Wat is computer virus Gumblar

Gumblar

Meer dan drie duizend websites zijn besmet met het Gumblar virus. En jouw pc wordt weer besmet door te klikken op een dergelijke website. Besmetting gaat via de drive by download. Gumblar kwam in eerste instantie alleen vanuit het domein Gumblar.cn, een Chinese domein naam, maar besmet andere computers nu vooral ook via Martuz.cn. Volgens velen is Gumblar zelfs gevaarlijker dan Conficker. Gumblar dringt namelijk dieper in je pc door dan Conficker, steelt je gebruikersgegevens en is bovendien nog eens lastig te verwijderen.

Wat doet Gumblar

Eind maart 2009 viel Gumblar voor het eerst op door zijn wekrwijze. Allereerst wil Gumblar zo veel mogelijk slachtoffers maken en zo veel mogelijk controle krijgen over jouw pc. Vervolgens gaat Gumblar via de FTP login zoeken naar nieuwe mogelijke slachtoffers. Bovendien, en dat is nieuw, manipuleert Gumblar de zoekresultaten van Google. Zonder dat je het weet, worden in de zoekresultaten andere besmette links boven in de lijst met Google zoekresultaten gezet. Gumblar zorgt er dus voor dat zoekopdrachten in Google op Internet Explorer plots allerlei nep-zoekresultaten bevat, die je vervolgens leiden naar andere kwaadaardige sites met nieuwe besmettingen en bedreigingen. Gumblar werkt vooralsnog alleen via zoekopdrachten met de browser van Internet Explorer, en dus niet als je gebruik maakt van andere browsers, zoals Firefox, Opera of Safari.

Adobe Reader en Adobe Flash

Het lek waar Gumblar misbruik van maakt zit in de verouderde versies van Adobe Reader en Adobe Flash. Via dit lek komt Gumblar je computer binnen en infecteert de boel. Er zijn wel patches gemaakt voor Adobe, maar vele mensen werken nog met een kwetsbare versie van Adobe, die nog niet gepatched is. Veiliger en beter is het om de laatst beschikbare versies van Adobe Reader en Flash op je pc te zetten en de oude versies te vervangen. Bijna iedereen heeft wel Adobe Reader en Flash op zijn computer staan, omdat het gratis en handig is, en dat maakt vele computers en pc's dus kwetsbaar. De virus schrijvers weten dit en proberen zo een zo groot mogelijke grote groep computers in hun macht te krijgen.

Tips tegen besmetting van je pc

Enkele tips tegen virussen en wormen:

  1. Schoon je pc regelmatig. Maak hem virus vrij.
  2. Wijzig je FTP wachtwoorden om de zoveel tijd.
  3. Update alle software van Adobe regelmatig. Vele mensen denken dat een update van de browser voldoende is, maar dat is niet het geval: alle kwetsbare software op een computer kan door hackers en virussen worden aangevallen, om vervolgens diep door te dringen in je pc met alle kwalijke gevolgen van dien.
  4. Update regelmatig je browser. Niet alleen van Internet Explorer maar ook van de andere browsers verschijnen er regelmatig patches en nieuwe versies, die veiliger zijn. De makers van de browsers leren zo van de makers van de computervirussen en proberen lekken vervolgens zo snel mogelijk te dichten. Geen enkel bedrijf, ook Microsoft en Adobe niet, zijn gebaat bij het leveren van software die virussen aantrekt en ze het zeer aantrekkelijk maakt om op uw computer in te breken.