Losse inbouwnavigatiesystemen

Inleiding

De titel van dit artikel lijkt in eerste instantie wat cryptisch. Een inbouwnavigatiesysteem is toch niet los maar juist ingebouwd?! Dat klopt inderdaad. Maar wat hier met losse inbouwnavigatie wordt bedoeld, dat zijn de navigatiesystemen die niet af fabriek bij een nieuwe auto worden meegeleverd, maar de systemen die naderhand alsnog ingebouwd kunnen worden.


Waarom een los inbouwnavigatiesysteem?

Het bestellen van een nieuwe auto is iets wat je niet iedere dag doet. Sterker nog, er zijn vele mensen die het nooit zullen doen. Nieuwe auto’s zijn duur en kennen zeker in de eerste jaren een zeer hoge afschrijving. Maar goed, als je dan toch zover bent gekomen, dan zal er ook uitvoerig worden nagedacht over het merk auto, het type, de brandstof soort en zeker ook de accessoires. Lichtmetalen velgen, een chromen dakrail, afneembare trekhaak, duaal regelbare airco en verstelbare stoelen. En dat is nog maar een kleine greep uit het totaal aan beschikbare accessoires.

Een hekel punt is veelal de inbouwnavigatie. Aan de ene kant erg mooi en praktisch. Altijd het navigatiesysteem paraat, met eventueel filemeldingen en flitsmeldingen, en zonder gedoe met snoeren en opbergen. Ideaal dus. Maar ja, de prijs! Nog steeds zijn deze systemen peperduur als ze worden mee besteld met een nieuwe auto. De prijzen verschillen wel behoorlijk per automerk, maar over het algemeen blijft het een zeer dure accessoire. En daarmee kan je net boven het norm leasebedrag uitkomen of boven het beschikbare budget. Welnu, er is een alternatief: de los verkrijgbare inbouwnavigatiesystemen.

Voordeel van deze systemen is dat ze qua prijs veelal voordeliger zijn dan de af fabriek bestelde systemen. Ook kunnen deze systemen bij uitstek geschikt zijn voor als je een tweedehands auto hebt gekocht waar geen inbouwnavigatie in zit, maar dat toch graag wilt.

Verschillende soorten los verkrijgbare inbouwnavigatiesystemen

Er kan grofweg onderscheid worden gemaakt in drie soorten losse inbouwnavigatiesystemen.

De originele fabrieksnavigatiesystemen

Deze zijn voor een beperkt aantal automerken verkrijgbaar. Een voorbeeld is Volkswagen en Audi. De originele fabrieksnavigatiesystemen zijn exact hetzelfde als de systemen die af fabriek worden ingebouwd. Het voordeel van originele systemen ten opzichte van de niet originele fabriekssystemen is voornamelijk de naadloze integratie in het dashboard. Daarnaast geeft een origineel systeem veelal ook navigatie instructies en overige informatie weer op het display bij het stuur (waar bijvoorbeeld ook de boardcomputer gegevens worden weergegeven). Een partij die deze systemen kan leveren en inbouwen is bijvoorbeeld Navishop.

2Din navigatiesystemen

2Din navigatiesystemen zijn geschikt zijn voor een 2Din uitsparing. Dat is zeg maar een dubbele uitsparing voor autoradio/ navigatie die in de auto aanwezig is (twee keer zo hoog als bij een traditionele autoradio). Het voordeel van een2Din systeem ten opzichte van een 1Din klapscherm is onder andere de uitstraling. Na inbouw past een 2Din systeem mooi in het dashboard. Daarnaast zijn deze systemen steeds vaker voorzien van multimedia functies zoals DVD en iPod

Deze systemen zijn verkrijgbaar van merken als Pioneer, Alpine, Kenwood en Sony. De prijzen variëren tussen de Euro 700,- en Euro 1.300,-. Let goed op dat het systeem bij uw auto past, zodat het perfect in het dashboard past. Bij de technische gegevens van de apparaten is doorgaans aangegeven voor welke type auto’s deze geschikt zijn.

1Din navigatiesystemen

1Din navigatiesystemen zijn geschikt zijn voor een enkel radiovak. De meeste systemen zijn voorzien van een uitschuifbaar scherm dat na opstarten automatisch naar buiten schuift. Bekendere merken zijn Alpine en Becker, met prijzen tussen de Euro 450,- en Euro 1.300,-.

Conclusie

Wil je graag beschikken over een inbouwnavigatiesysteem, maar is deze niet af fabriek mee besteld, dan kan de keuze voor een los inbouwnavigatiesysteem een goed en vaak ook goedkoper alternatief zijn. De systemen zijn in meerdere varianten, merken en prijzen verkrijgbaar.

Tip: aan het twijfelen en overweeg je toch een gewoon los navigatiesysteem? Lees meer over de meest up to date file- en verkeersinformatie met Live Services van Tomtom in het volgende artikel .