Wat moet je doen als midden in de woestijn je auto kapot gaat

Inleiding

Het zit niet echt mee als je met je auto de woestijn in rijdt en deze stopt er dus midden in de zandbak mee. Dit klinkt als het script van een enge (of slechte) film. De kans dat dit jou overkomt, is niet heel erg groot, maar het is wel wenselijk dat je weet wat je moet doen áls het je overkomt. Het is wel de bedoeling dat je dit akkefietje levend doorkomt. Hoe je je kansen daarop kunt vergroten is de inzet van dit artikel. De tips om je kansen op overleven te vergroten als je dan ook daadwerkelijk stil komt te staan in de middle of nowhere worden hier gegeven. Op de leerwikiVoorbereiding autoreis door de woestijn worden een aantal tips gegeven die gaan over de voorbereiding van je tripje door de woestijn.

Daadwerkelijke uitval van je vervoermiddel

Probeer je voertuig aan de praat te krijgen. Het ligt er natuurlijk helemaal aan, wat er aan de hand is met je auto, hoe je moet handelen. Als je een boek (en gereedschap) hebt meegenomen over hoe te handelen als de auto het niet meer doet, kun je mogelijk zelf een eind komen met het oplossen van dit hoogst ongewenste probleem. Als je niets lukt en je je auto echt niet meer aan de praat kan krijgen kun je het beste onderstaande regels volgen.

  1. Probeer iemand te bellen. Als je geen familie kan bereiken probeer dan 911 of een ander noodnummer te bereiken. Laat in ieder geval iemand weten dat je gestrand bent. Als je laptop wel bereik heeft kun je een post doen op je hyves, of een bericht zenden naar de plek waar je naar onderweg bent (email van een hotel, bezoekerscentrum, ambassade of iets dergelijks)
  1. Zet je tent op zodat je een beetje schaduw hebt.
  1. Verzamel spullen voor een vuurtje; hier kunnen mogelijke reddingswerkers je op vinden en je hebt er wat warmte van. Mogelijk dat er ook wat sprokkelhout in de buurt ligt. Gooi niet in 1 keer al je hout op het vuur; je weet niet hoe lang je daar nog zal moeten blijven..Installeer je hulpdoek/ of het andere teken wat je mee hebt genomen om een hulp signaal te maken.
  1. Blijf te allen tijde bij je auto. Ook al lijkt het misschien niet helemaal zinvol om ergens op 1 plek te blijven staan of zitten, een auto is in een uitgestrekte vlakte zoals een woestijn een beter baken dan een klein stipje zoals een mens. Wanneer je auto gevonden is, is ook niet altijd meteen duidelijk waar je heengelopen bent omdat voetstappen door wind en zand zo worden uitgewist. Een auto biedt tevens enige bescherming tegen wind en kou. Je kunt ook de aandacht van mensen proberen te trekken met de toeter. Deze is op grote afstanden goed hoorbaar. (beter hoorbaar dan je geroep in ieder geval..)
  1. Blijf kalm. Het heeft geen zin om je energie te verspillen als je niet weet hoe lang je daar zal moeten blijven.
  1. Zoek naar auto's en vliegtuigen. Draag altijd een spiegeltje bij je zodat je hiermee het zonlicht hun kant op kan dirigeren om hun aandacht te trekken. Een alarmpijl wil hierbij ook wel helpen.

Het is niet te hopen dat het je ooit gebeurt, maar mocht je toch stranden in de woestijn heb je mogelijk wel wat aan bovengenoemde tips.

Jezelf in leven houden

Wat je moet doen om jezelf in leven te houden in de woestijn is beschreven in de volgende leerwikiOverleven_in_de_woestijn