CloneZilla LiveCD - Images herstellen

Inleiding

In CloneZilla LiveCD - DiskImage maken hebben we met behulp van de CloneZilla LiveCD een image gemaakt. In dit deel gaan we het gemaakte image herstellen. Als je dit niet gedaan hebt of De CloneZilla LiveCD en/of bestanden voor de LiveUSB-drive in je bezit hebt zorg daar dan eerst voor. Je moet natuurlijk wel een image hebben voordat je het kan gaan herstellen.

Image herstellen vanaf externe of lokale schijf

Er zijn verschillende mogelijkheden om een CloneZilla image te herstellen, bijvoorbeeld via het netwerk, USB geheugen of de lokale harde schijf. Het enige waar je op moet letten is dat de te herstellen image niet op de partitie of schijf mag staan waar het image naartoe hersteld wordt.

Het kiezen van de te herstellen partitie

Start de CloneZilla LiveCD, kies niet voor de shell maar gewoon start CloneZilla. In het menu waar je de mode kan instellen die je wilt gebruiken kiezen we voor restoreparts.

In dit geval is het de bedoeling dat de image wordt geladen van een externe of locale schijf of partitie. Hiervoor kiezen we “local-dev” in het volgende menu.
Als je een USB-apparaat wilt aansluiten doe je het nu lees de volgende waarschuwing. Wacht 5 seconden na het aansluiten van het USB-apparaat en druk op enter.

Partities

Kies bij het volgende de partitie waarvan het image hersteld moet worden. Let op dit is niet de partitie waar een image op teruggezet wordt!!!

Selecteer uit welke map de image geladen moet worden.
Controleer de volgende gegevens en druk op enter.

Het Image

Er wordt op nieuw gevraagd wat je wilt doen met de opties die je aangezet hebt, kies weer voor restoreparts.

Selecteer de te herstellen image en druk op enter.
Kies de partitie waar de image overheen geschreven moet worden en druk op enter.
Selecteer zo nodig extra opties met spatiebalk en druk op enter. (Standaard staat het goed).
Er wordt gevraagd of je een partitietabel aan wilt maken. Als je het niet weet kies dan de standaard aangegeven optie door gewoon op enter te drukken!!!
Kies de opties voor wat er moet gebeuren na het klonen. Om te testen of het werkt kies reboot. Anders shutdown.

Het Herstellen

Controleer elk volgend gegeven informatie en druk op enter als dit correct is. Als je zeker bent druk je na het controleren van de te klonen partitie op “y” en daarna op enter.

Het herstellen is gestart!

Volg de instructies die volgen op het scherm.

Slot

We hebben nu een CloneZilla image gemaakt en die ook weer hersteld vanaf de locale harde schijf of usb station. Om het helemaal af te maken kunnen we leren hoe we gebruik maken van een SAMBA server. Als je heel veel PC's binnen een netwerk wilt klonen of herstellen raad ik je aan om ook eens Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 1 te lezen. DRBL is een geavanceerde manier om CloneZilla acties te automatiseren in een netwerk.