Het nieuwe rijden

Het nieuwe rijden

De overheid is al jaren bezig met de promotie van het nieuwe rijden. Het nieuwe rijden promoot zuinig en efficiënt rijgedrag en wil de aankoop van zuinige auto's stimuleren. Met de campagnes van het nieuwe rijden promoot de overheid dit rijgedrag waarmee ongeveer 10% brandstof kan worden bespaard.

 

Tips voor het nieuwe rijden

Op de site van het nieuwe rijden worden de tips genoemd om efficiënt en zuinig te rijden. Deze tips zijn van toepassing op bijna alle auto's van 1990 en op vrachtwagens en bussen. Voor hybride auto's en auto's van voor 1990 zijn niet alle tips van toepassing. Dit onderscheid is aangebracht omdat auto's na 1990 bijna allemaal een motormanagementsysteem hebben wat ervoor zorgt dat de brandstof toevoer wordt uitgeschakeld als de moter zonder gas in de versnelling doorrolt. Het rollen van de auto houd dan de motor draaiend waardoor brandstof toevoer niet nodig is.

Tip 1

Schakel zo vroeg mogelijk naar een hoge versnelling. Door vroeg naar een hoge versnelling te schakelen maakt de motor minder toeren waardoor er ook minder brandstof wordt gebruikt. Let er wel op dat de motor soepel draait en niet gaat brommen dan is de versnelling te hoog en dient u terug te schakelen.

Tip 2

Laat uw auto uitrollen bij verkeerslichten of situaties waar u moet stoppen. Schakel niet terug maar laat de auto uitrollen in de versnelling dit bespaard brandstof.

Tip 3

Rij gelijkmatig in een laag toerental. Door gelijkmatig te rijden bespaard u brandstof korte tussensprintjes naar stoplichten of voorgangers kosten enorm veel brandstof.

Tip 4

Controleer de spanning van de banden van uw auto. Een hogere bandespanning zorgt voor minder rolweerstand dus ook minder brandstofgebruik. Let wel op de geadviseerde spanning voor uw banden.

Tip 5

Kijk vooruit in het verkeer. Door vooruit te kijken kunt u tip 2 het uitrollen van uw auto en tip 3 gelijkmatig rijden beter toepassen.

Tip 6

Zet uw motor uit als u langer dan een minuut stil moet staan. Bij een minuut stilstaan is het lonend uw motor uit te zetten en bespaard uw brandstof.

Tip 7

Maak gebruik van uw toerentellen of cruiscontrol om zuinig te rijden. Hierdoor bent u zich beter bewust van uw snelheid en rijgedrag.

Tip 8

Koop een auto met een zuinig energielabel. Bij aanschaf van uw nieuwe auto is het verstandig ook het verbruik mee te nemen. Zeker bij aanschaf van een nieuwe auto heeft u invloed op uw toekomstige brandstof uitgaven en bespaard u mogelijk zelfs op motorrijtuigenbelasting.

Tip 9

Vermijd energieverslinders in de auto zoals de airco of de bekende skikoffer. Rijd ook met uw ramen gesloten dit kan de luchtweerstand verminderen.

Trainingen voor het nieuwe rijden

Om uw medewerkers op te leiden in het nieuwe rijden zijn er tegenwoordig trainingen die worden gegeven die u bewust maken van het nieuw rijden en u leren zuinig te rijden.

Naast het volgen van een training kunt u natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag gaan met het nieuwe rijden.

Het nieuwe rijden in de praktijk

Voor het schrijven van dit artikel probeer ik het nieuwe rijden al enige tijd in de praktijk uit. Mijn ervaring is dat het heel veel brandstof kan besparen maar dat er wel heel bewust gereden moet worden. De airco is een echte energievreter en het uitzetten hiervan helpt al heel erg.

Bij het laten uitrollen van de auto gaat het verbruik naar nul en het gemiddeld verbruik daalt behoorlijk zodra je defensief gaat rijden en ver vooruit kijkt. Op de korte afstanden merk ik niet veel verschil maar dit kan ook komen door het vele stoppen en optrekken in steden en dorpen. Vooral op langere ritten buiten de spits is veel besparing te realiseren is mijn ervaring. Het nieuwe rijden is dus echt aan te raden en goed voor de portemonnee aan de pomp.