Welke GPS voor Geocaching

Welke GPS voor Geocaching

Geocaching is een spel waarbij de GPS gebruikt wordt op locaties te vinden overal op aarde waar caches verstopt zijn. Ook al kan Geocachen met een telefoon met GPS een GPS ontvanger is vaak handiger en nauwkeuriger voor Geocaching. In dit artikel een overzicht van GPS apparaten voor Geocaching.

Eisen aan een GPS voor Geocaching

Omdat Geocachen een buitensport is die op veel locaties plaats kan vinden zijn er een aantal punten van belang voor het aanschaffen van een GPS.

Externe aansluiting

Om gegevens van Geocaching caches snel op de GPS te zetten is een aansluiting voor op de computer erg handig. Dit werkt sneller dan handmatig coördinaten en waypoints invoeren in de GPS.

batterijen of voeding

Als je een dag op pad wilt om te Geocachen is het handig als de GPS verwisselbare batterijen heeft of de mogelijkheid om opgeladen te worden in de auto met een externe voeding.

waterdicht of spatwaterdicht

Veel Geocaches liggen in de buurt van water of op plaatsen waar het erg vochtig kan zijn. Een GPS die waterdicht is of in ieder geval spatwaterdicht is een absolute vereiste.

Basis GPS voor Geocaching

Voor de beginnende geocacher of voor iemand met een klein budget zijn er al GPS apparaten onder de €100,- verkrijgbaar.

Garmin eTrex H

De Garmin eTrex H is een basis GPS met alle benodigde functies aan boord. Deze GPS beschikt over een monochrome scherm van 2,8 inch. De GPS werkt op batterijen en deze gaan ongeveer 17 uur mee. Voor een standaard Geocaching dag dus voldoende. De GPS beschikt over een seriele interface voor communicatie met de PC. Het geheugen kan 500 waypoints en 20 routes aan kan 10 tracklogs met 10.000 punten opslaan. Daarnaast heeft hij een Geocaching modus en een electronisch kompas.

De eTrex H is al verkrijgbaar voor 99 euro.

Magellan eXplorist 100

De magellan eXplorist 100 is een basis GPS en beschikt over een monochrome scherm. De eXplorist 100 kan 500 punten onthouden en is te gebruiken met 2 AA batterijen. Daarnaast kunnen er nog tracklogs en routes worden opgeslagen.

De eXplorist 100 is verkrijgbaar voor rond de 100 euro

Standaard GPS voor Geocaching

Voor de meer ervaren geocacher of voor de gebruikers met meer wensen is een standaard GPS verkrijgbaar voor Geocaching met een redelijke prijs. Een GPS met uitgebreidere functies zijn verkrijgbaar rond de 200 euro.

Garmin GPS 60 serie

De Garmin GPS 60 serie is een veelgebruikte GPS voor Geocaching. De 60 serie is standaard uitgerust met een basiskaart als onderlegger van de locatiebepaling. Deze serie beschikt over een kleurenscherm en een externe antenne voor de GPS ontvangst. De 60 serie heeft een micro SD geheugenkaart voor kaartgegevens of opgeslagen punten. De GPS kan 1000 waypoints opslaan en beschikt over een speciale geocaching modus.

Uitgebreide GPS voor Geocaching

Voor de ervaren geocacher en de veeleisende gebruiker zijn er ook de highend modellen beschikbaar met alle gemakken voorzien. De uitgebreidere modellen zijn vaak ook geschikt voor de Wherigo caches waarbij speciale software nodig is.

Garmin Oregon 450

De Garmin Oregon 450 is een compleet uitgeruste GPS met een compleet waterdichte behuizing. De GPS beschikt over een luchtdruk hoogtemeter en een kompas met 3 assen waardoor de GPS niet horizontaal gehouden hoeft te worden. Uiteraard beschikt de oregon over een kleurenscherm en is deze goed aan te sluiten op de pc. De 2 AA batterijen gaan helaas maar 6 uur mee waardoor een tweede setje of regelmatig opladen noodzakelijk is. Met 850 mb intern geheugen is het micro SD slot eigenlijk niet noodzakelijk maar wel handig. Het opslaan van 2000 waypoints is meer dan genoeg en voor tracker zijn er 200 tracklogs beschikbaar. De Oregon 450 is verkrijgbaar voor ongeveer 400 euro.

Conclusie

Voor iedere Geocacher is er wel een GPS te vinden die aansluit bij de wensen van de gebruiker. Voor de prijs van een eenvoudige GPS is het goed mogelijk om deze hobby uit te proberen en als je meer wilt is er meer dan voldoende te koop voor alle wensen en eisen.