Bloggen: Komt men graag op je site

Inleiding

Het is in deze tijd niet meer dan normaal om een eigen weblog te hebben. De een schrijft alleen recepten, de ander heeft er een persoonlijk tintje aan gegeven, weer een ander heeft alleen foto’s erop staan en je ziet ook vaak een weblog met een zakelijk tintje. Iedereen is trots op zijn of haar eigen blog en schrijft er zo vaak mogelijk op.

Hebt u er echter wel eens over nagedacht dat sommige weblog niet zo fijn te lezen zijn? Misschien klagen ze over problemen met het lezen, duizeligheid, hoofdpijn, een snellere hartslag of worden ze simpelweg geïrriteerd. Het klinkt allemaal heel zwaar en misschien overdreven, maar bij sommige weblog krijg ik wel eens 1 van die symptomen.

Bekijk de lijst hieronder en wie weet neem je actie!

Muziek start automatisch op

Stel je eens voor: Het is al laat in de avond, een bezoeker klikt op je blog en ineens BAM komt er muziek uit de boxen (wat al niet zo mooi klinkt), je bezoeker valt bijna van de stoel af door de schrik en klikt meteen je blog weg. Is die muziek echt de moeite waard om je lezers zo te laten schrikken? Sommige linken muziek zelfs aan hoofdpijn en een gevoel van oncontroleerbare woede.

Grammatica en spelling fouten

Het lezen van een blog vol met spel- en grammaticale fouten is gewoon ergerlijk. De bezoeker worstelt zicht door jouw verhalen heen en moet zoveel moeite doen dat die, waarschijnlijk, afhaakt. Het gevolg is dat de bezoeker ook niet meer terugkomt. Lees je alles wat je op je weblog schrijft na, copy en paste het in Word en kijk voor spelfouten. Je doet je bezoekers er veel plezier mee en je hebt minder gefrustreerde bezoekers. Je zult zien ze komen ook nog terug.

Animatie

Dan heb ik het ook over die bewegende. Sommige weblog hebben sidebars die he-le-maal vol staan met verschillende soorten animaties dat het je lezers nog net niet (of misschien wel) duizelig maakt. Je lezer ziet door de bomen het bos niet meer en weet eigenlijk ook niet meer waar je moet lezen. Een leuke en eenvoudige lay-out zorgt ervoor dat je lezers zich ontspannen en rustig gaan leven

Blogpost die erg lang zijn

Sommige posts zijn zo lang dat je lezer zich halverwege verveeld en stopt met lezen. Geeft een extra enter om je gedachtes uit te splitsen, als je een lijst maakt gebruik bullets zorg ervoor dat je lezers het niet saai vinden om jou weblog te lezen.

Klein lettertype en donkere achtergrond

Je wilt je lezers toch niet verplichten een bril op te zetten om je blog te lezen? Gebruik een lettertype groot genoeg om te worden gelezen zonder dat je lezer een bril hoeft op de doen of dichterbij het scherm moet zitten, maak de achtergrond licht zodat het allemaal goed leesbaar is. Je lezers zullen je dankbaar zijn.

Kleur gebruik

Nu we het toch over een bril hebben of problemen met het lezen van een blog. Een lezer is je niet dankbaar als de achtergrond roze is en de letters wit. De letters dansen voor hun ogen en de behoefte om te lezen wordt meteen gestopt. Neem dus niet alleen lettertype wat groot genoeg is, maar kijk ook goed naar het kleurgebruik.

Woordverificatie

Laten we zeggen dat je lezer een slechte dag heeft. Diegene wil reageren op een post en het lukt maar niet om die verificatie te lezen, het komt ook weleens voor dat er niets staat, je doet F5 het wat je geschreven hebt is weer weg. De frustratie van de lezer neemt toe en er komt geen commentaar, terwijl je dat zo leuk vindt. Probeer een tijd zonder die verificatie en je zult zien dat je vaker commentaar krijgt, omdat je lezers het prettiger vinden om te doen.

Zie je? Met een paar eenvoudige stappen kan je weblog verbeterd worden en je lezers zullen je dankbaar zijn.