Aandachtspunten bij het kopen van een mediacenter

Introductie

Mediacenters zijn computers die een centraal punt zijn van alle media in huis: TV, radio, internet, MP3, films etc. Wel moet je op enkele dingen letten bij het kopen van een mediacenter. Lees in dit artikel alles over een mediacenter kopen.

Mediacenter kopen

Als je een mediacenter wilt kopen dan moet je eerst weten wat je er mee wilt doen. Dit heeft sterke invloed op welke mogelijkheden het mediacenter moet hebben. Wil je het mediacenter aansluiten op internet? Zorg dat het mediacenter een netwerkpoort of draadloze netwerkkaart heeft.

Tegenwoordig hebben alle computers een netwerkpoort. Draadloos internet is echter niet altijd aanwezig. Als een computer dit nog niet heeft dan kan je kiezen voor het inbouwen van een draadloze netwerkkaart met een PCI verbinding, of een USB-stick. Voor de minder technische personen is de USB-stick het makkelijst.

Moet het mediacenter aangesloten worden op (digitale) televisie? Zorg dan dat er een aansluiting voor kabel aan zit. Bij kant en klare mediacenters zit deze poort er meestal standaard in. Ga je echter een oude PC gebruiken, zet er dan een TV kaart in. De aansluitingen zie je links.

Er zijn diverse aansluitingen voor televisie. Niet iedere kaart kan alle typen aansluitingen aan. Vraag dus na in de winkel of de kaart of het mediacenter die je kiest de aansluiting heeft die jij zoekt. Denk hierbij ook aan de toekomst. Heb je nu nog gewone kabel maar stap je binnenkort over op digitale tv? Zorg dan dat je mediacenter alvast een digitale TV-poort heeft.

Voor surround sound is het bij een mediacenter belangrijk dat je mediacenter een aansluiting heeft voor 5.1 surround.

Dit type aansluiting herken je aan de verschillende kleuren. Vaak gebruik je maar 3 van de 5 poorten; 1 uitgaande voor de speakers voor, 1 voor speakers achter en 1 voor de subwoofer. De andere twee zijn ingaande poorten voor microfoons. Welke poorten je moet gebruiken staat aangegeven op de achterkant. Ook de handleiding van de surroundset geeft informatie hierover. Let dus op: heeft je mediacenter een 5.1 aansluiting of niet.

Wat betreft de aansluiting op de televisie zijn er tegenwoordig twee mogelijkheden: het klassieke VGA of HDMI. Aangezien de High Definition steeds meer in opkomst is hebben steeds meer mediacenters deze aansluiting. Let dus bij het kopen van het mediacenter op een HDMI aansluiting. Ook al heb je nu nog geen High Definition TV: denk aan de toekomst! Mits de aansluiting niet in de computer zit die je wilt gaan gebruiken. Kies dan voor een inbouw-kaart (wederom PCI) met twee HDMI poorten.

USB poorten zijn tegenwoordig zó universeel dat ik ze amper durf te noemen. Een mediacenter hoeft niet veel USB-poorten te hebben; 2-3 poorten is voldoende. Let er wel op dat deze poorten goed bereikbaar zijn. Dit is wel zo makkelijk als je een USB-stick in je mediacenter wilt steken om bijvoorbeeld snel foto's te kijken. Een goed toegankelijke USB-poort heeft dus zeker voordelen bij een mediacenter. Als je een kant en klaar mediacenter koopt dan is deze vaak al voorzien van snel bereikbare USB-poorten.

Tegenwoordig zijn ook de eSATA poorten in opkomst. Dit zijn poorten waarmee je tijdelijk een externe harde schijf kunt aansluiten met een SATA aansluiting. Echt noodzakelijk zijn deze poorten niet, handig wel. De toekomst van deze aansluitingen is nog niet duidelijk, maar ze lijken steeds populairder te worden. Als de kans hebt om bij je mediacenter een eSATA aansluiting te hebben, kies hier dan voor! Hoe meer mogelijkheden je mediacenter heeft, hoe beter.

Een minder bekende aansluiting is de FireWire-aansluiting. Aangezien je op het mediacenter wellicht ook je digitale (video)camera wilt kunnen aansluiten is het handig als je te kopen mediacenter een firewire poort heeft. In het plaatje van de USB-poorten zie je naast de USB-poorten een FireWire-poort zitten. Net als eSATA niet noodzakelijk, maar wel zeer handig!

Hardware eisen aan het mediacenter

De meeste kant en klare mediacenters die te koop zijn voldoen prima aan de hardware eisen. Leg wel aan een verkoper uit wat je precies met het apparaat wilt gaan doen. Als je BlueRay wilt gaan kijken dan moet het mediacenter dit wel aankunnen. Ook moet er dan een zwaardere processor in het mediacenter zitten.

Wat schijfruimte betreft zitten de meeste mediacenters wel goed: vaak zit er 250 GB of meer schijfruimte in. Dit is ruim voldoende voor de bestanden die het mediacenter moet opslaan (Films en muziek).