Geocaching

Geocaching sport met GPS

Geoacaching is een buitenactiviteit met de GPS. Het doel is het vinden van een geo cache (schat). Geocaching is een wereldwijde sport met meer dan een miljoen verstopte caches. In een cache bevind zich een logboekje en eventueel wat items die geruild kunnen worden.

Geocaching en geocachers

Geoacaching wordt gedaan door mensen van alle leeftijden het is per definitie een sport voor jong en oud en zeker voor het hele gezin. In Nederland is er voor iedereeen wel een cache dichtbij om te ontdekken dus ook beginnende Geocachers kunnen direct aan de slag.

Geocaching uitrusting

Om te kunnen geocachen is in ieder geval een gps ontvanger nodig voor positie bepaling. Veelal wordt er gebruik gemaakt van een wandel of tracking GPS, dit zijn handzame GPS apparaten van Garmin of Magellan waarbij coördinaten kunnen worden ingevuld. Geocaching kan ook met de PDA of telefoon met GPS ontvanger. Een smartphone GPS is echter niet altijd even nauwkeurig of snel. Een prikstok kan handig zijn om bepaalde caches te vinden. Daarnaast is pen en papier voor aantekeningen en de geprinte beschrijving erg handig. Een dosis gezond verstand en puzzel inzicht kan nodig zijn voor bepaalde geocaches.

Soorten Geocaches

Voor geocaching zijn er verschillende soorten geocaches in verschillende afmetingen. Iedere cache is anders opgebouwd of heeft bepaalde voorwaarden.

Traditionele Geocache

Dit is de standaard geocache om deze cache te vinden zijn de coördinaten van de cache nodig. De cache bevind zich op de locatie waar deze staat aangegeven op de geocaching website.

Multi cache

De mulit cache is een geocache die bestaat uit meerdere punten (waypoints) om deze cache te vinden zullen er aanwijzigen op de waypoints verzameld moeten worden om zo de uiteindelijke locatie van de cache te vinden.

Mystery cache

De mystery cache is een cache waarvoor eerst een puzzel of vraag opgelost dient te worden om de coördinaten te vinden. Deze caches vereisen creativiteit van de geocacher en kunnen bestaan uit meerdere punten.

Wherigo cache

Een wherigo cache is een cache die bestaat uit een interactieve cartridge die afgespeeld kan worden in bepaalde gps apparaten. Deze cartridge bevat video of foto's van waaruit hints kunnen worden gehaald. De interactieve handelingen om de fysieke cache te vinden maken dit type uniek.

Event cache

Een event cache is een geocaching cache die wordt georganiseerd door geocachers. Vaak is het een punt waar men elkaar ontmoet op een bepaalde datum en tijd om gezellige activiteiten te doen eventueel gecombineerd met een aantal caches.

Mega event cache

Een mega event cache is hetzelfde als een event cache alleen dan met meer dan 500 deelnemers.

Cache in en trash out

Dit is een type event cache waarbij het doel is het opruimen en schoonmaken schoonhouden van de natuur.

Earthcache

Een earth cache is een geocache op een unieke plaats in de wereld. Deze caches kunnen bezocht worden en als bewijs van deelnamen wordt er vaak een foto op deze locatie verwacht met GPS.

oudere cache types

Er zijn ook nog een aantal oudere cache types die niet meer toegestaan zijn om te maken maar nog wel bestaan. Voorbeelden hiervan zijn virtuele caches en webcam caches.

afmeting caches

Geocaches zijn er in verschillende afmetingen. De gedocumenteerde afmetingen zijn.

  • Micro, vaak filmkokertjes
  • Small, formaat boterkuipje
  • Regular, normaal formaat tot schoenendoos formaat
  • Big, munitiekisten formaat

Daarnaast worden er tegenwoordig vaak nano caches gemaakt. Deze caches zijn vaak niet groter dan een duimtopje en zijn magnetisch zodat ze aan voorwerpen gehangen kunnen worden.

Beginnen met geocaching

Om te beginnen met Geocaching moet je geregistreerd zijn op Geocaching.com. Dit is de site van de beheerder van Geocaching en hier kunnen caches gelogd worden. (aangeven dat je er bent geweest) In Nederland bestaat er ook nog Geocaching.nl met een forum en informatie voor nederlandse cachers.

In Nederland bevinden zich ongeveer 9000 caches waardoor er altijd wel een geocache in de buurt is. Als beginnende geocacher kun je het beste beginnen met een traditionele cache of een eenvoudige multi cache met het formaat regular. DOor het eenvoudig te houden zijn de eerste caches makkelijk te vinden en als je het leuk gaat vinden kun je andere type caches proberen.

Wat ik nu gevonden heb

Als beginnende cacher loop je vanzelf tegen je eerste items aan die je in een geocache vindt. Sommige geocaches bevinden items die te volgen zijn de zogenaamde trackable items. Zo bestaat er de Geocaching coin en de Travel Bug.

Geocaching coin

in sommige geocaches bevinden zich geocoins deze coins zijn trackable en worden in het spel gebracht door andere geocachers. Een geocoin bevat een unieke code waarmee deze coin te registreren is als gevonden op geocaching.com. Als je een coin vindt kun je deze meenemen uit een cache en registreren op de website. Het is hierna de bedoeling dat de coin weer wordt achtergelaten in een andere cache, de coins moeten dus reizen. Sommige geocoins hebben een bepaald doel bijvoorbeeld alle werelddelen bezoeken of historische plaatsen bezoeken. Probeer als je zo'n geocoin vindt zo goed mogelijk te voldoen aan het doel van de eigenaar.

Travel bugs

Travel bugs zijn dogtags met een uniek nummer net als een geocoin. Deze travelbugs bevinden zich ook in caches en zijn net als coins bedoeld om te reizen. Aan deze dogtags bevinden zich vaak knuffels of andere items die meereizen met de Travel bug. Ook Travel bugs kunnen een doel hebben probeer hier ook weer aan te voldoen.

Links

Geocaching.com voor registratie voor Geocaching

Geocaching.nl voor het nederlandstalige forum en hulp bij caching

Voor informatie over het aanschaffen van een GPS zie: GPS voor Geocaching?