Tips om te slagen voor je rijexamen

Tips om te slagen voor je rijexamen

Je bent al een tijd aan het lessen maar dan is het eindelijk zo ver je mag op voor je rijexamen. In dit artikel tips om te slagen voor dit rijexamen.

Tips

Bereid je voor op je rijexamen

Tijdens de autorijlessen leer je alles over voertuigbeheersing en rijden in het verkeer. Nu het examen in aantocht is ga je je voorbereiden om het examen. Verken met je instructeur de stad waar je examen gaat doen. Zorg dat je deze stad enigzins kent en vertrouwd bent met het verkeer.

Vertrouw op jezelf

Jij gaat examen doen en je hebt genoeg ervaring opgedaan tijdens de lessen om examen te kunnen doen. Blijf je zenuwen de baas en zorg dat je uitgerust bent en voldoende hebt gegeten en gedronken. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie helpt je om alert te zijn en het examen rustig en beheerst te kunnen afleggen.

Neem alle benodigde spullen mee

Zorg ervoor dat voor je van huis gaat dat je het theoriecertificaat en de uittreksels bij je hebt. Laat dit ook door je instructeur controleren. Het zou zonde zijn om je examen te missen omdat je gegevens thuis hebt gelaten.

Luister naar de examinator

Luister goed naar de examinator tijdens het voorbereidende gesprek. Stel vragen indien dingen je niet duidelijk zijn en blijf vooral vriendelijk en beleefd.

Doe alles overdreven

Doe alles wat je moet doen overdreven, kijk duidelijk in de spiegels en draai je hoofd goed bij het over de schouder kijken. De examinator wil graag zien dat je in de spiegels kijkt dus draai je hoofd goed bij het kijken in de spiegels. Kijken van uit de ooghoeken wordt moeilijker gezien door de examinator die ook zijn aandacht bij het verkeer moet houden. Te lang kijken is echter ook niet goed doseer dit dus goed en oefen dit regelmatig.

Beweeg je rustig en veilig door het verkeer

Het examen is erop gericht om te toetsen of je zelfstandig deel kunt nemen aan het verkeer. Rij daarom rustig en beheerst zoals je tijdens de lessen is geleerd. Rem rustig en gelijkmatig en laat zien dat je het verkeer goed in kan schatten.

Richtingaanwijzers

Gebruik je richtingaanwijzer altijd zoals je geleerd is het overige verkeer dient te zien wat je van plan bent en de examinator zal hier zeker op letten.

Bijzondere verrichtingen

In je examen zullen zeker bijzondere verrichtingen zitten. Oefen deze goed met je instructeur en voer deze op je examen zo goed mogelijk uit. Foutloos is niet noodzakelijk veilig wel. Wees je bewust van de omgeving tijdens deze verrichtingen en handel daar ook naar.

Twijfel niet tijdens je examen

Rij besluitvaardig tijdens je examen neem je voorrang en geef voorrrang maar doe dit wel veilig. Kijk goed vooruit en handel hier ook naar.

Fouten tijdens je examen

Als je fouten maakt tijdens je examen geef dan niet direct de moed op. Maak je examen af en rij verder goed en beheerst. Niet iedere fout hoeft te betekenen dat je zakt als je verder een goed examen hebt afgelegd kun je best nog slagen.

Conclusie

Het rijexamen kan voor veel zenuwen en faalangst zorgen. Een goede voorbereiding helpt bij het afleggen van een examen. Vertrouw daarom op jezelf en op de voorbereiding.