Lesstof bij auto theorie en praktijk over speciale rijmanoeuvres

Moet jij binnenkort praktijkexamen voor het brommerrijbewijs of het auto rijbewijs doen? Ook wel rijbewijs B genoemd? Let er dan op dat er speciale rij manoeuvres bestaan. Je staat er niet dagelijks bij stil dat op de Nederlandse wegen veel bijzondere of speciale rij manoeuvres worden uitgevoerd. Ik kwam daar pas achter bij de voorbereiding op mijn rijexamen. Het zijn namelijk deze speciale rijmanoeuvres waar de examinatoren zeer alert op zijn. De examinatoren letten erop wat jij doet bij bepaalde rij manoeuvres. Daarom heb ik hieronder kort een overzicht gemaakt van alle speciale aandachtspunten waar jouw rij examinator op zal letten tijdens het praktijkexamen Auto. Ook bij de voorbereiding op jouw theorie examen kan onderstaande informatie van pas komen.

Wegrijden

Voordat je wegrijdt moet je letten op volgende aspecten:

Is er voldoende beschikbare ruimte voor jou

Zorg ervoor dat er ruimte is op straat voor jou voordat je wegrijdt.

Is er voldoende uitzicht om jou heen

Indien je geen goed zicht hebt op bepaalde delen van de straat, kan je niet gaan rijden. Wacht dan tot dat je beter uitzicht hebt.

Laten de weersomstandigheden toe dat jij begint met rijden

Voordat een examen begint, zijn de rij omstandigheden veelal goed. Bij zeer slecht weer zal het examen namelijk niet doorgaan. In de meeste gevallen kun je dus op rekenen dat je gewoon moet gaan rijden. Bij hagel of extreme regen kan je zeer rustig gaan rijden. Feitelijk zou het ideaal zijn als het eventjes heel hard regent, dan ben je namelijk verplicht om rustig te rijden en kan de examinator je niet betrappen op fouten.

Heb jij last van achterop komend verkeer

Zorg dat je duidelijk in je achteruitkijkspiegel kijkt voordat je optrekt om weg te rijden. Een veel gemaakte fout is dat je niet goed let op achterop komend verkeer.

Kan je last krijgen van tegemoet komend verkeer

Hier worden veel minder fouten meegemaakt. Je ziet immers wat er voor je gebeurt. Dit in tegenstelling tot het achterop komend verkeer. Het is misschien wel verstandig om regelmatig in de achteruitkijkspiegel te kijken

Wat is de snelheid van alle bestuurders om jouw heen

Probeer jouw snelheid aan te passen aan de snelheid van andere weggebruikers. Daarmee voorkom je dat je moet gaan inhalen. Inhalen is een bijzondere manoeuvre die we hier na zien.

De examinator zal letten eveneens letten op bovenstaande aspecten. Het is van belang dat jij aan de rij examinator laat zien dat jij aan alle aspecten aandacht besteed. Een zeer duidelijk teken waren aan de rij examinator kan zien dat jij je goed oplet, is dat jij je hoofd duidelijk naar links en naar rechts beweegt. Zorg dus dat je je hoofd beweegt, ook al zie je misschien niet alles. Vaak zie je door de zenuwen niet "echt goed". Het gaat er echter om dat de examinator denkt dat jij goed oplet.

Voorsorteren

Het voorsorteren kan gebeuren op twee manieren:

  • linksaf voorsorteren
  • rechtsaf voorsorteren

Linksaf voorsorteren

Het linksaf voorsorteren doe je op een volledige eenrichtingsverkeer door geheel links van de weg te gaan rijden. Datzelfde doen hierbij gescheiden rijbanen. Op een "normale" weg met tegenliggers, ga tegen de midden as van de weg staan.

Rechtsaf voorsorteren

Voordat je rechtsaf gaat voorsorteren moet je controleren of er niemand naast je rijdt aan de rechterkant van de weg. Indien dat niet het geval is, zet jij je richtingaanwijzer aan en zorg je dat je tot een halve meter van de troittoirband nadert. Vervolgens kan je rechtsaf slaan.

Rechts afslaan

Van richting veranderen naar links of naar rechts is nog altijd een reden voor veel ongelukken. Met name omdat mensen niet duidelijk aangeven wat ze van plan zijn. Let daar maar eens op in het verkeer. Vaak geven mensen niet of nauwelijks, maar vaak in elk geval te laat, aan welke richting ze op willen. De allerbelangrijkste tip die kan geven is: vooruit kijken. Zorg dat je ziet wat er voor jou op straat is. Kijk ook in de achteruitkijkspiegel voor achterop komend verkeer. Daarna is de allerbelangrijkste tip: geef richting aan. Wacht vervolgens 3 seconden voordat je werkelijk je stuur gaat bewegen. Zodra je getoeter of geclaxonneer van anderen hoort, weet je dat je waarschijnlijk iemand over het hoofd heb gezien. Wellicht heb je dan nog tijd om een botsing te voorkomen.

Links afslaan

Ook voor links afslaan geldt dat om je heen kijken en vooruit kijken veel problemen kunnen voorkomen. Het is met name belangrijk om tegemoetkomend verkeer voor te laten gaan. Soms is het mogelijk dat er veel ruimte is tussen twee tegemoetkomende auto's. Op het moment ben jij zelf nog snelheid hebt zou je er doorheen kunnen gaan. Vanuit stilstand is het echter wijsheid om te wachten op een behoorlijke tussenruimte. Of je wacht op de laatste auto, zodat je voldoende tijd en ruimte hebt om linksaf te slaan.

Tip bij het linksaf slaan: zodra je naast de midden as van de weg staat te wachten, moet je niet alvast je stuur indraaien. Mocht er iemand achterop jou botsen, dan word jij de linker weg helft opgeduwd (met ingedraaid stuur). En dan kan je hele vervelende botsingen krijgen.

Inhalen

Probeer tijdens je examen het inhalen te voorkomen. Dat is mijn beste advies. Je krijgt namelijk meerdere problemen tegelijk bij het inhalen. Jouw snelheid wordt namelijk hoger dan de snelheid van andere weggebruikers. En je gaat daarbij extra bijzondere manoeuvres maken, zoals naar links en naar rechts bewegen. De examinator zal daarbij letten of jij voldoende rekening houdt met jouw medeweggebruikers. Stel je gaat een vrachtwagen inhalen. Weet dan van tevoren hoe lang deze vrachtwagen is. Dat kun je zien aan de markering van de vrachtauto. De markering van de vrachtauto wijkt af van de markering van de aanhangwagen. Zodra je de markering van een aanhangwagen ziet, weet je dat je te maken hebben met een lange vrachtwagen. Begrijp daarbij dat een examinator aan de rechterkant zit. Als jij gaat inhalen, kan de examinator niet zien of er tegenliggers zijn. Voorkom dat de examinator schikt en ten onrechte op de rem trapt. Bij deze ingreep ben je namelijk meteen gezakt. Probeer daarom iets meer naar links te gaan (zodat de examinator mee kan kijken) voordat je vol gas links gaat inhalen.

Fouten in het verkeer

Nog een belangrijke tip: mocht je een fout maken in het verkeer, maak deze fout dan af. Zodra jouw tegenligger door heeft dat je iets gaat doen wat hij niet (had) verwacht, gaat hij daar toch op anticiperen. Indien je je fout gaat corrigeren, kan je alsnog een botsing krijgen. Het vakgebied Transport blijft hierdoor een boeiend en tevens complex vakgebied.

Hopelijk helpen bovenstaande tips en ervaringen om foutloos jouw rijbewijs te halen. Succes!