Hoe kom ik zo snel mogelijk vanuit Frankrijk naar huis

Inleiding

Het meest simpele antwoord op de gestelde vraag is natuurlijk; "Zoals je gekomen bent". Maar er zijn een aantal gevallen te benoemen waarin dat niet direct mogelijk is; zoals bijvoorbeeld autopech, een enkele reis heen genomen hebben, je tas is gestolen, je auto is gestolen en ga zo maar door. Het punt is, je staat in Frankrijk en je wilt gewoon zo snel mogelijk naar huis. Afhankelijk natuurlijk van wat de oorzaak is waarom je niet naar huis kan zoals je gekomen bent, worden hieronder wat tips aan de hand gedaan om zo snel mogelijk aan je wens te voldoen.

Autopech (of eventueel auto gestolen)

Om na autopech zo snel mogelijk weer thuis te komen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hiervoor is een speciale leerwiki gemaakt. Zie: Wat kun je doen als je met autopech in Frankrijk staat? . Wat opgaat voor autopech, kan aan de hand van je afgesloten verzekering ook opgaan voor een gestolen auto. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Openbaar vervoer

Frankrijk heeft een redelijk openbaar vervoer wegennet. Afhankelijk van waar je strandt (in de middle of nowhere kan op dit gebied voor wat extra uitdagingen zorgen)kun je vaak redelijk makkelijk met een bus of trein naar een grotere plaats. Afhankelijk van hoe je wilt reizen zijn er nog een aantal mogelijkheden.

Vliegtuig

Zo kun je richting een vliegveld gaan (met bus, taxi of trein) om te kijken of je hier een vliegtuig richting Nederland kan nemen. Het is handig als je van te voren al even hebt bekeken waar er een vliegveld zit en óf er vandaar naar Nederland gevlogen wordt.

Trein

Het treinennetwerk in Frankrijk is prima en hun NS heet de Société Nationale des Chemins de fer Français. Het oogt wat ouderwetser dan bij ons, maar het werkt best redelijk. Kijk of je een dienstregeling/ wegenkaart ergens kan krijgen om je route te bepalen. In de meeste plaatsen hebben ze loketten die voorzien zijn van medewerkers die in veel gevallen met je mee willen denken. Houd er rekening mee dat niet iedereen goed Engels spreekt.

Taxi

Taxi's zijn redelijk duur. Afhankelijk wat je uit wil geven (kosten) kun je het beste deze ritjes tot een minimale duur te beperken, of om te komen bij een plaats waar je over kan stappen op de ander genoemde opties.

Bus

De dienstregelingen en bushaltes doen ons misschien wat vreemd aan en zijn niet allemaal even helder. Mogelijk dat je bij een VVV of een aardige voorbijganger wat informatie kan verkrijgen.

Sociaal netwerk (bekend en onbekend)

Als je het geld niet hebt voor bovenstaande opties zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om thuis te komen. Deze zijn dan afhankelijk van charme, de mate van vrienden die je hebt, op welke voet je met familie staat en dergelijke.

Liften

Liften is niet echt en aanrader en is afhankelijk waar je staat, met wie je bent en van welk geslacht je voorzien bent. Je zou kunnen proberen om op een "aire"(Franse parkeer annex rustplaats) wat Nederlanders aan te spreken om je een stukje mee te nemen. Zorg dat je er verzorgd uitziet, netjes praat en niet boos wordt als mensen je niet mee willen nemen. Gezien de enge verhalen in de loop der jaren moet je dit van hen ook begrijpen. Kijk ook goed naar de mensen aan wie je het vraagt en als je mee mag rijden is het verstandig om het kenteken en de namen door te bellen aan het thuisfront. Je kunt op een dergelijke parkeerplaats ook kijken of je met een toeristenbus mee kan rijden of een vrachtwagen.

Repatriëring door familie of vrienden

Als je echt ten einde raad bent kun je trachten familie of vrienden te overreden je te komen halen. Bedenk je wel wat je van ze vraagt. Van te voren is het wel zeer handig om in deze relaties te hebben geïnvesteerd.

Uiteraard is er ook een combinatie van bovengenoemde mogelijkheden mogelijk. Denk te allen tijde om je eigen veiligheid en laat mensen (thuisfront) weten waar je je bevindt!