Particuliere lease van een auto: de voordelen en de nadelen

Inleiding

Sinds een aantal jaar is het leasen van een auto door particulieren steeds meer in opkomst. Heb je geen auto van zaak (zakelijke lease) maar wil je wel graag in een nieuwe auto rijden, dan kan deze vorm van leasen een aantrekkelijk alternatief zijn. Het kopen van nieuwe auto is erg duur. Veel mensen willen of kunnen dit niet even neerleggen. Geld lenen is een mogelijkheid en autoleveranciers spelen hierop in door veelal ook een financiering aan te bieden bij de aanschaf van de nieuwe auto. Deze financiering is echter vaak tijdelijk en maar voor een gedeelte van de aanschafwaarde. Tevens wordt je wel gewoon zelf eigenaar van de auto en blijf je verantwoordelijk voor onderhoudskosten en eventueel restwaarde verlies. Maar hoe zit het dan bij particuliere lease?

Voordelen en nadelen van particuliere lease

Er zijn diverse autoleasebedrijven die ook aan particulieren leasen. Je kunt bij deze bedrijven een auto leasen die je zelf uit zoekt. Vooraf is er overeenstemming over de leaseprijs per maand. Er is geen sprake van fiscale bijtelling bij deze vorm van leasen. Deze regeling geldt namelijk alleen als er een auto door je werkgever ter beschikking wordt gesteld. In de leaseprijs zijn doorgaans alle autokosten opgenomen, behalve de brandstofkosten (en natuurlijk boetes, parkeerkosten, tolkosten en kosten voor autowassen e.d.). Dus onderhoud, verzekering, BPM, afschrijving en rente zit allemaal in de leaseprijs. Controleer dit natuurlijk wel goed bij het afsluiten van de overeenkomst.

Voordelen van particuliere autolease

Vaste maandlasten

Je weet waar je aan toe bent en dat is vaak een erg fijne gedachte. Geen onverwachte onderhoudskosten waar je dagen van kunt balen. Elke maand hetzelfde bedrag en verder niets. Mogelijk wordt dit bedrag eenmaal per jaar geïndexeerd, dus let daarop bij het afsluiten van het contract.

Nieuwe auto

Je krijgt de auto volledig nieuw. Dat is comfortabel en mooi en de auto zal weinig gebreken vertonen.

Geen financiering nodig

Je hoeft geen enorme bedragen ineens te betalen voor de aanschaf van een auto en ook een geldlening is niet nodig

Kan voordeliger zijn dan zelf kopen

De leasebedrijven kopen scherp in. Dat is hun vak. Door grote volumes af te nemen bedingen ze korting bij autoleverancier, op zowel de aanschaf als het onderhoud van de auto’s. Tevens zullen ze scherpe rentetarieven hebben afgesproken met de financiers van de auto’s. Hierdoor kunnen de autokosten (de leaseprijs per maand) lager uitvallen dan wanneer je zelf een nieuwe of vrij nieuwe auto koopt. Zeker als je de afschrijving en rentekosten die je hebt bij de aanschaf van een auto goed meeneemt in de kostenvergelijking, dan zal blijken dat leasen goedkoper kan zijn.

Nadelen van particuliere autolease

Toch zijn er (zoals zo vaak) ook nadelen. Hieronder een beschrijving van enkele hiervan

Soms een beperkte autokeuze

Afhankelijk van het leasebedrijf kan de keuze in automerken beperkt zijn. Het leasebedrijf heeft daar zo z’n redenen voor. De auto moet na afloop van de leasetermijn nog courant zijn, de onderhoudskosten moeten niet te hoog zijn en inkoopkortingen spelen een rol.

Verplichting voor lange termijn

De leasetermijn is vaak 4 of 5 jaar. Korter kan wellicht wel, maar wordt erg duur. En 5 jaar vastzitten aan een leasecontract is lang. Als de persoonlijke situatie ongewijzigd blijft, dan is er niet zo veel aan de hand. Maar als het inkomen (deels) wegvalt, of er is gezinsuitbreiding, dan kan deze verplichting vervelend worden. Ontbinding van het contract is wellicht mogelijk, maar dat zal veel kosten. Let wel: ook bij de aanschaf van een auto zul je verlies maken als je deze na twee jaar om wat voor reden dan ook weer gaat verkopen/ omruilen.

Bij schade kan leasetermijn oplopen

Afhankelijk van de leasevoorwaarden kan het zo zijn dat de leasetermijn omhoog gaat als er schade wordt gereden. Lees de bepalingen hierover goed door en bedenk je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Ook dit moet worden afgezet tegen de eventuele no-claim aanpassingen bij een eigen auto en verzekering.

Meer km’s

Het leasecontract wordt afgesloten op basis van een bepaald jaarkilometrage. Kom je hierboven, dan moet er een meerprijs per kilometer worden betaald. Dit kan aardig oplopen, dus houdt ook hier goed rekening mee.

Conclusie

Het particulier leasen van een auto kan zeker een goed alternatief zijn voor het zelf kopen van een auto. Het biedt zekerheid en je hoeft niet te lenen of je spaargeld aan te spreken. Wel is de constructie minder flexibel dan het bezitten/aanschaffen van een eigen auto.