Hoe installeer ik navigatie software van TomTom mobile op mijn Nokia N95

Eindelijk is het mogelijk, navigatie software van TomTom mobile op de Nokia N95, waarbij gebruik gemaakt wordt van de interne GPS van de mobiele telefoon. Hier zaten waarschijnlijk velen op te wachten. Intussen waren al wel enkele andere onofficiële navigators in omloop, maar nu eindelijk ook het officiële TomTom mobile navigatiesysteem voor de Nokia N95. Het heeft wat lang geduurd, maar het resultaat mag er zijn.

Navigatiesystemen in soorten en maten

De jongste generaties mobiele telefoons hebben drie belangrijke systemen geïntegreerd, nl:

  • PDA: Personal, Digital Assistant, de minicomputer
  • Navigatiesysteem
  • Mobiele telefoon: om mee te bellen

Dat lijkt eind 2009 trivaal. Het is echter nog niet zo lang geleden dat je drie fysieke apparaten nodig had voor elk van de genoemde systemen. En los daarbij nog een GPS ontvanger… Erg onhandig dus. Die problemen zijn nu voorbij met de nieuwste smartpohones. Hieronder staat kort beschreven waarom het handig is in het dagelijkse gebruik.

Mobiele telefoon navigatiesysteem

Stel: je wilt wandelen in een grote stad die je niet kent. Een plattegrond staat op verschillende informatiezuilen in de meeste grote steden. Handig, maar er staan er altijd te weinig… Je mobiele telefoon biedt vanaf nu de uitkomst. Je kan gewoon rondlopen met je mobiel door de stad. Tot een paar meter nauwkeurig vertelt je Navi hoe je moet lopen.

Auto navigatiesysteem

De nieuwste auto hebben vrijwel allemaal een ingebouwd navi systeem. Veel voorkomende systemen zijn VDO Dayton, Navman, Route66, TomTom en Garmin. Een ingebouwd navigatiesysteem in je auto is ideaal. Veilig tegen diefstal bovendien, omdat deze samen met de autoradio geïntegreerd is in net dashboard van de auto. Veruit de meeste automobilisten hebben op dit moment nog een los navigatie systeem in de auto. Het eerste navigatie product van TomTom bestond bijvoorbeeld uit een beeldscherm ter grootte van je vuist. Dit beeldscherm kon je dan met een zuignap bevestigen aan de voorruit van de auto. Je ziet dit systeem nog wel, maar het is hipper om navigatie op je mobiele telefoon te hebben. De mobiele telefoon communiceert middels bluetooth met de carkit van de auto. Je hoeft dus geen draden meer te trekken in de auto. Een houder voor je mobiele telefoon is handig, zodat je de route (ook) kan aflezen op het scherm van je mobiele telefoon. (Zie verder hierboven) VDODayton is een zeer bekende fabrikant van auto navigatiesystemen. De navigatiesystemen zijn ook verkrijgbaar onder de namen Becker en Blaupunkt. Met name bij Blaupunkt, bekend van autoradio’s, is het duidelijk dat je voor deze software geen apart scherm hoeft in te bouwen in jouw auto. De route wordt getoond op het beeldscherm van je auto radio. Handig! Philips had ook ooit een eigen systeem voor autonavigatie: Carin. Carin is nooit marktleider geworden.

Fietsroute navigatiesysteem

Fietsroute navigatiesystemen zijn enorm in opmars. Ook hier biedt GPS (Global Positioning System) goede oplossingen en toepassingen. Fiets route software valt echter buiten scope van dit artikel.

Navigatie software mobiele telefoon installeren

Bij de officiële installatie CD’s van de fabrikanten zijn duidelijke handleidingen bijgevoegd. In deze handleiding staat duidelijk hoe de software geïnstalleerd dient te worden. Veelal bevat de installatie cd’s informatie die op de website van de fabrikant gecontroleerd dient te worden. Denk hierbij aan passwords en login codes. Wijkt de procedure van de officiële handleiding af, dan hebt u wellicht te maken een illegale kopie. Stop dan onmiddellijk met installeren en downloaden van de software voor het navigatiesysteem. U riskeert nl. een boete voor illegaal gebruik.

Gratis updates downloaden

Veel fabrikanten bieden gratis updates aan. Ook zijn er fabrikanten, zoals Mio, die verschillende modules gratis aanbieden. Zoals bijvoorbeeld verkeersinformatie. Handig!

Aanvullende links en bronnen over mobile navigatie software

http://www.isinorde.nl/auto/traffic-control@@traffic control.

www.tomtom.nl

www.garmin.com