Trefwoorden kiezen voor mijn website: 5 nuttige tips

Inleiding

Het wordt steeds makkelijker voor bedrijven en particulieren om een website te (laten) maken. Dit online visitekaartje is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. De gratis providers en webwinkels zijn al lang niet meer op één hand te tellen. Iedereen wil graag goed gevonden worden met de juiste trefwoorden en keywords: hiermee raakt het internet steeds voller en verzadigder met allerlei trefwoorden. Het is een hele kunst om vandaag de dag uw bedrijf, product of dienst goed te positioneren op het wereldwijde web. In dit artikel treft u vijf praktische tips om met uw website toch nog nog een haalbaar resultaat in online zoekmachines te bewerkstelligen, door de trefwoorden die voor u het meest van belang zijn met zorg uit te kiezen.

In 5 stappen naar een haalbaar resultaat in de zoekmachines: zo kiest u de beste trefwoorden

1. Bekijk eerst de trefwoorden van uw concurrenten

U heeft vast al in gedachten met welke trefwoorden u het liefst online gevonden wilt worden. Kijk eens in Google.nl wat er zoal aan concurrentie aanwezig is. Bijvoorbeeld: u begint een bedrijf in verhuur van ligfietsen. Voor de trefwoorden ´ligfietsen verhuur´ ziet u het volgende verschijnen in Google.nl (afbeelding rechts)

Rechts boven in de browser ziet u het aantal resultaten. Bij ´ligfietsen verhuur´ is dat 1.780.000. Bij ´ligfiets huren´ is dat 44.700: een stuk minder concurrentie dus! Een interessante trefwoorden combinatie.


2. In hoeverre hebben uw concurrenten hun website voorzien van hun favoriete trefwoorden?

De dikgedrukte tekst in boventaande afbeelding geeft de door u ingevoerde trefwoorden weer. De blauwe tekst is de titel van de website, de zwarte tekst de omschrijving en de blauwe titel is de zogenaamde URL (het website adres). Als u uw favoriete trefwoorden in zowel de titel, de omschrijving, als de URL herhaalt dan bevorderd dat de vindbaarheid in zoekmachines.


3. Welk rapportcijfer krijgen uw concurrenten van Google?

Als u de Google Toolbar installeert (type in op google.nl: google toolbar), dan kunt u bij elke website zien welk rapportcijfer hieraan wordt toegekend. Google hanteert hiervoor de zogenaamde PageRank, met een schaal van 0 tot 10 (slecht - goed). Over het algemeen is het makkelijk om tot PageRank 4 te komen, daarna wordt het moeilijker. Als er op de eerste pagina veel websites voorkomen met een cijfer van 5 of hoger, dan kunt u beter een nieuwe trefwoordencombinatie kiezen. Zie de afbeelding hienaast:

==

==

4. Gebruik het hulpprogramma voor trefwoorden

Het kaf is nu van het koren te scheiden. Google heeft een ideale en gratis tool om uw trefwoorden uit te kiezen, de Adwords trefwoorden tool: https://adwords.google.nl/select/KeywordToolExternal. De resultaten van deze tool laten de maandelijkse zoekvolumes zien van de door u opgegeven trefwoorden. In dit geval wordt ´ligfiets huren´ per maand wereldwijd 170 x in Google.nl ingetypt. Dat is niet veel.

Het mooie van deze tool is dat men o.a.:


  • Kan targeten met trefwoorden qua taal én land
  • Op synoniemen kan zoeken
  • Seizoenstrends van trefwoorden kan bekijken (ijs verkoop in de zomer)

Zie ook de afbeelding hiernaast:


5. Zorg ervoor dat uw titel niet langer is dan 60 tekens

Teneinde een zoekmachinevriendelijke titel te maken, is het raadzaam om deze niet lander te maken dan 60 tekens. Uw omschrijving (de zwarte tekst in zoekmachine resultaten) moet voor een optimale vindbaarheid niet lander zijn dan 150 tekens. Om dit te controleren kunt u eenvoudig MS Word gebruiken met de optie ´woorden tellen´ onder de optie ´opmaak´