Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 8

Inleiding

CloneZilla Logo

In Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 1 heb je kunnen lezen wat CloneZilla ongeveer inhoud en dat we bezig zijn de DRBL server te installeren. In Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 2 hebben we de eerste voorbereidingen getroffen, namelijk het controleren en zonodig installeren van de DHCP server.

In Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 3 hebben we de DHCP server goed kunnen configureren zodat onze server "tijdelijk" IP-addressen kan uitdelen. De netwerk kaart hebben we behandeld in Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 4 .

In Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 5 en Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 6 Hebben we DRBL eindelijk geinstalleerd en de eerste stappen gezet voor de configuratie. In Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 7 configureerden we de DRBL server.

Deel 8 is het laatste deel, we voeren de opties in en starten via het netwerk een PC op die de gekozen opties gaat uitvoeren.

Alle stappen uit de vorige delen moeten uitgevoerd zijn anders werkt dit niet!

CloneZilla opties

Er wordt gevraagd welke optie van CloneZilla uitgevoerd moet worden. In dit geval willen we een partitie opslaan als image dus kiezen we voor saveparts door op enter te drukken.

We voeren de naam voor het image in test-190409-img. Dit zorgt voor een map in de gedeelde map op de server waar het image inkomt.

Druk op enter. In het volgende beeld verschijnt de vraag welke partitie gekloond moet worden. Kies de juiste partitie en druk op enter.

Image opties

In het volgende scherm wordt gevraagd om opties om mee te geven aan CloneZilla. In dit geval willen we een NTFS partitie klonen dus kiezen we voor de ntfs-opties.

Het scherm na de extra opties biedt ons de mogelijkheid het image te comprimeren. Het ligt aan de hoeveelheid schijfruimte tot je beschikking hebt voor het te maken image. In de meeste gevallen wordt gekozen voor het GZIP formaat dit gaat snel en maakt een redelijk gecomprimeerd image.

Overige opties

Het is mogelijk images op te splitsen als zij groter worden dan een aangegeven grootte. Om het image in één bestand te houden voer “ 0 “ in voor bestandsgrootte.

Er wordt gevraagd om een optie als het klonen of terugzetten is geslaagd. Mogelijk is: niets doen en wachten, Opnieuw opstarten of Afsluiten. Kies de gewenste optie.

De client pc’s klaar maken voor DRBL

Opstarten via een PXE netwerkkaart

  • Stel het BIOS van de client zo in dat het kan opstarten via “LAN” of “Netwerk”.
  • Kijk eventueel in de handleiding van het moederbord of netwerkkaart van de client, of het mogelijk is op te starten via PXE.
  • Klaar!

Start de client pc’s op met Wake-on-Lan of met de aan-/ uitschakelaar op de pc. Je zult zien dat de client pc’s opstarten alsof het Linux is, en dus is het een DRBL-client geworden. Vervolgens wordt het process van het maken van de image uitgevoerd. De image zal worden opgeslagen op de eerder aangegeven locatie.

Conclusie

DRBL maakt gebruik van PXE/etherboot, NFS en NIS voor de services om meerdere client pc’s tegelijk te behandelen waardoor je niet meer elke pc langs hoeft te gaan. Als de server eenmaal is geconfigureerd als DRBL server, kunnen de client pc’s opgestart worden via PXE/etherboot (zonder tussenkomst van schijven. DRBL bewerkt de harde schijf van de pc’s niet direct, daardoor blijven eerder geïnstalleerde operating systems onveranderd. Dit is vooral handig als er een overstap wordt gemaakt van MS Windows® naar Linux in het netwerk, maar de mensen toch het vertrouwde MS Windows® kunnen draaien.

Lees opnieuw vanaf Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 1