerd kan worden. Ook restaurants kunnen zo een beter beeld krijgen van de wijnen die zij in- en verkopen.

Onderzoeker Ricardo Gonçalves wil, met het inbouwen van een temperatuursensor, de mogelijkheden uitbreiden en zich daarmee ook richten op de consument. Deze sensor kan consumenten inzicht geven in de geschiedenis van temperaturen waaraan de wijn door de tijd heen is blootgesteld.

Conclusie

De Universiteit van Aveiro (Portugal) heeft een prototype van een "intelligente" kurk ontwikkeld. Deze speciale kurk kan, door middel van een RFID chip en kleine antenne, informatie doorgeven over de kwaliteit van een fles wijn.

Elke RFID chip heeft een uniek nummer voor elke fles wijn. Vervalsing van etiketten kan worden aangepakt omdat etiketten gecontroleerd kunnen worden.

Op computer, smartphone of tablet verschijnen gegevens zoals naam en herkomst van de wijn, de datum waarop de wijn is geproduceerd en gebotteld en, mogelijk, zelfs de temperaturen waaraan de wijn is blootgesteld.

De "intelligente" kurk is nog niet verkrijgbaar op de markt. De onderzoeker richt zich op implementatie van extra mogelijkheden. Zowel wijnproducenten en distributeurs als restaurants en consumenten kunnen baat hebben bij deze nieuwe ontwikkeling.

Bron: Intelligente kurk

Afbeelding: Wikimedia Commons, Auteur: Michal Osmenda

Tot slot: Portugese wijnproeverij, kurkhelm en kurkschoenen

Link: Grootste wijnfles ter wereld is wijnproeverij

Link: Uitvinding Portugese kurkhelm is winst voor de motorsport

Link: Mooie schoenen en laarzen van kurk