APK keuring - alles wat u moet weten

APK keuring

Als je een oude(re) auto hebt ben je elk jaar aan de beurt: je auto moet weer APK gekeurd worden. Is het voor jou elk jaar weer een verrassing wanneer jouw auto gekeurd moet worden? Is het voor jou weer elk jaar spannend of jouw auto 'nog een jaartje mee kan'? Of schrik je elk jaar weer van de kosten? Lees dan verder in dit artikel, want je kan zelf veel doen om dit autoleed te voorkomen.

APK: wanneer moet mijn auto worden gekeurd

Met een goedgekeurde APK (algemene Periodieke Keuring) mag een auto weer een jaartje mee. Je krijgt hiervan een keuringsbewijs van de garage waar de auto is gekeurd. Je bent wettelijk verplicht dit bewijs te kunnen laten zien als je hiernaar wordt gevraagd door een politieagent. Daarom is het verstandig dit keuringsbewijs bij jouw andere autopapieren te bewaren, zoals het kentekenbewijs en bijvoorbeeld jouw rijbewijs en ANWB-pas.

Het RWD, de instantie die deze keuringen registreert, stuurt elke eigenaar van een auto netjes een herinnering dat jouw auto weer gekeurd moet worden. Mocht je je tussentijds tóch afvragen wanneer jouw auto gekeurd moet worden, dan biedt het RWD op haar website een handige service aan om te kunnen controleren wanneer jouw auto weer toe is aan een nieuwe APK keuring. Deze APK tool is natuurlijk ook reuze handig als je een tweedehands auto op het oog hebt en wilt zien tot wanneer deze APK goedgekeurd is. Het is hiervoor voldoende het kenteken van de auto in te voeren op de website van het RWD om (onder andere) de vervaldatum te zien. Dit is de datum tot wanneer de APK geldig is.

APK: waar laat ik mijn auto keuren

Sommige garages lokken klanten met zeer lage tarieven voor een APK keuring. Soms kost een nieuwe APK zelfs niets in combinatie met een onderhoudsbeurt. Dit kan een tactische keuze zijn van een garage om jou als nieuwe klant binnen te halen, maar niet elke garage is even betrouwbaar. Let daarom op dat als je een goedkope APK keuring uit laat voeren, de garage niet plotseling met allerlei gebreken komt die niet of nauwelijks te controleren zijn die eerst verholpen moeten worden voor de APK wordt verlengd. Kies daarom voor de APK een betrouwbare garage met een goede reputatie.

APK: mijn auto is afgekeurd. Wat nu

Krijgt jouw auto geen nieuwe APK meer? Dan heb je drie opties: auto laten repareren, auto wegdoen, of een andere auto kopen. En misschien is dit wel een mooi moment om een nieuwe auto aan te schaffen. Voor nieuwe en schone auto's heeft de overheid veel voordeeltjes. Zo hoef je voor veel nieuwe auto's bijvoorbeeld geen wegenbelasting en BPM meer te betalen. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan hier verder. Wist je bijvoorbeeld dat je een nieuwe Volkswagen Polo kunt rijden zonder wegenbelasting te betalen?

APK: conclusie

Een APK keuring is een noodzakelijk kwaad, maar het is nu eenmaal wettelijk verplicht voor oude(re) auto's. Kan jij van een nood een deugd maken door de gelegenheid te gebruiken een nieuwe auto aan te schaffen? Dit kan op termijn veel geld (en ergernis) schelen. Wij wensen u veel plezier met het uitzoeken van een zuinige en voordelige nieuwe auto zonder wegenbelasting!