Stap voor stap je domeinnaam registreren

Inleiding

Bijna ieder bedrijf heeft tegenwoordig wel een eigen website, met daarbij natuurlijk een bijbehorende domeinnaam. Ook willen mensen met een leuke hobby, misschien jij, of een startende zzp'er en eigen website. Bij een website hoort een domeinnaam. Hoe werkt dat nu eigenlijk. Wat is een domeinnaam en hoe moet je een domeinnaam registreren.

Wat is een domeinnaam

Wil je een serieuze website dan moet je je domeinnaam registreren. De naam van je website ofwel je domeinnaam is een unieke naam. Onder deze naam ben je te vinden op internet. Voor je unieke naam staan de letters WWW, dit staat voor World Wide Web, en achter je unieke name staat een extensie, zoals bv .nl, (Nederland), .be (België). Op deze manier krijg je dan www.jeuniekedomeinnaam.nl.

Domeinnaam kiezen

Onder je domeinnaam ben je dus te vinden op internet. Het is daarom heel belangrijk om bij je website een goede domeinnaam te kiezen en deze domeinnaam ook te registreren.

Bij het kiezen van een naam kun je op de volgende punten letten:

  • Gebruik je bedrijfsnaam, is die naam al bezet kies dan een naam met daarin de hoofdactiviteit van je bedrijf.
  • Maak je domeiinaam niet te lang, iedereen moet je naam makkelijk kunnen onthouden.
  • Zorg ervoor dat je domeinnaam makkelijk en goed uitspreekbaar is, maar ook dat de daarbij behorende spelling meteen duidelijk is.
  • Heb je toch een lastige naam, leg dan ook de alternatieve spelling vast, wordt je naam dan verkeerd ingetypt, dan komt men toch op jouw website terecht.
  • Kies de extensie die het best bij jouw/je bedrijf past. Als je alleen in Nederland actief bent is het logischer te kiezen voor een NL extensie dan voor bijvoorbeeld .com of .eu.

Waar domeinnaam registreren

Er zijn erg veel aanbieders op internet waar je je domeinnaam kunt registreren. En veel verschillende aanbieders hebben natuurlijk veel verschillende prijzen. Kijk niet alleen naar de kosten van de registratie van je domeinnaam, want in de praktijk vallen de kosten van alleen registratie wel mee, maar kijk ook naar de kosten van een hostingpakket, je wilt je website immers ook laten draaien.

Let ook goed op de contractsduur van de verschillende aanbieders, deze variëren van 1 tot 5 jaar.

Landdomein of generiek domein

Landdomeinen zijn gekoppeld aan een land, zoals .nl voor Nederland, .de voor Duitsland en .be voor België. Ieder land heeft zo zijn eigen landdomein.

Een generiek domein is niet aan een land gekoppeld. Bekende generieke domeinen zijn. .com, .org, .biz of bijvoorbeeld .net of .nu.

SIDN

De SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) zorgt voor de kwaliteit en bewaking van de domeinregistratie in Nederland. Op de site van SIDN kun je ook checken of bepaalde domeinnamen al geregistreerd staan.

Domeinnaam bezet

Het komt vaak voor dat een domeinnaam al bezet is. Iemand anders heeft de naam dan al in gebruik en je kunt de naam die je heel graag had willen gebruiken dan niet meer registreren. Dit komt heel veel voor bij de extensies .nl, .org en .com. Je kunt dan een andere extensie kiezen of je kunt erover nadenken om te proberen om je gewenste domeinnaam van de huidige eigenaar te kopen. Er zijn verschillende websites waar je domeinnamen kunt kopen, maar.... je moet er dan wel wat voor over hebben, want de prijzen zijn enorm.

Tenslotte;

Denk goed na over de domeinnaam die je wilt registreren. Kies voor een naam die je makkelijk kunt onthouden en die de interesse van een (potentiële) bezoeker opwekt.