Spookblogs: is bloggen uit

Introductie

Sinds de opkomst van Twitter is het bloggen minder geworden. Micro-bloggen is op dit moment populair. Het gevolg is dat er miljoenen spookblogs zijn: blogs die niet meer bijgewerkt worden. Het bloggen lijkt uit te zijn, terwijl blogs juist nog veel potentie hebben. In dit artikel meer over spookblogs en over nieuwe toepassingen voor oude blogs. 

Spookblogs

Voordat de sociale netwerken en Twitter populair in trek kwamen was het bloggen populair. Steeds meer mensen startten een blog. Deze blogs gingen over van alles en nog wat. Niet onterecht werden blogs ook wel "internetafval" genoemd: er kwam veel nutteloze informatie op het internet te staan.

Na enkele jaren bloggen kwamen Twitter en de sociale netwerken (Hyves, Facebook etc.) en werd bloggen minder populair. Je krijgt op Twitter en op je Hyves of je Facebook tenminste reactie als je een berichtje plaatst. Bij een blog gebeurde dit minder.

Het gevolg van de opkomst van de "nieuwe media" is dat bloggen steeds meer een verplichting werd, en daarmee minder populair. Steeds meer mensen lieten hun blog links liggen om meer tijd te kunnen besteden aan de nieuwe sociale netwerken. Er is becijferd dat tegenwoordig slechts 1,1% van alle blogs (totaal aantal blogs: 133 miljoen) wekelijks wordt bijgewerkt. Er zijn dus erg veel spookblogs: blogs die wel inhoud (content) bevatten, maar geen nieuwe berichten krijgen.

Omdat blogs redelijk wat aandacht en onderhoud vragen zijn de minder populair geworden. Even een kort berichtje plaatsen op Twitter is namelijk des te makkelijker. Wel hebben blogs nog veel potentie! Er is nog veel te maken van een oud blog. Hieronder een aantal suggesties.

Andere inzet blogs: personal branding

Nu bloggen minder populair is geworden voor het plaatsen van korte berichten worden de blogs anders gebruikt. Zo kan een blog steeds meer gebruikt worden voor "personal branding": laten zien wie je bent, welke (vak)kennis je hebt en wat je anderen kan bieden. Voor veel sollicitatiegesprekken wordt ook even gekeken naar het blog van de sollicitant. Mocht men dus nog een oud blog hebben met verslagen van de laatste feestjes, dan is het wijs om deze schoon te maken of helemaal te elimineren.

Spookblog herbruiken: studeren

Een andere inzet voor een oud blog is te gebruiken bij studeren. Zo kan je je eerst inlezen op een onderwerp en daarna bloggen over vragen die bij je opkomen. Dit heeft een dubbel positief effect: 

  • je bent actief met de stof bezig waardoor je het beter onthoudt
  • je blog met hersenspinsels over de stof is vindbaar door een potentiële werkgever. Het laat zien dat je actief met je vakgebied bezig bent. In plaats van een verslag van de laatste feestjes blog je over je vakgebied. Bij de sollicitatie heb je direct een streepje voor.

Sociale media en blog gecombineerd

Het is goed mogelijk om een blog en de sociale media te combineren. Zo kan je een berichtje op je Hyves/Facebook/Twitter plaatsen als je een nieuw artikel op je blog hebt gezet. Op die manier krijg je meer bezoekers op je blog. Je houdt je blog levendig en laat zien dat je er nog actief mee bezig bent. Door de extra bezoekers die je erheen stuurt middels de sociale media en Twitter wordt je blog goed gelezen. Hierdoor blijf je zelf ook gemotiveerd om te blijven bloggen.

Toekomstverwachting: bloggen blijft bestaan

De verwachting voor de toekomst is dat bloggen blijft bestaan, zij het in een wat andere vorm. Het microbloggen zoals Twitter en het reageren op berichtjes van anderen op de sociale netwerken wordt meer, terwijl het "echte" bloggen afneemt. Wel blijft bloggen bestaan voor het bediscussiëren van onderwerpen, personal branding en voor andere toepassingen die men kan verzinnen.

Links

Hoe maak je een blog: Leerwiki artikel

Wat is Twitter: Leerwiki artikel

Wees op to date: Twitter! Leerwiki artikel